Başbakan Yardımcısı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, IKSAD Enstitüsü’nün (İktisadi Kalkınma ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü) yürütücülüğünde The Olive Tree Hotel’de meydana gelen “IV. Internasyonal Sürdürülebilir Gelişme Çerçevesinde “Kırsal Alanlar ve Ekoloji” Kongresi’ne katıldı.
Bakanlıktan verilen bilgiye bakılırsa, Kurultay, yurt içinden ve yurt dışından nitelikli bilim insanlarını bir araya getirerek, Kırsal Alan Ekosistemleri öncelikli olmak suretiyle Tabiat Bilimleri ile Ekoloji Bilimleri mevzusunda kıymetli araştırmaları sunmak, detayları paylaşmak ve internasyonal ortak bir platform oluşturmak amacı ile yapılıyor.
Kongrede Başbakan Yardımcısı, Gezim Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Eski Başbakan Yardımcısı, Iktisat, Gezim ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş, Eski Orhan Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Eski Çevre Koruma Dairesi Memuru Mustafa Kemal Meraklı ve T.C. Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öner Demirel birer konuşma yapmış oldu.
Başbakan Üstel, Haydar Aliyev’in anıt mezarını ziyaret etti…
Yarın da devam edecek olan kurultay, çevrimiçi ve karşı karşıya olarak gerçekleştirilece.
ATAOĞLU
Başbakan Yardımcısı Gezim Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kongrede yapmış olduğu konuşmada, kırsal alan ekolojisi ve kırsal alanların, korunması mevzusunda bakanlığın duyarlı davrandığını söylemiş oldu.
Ataoğlu sözlerini şöyleki sürdürdü;
“Bakanlığımız birçok koruma çalışmasını izinlendirerek değişik mevzularda koruma çalışmalarının yapılmasına olanak elde etmiş ve Çevre Yasası kapsamında hazırladığı Flora, Fauna Türleri ve Yabani Kuşların Korunması Tüzüğü’ne bakılırsa de biyolojik çeşitlilik değerlerinin korunması için etkin çalışmalarını yürütmektedir.
Ülkemizin bir gezim ülkesi olduğu gerçeğinden hareketle, çevre, bir gezim deposu olma hususi durumunu taşırken, turizmin en mühim tesirleri de çevre üstünde olmaktadır.
Gezim, bir taraftan organik kaynakları yoğun bir şekilde kullanan, bir taraftan da korumak zorunda olan bir sektördür. Şu sebeple turizmin gelişmesi ve bir alanın çevresel kullanımı çevresel etkisinde bırakır yaratır.
Naturel çevreyi, bugün ve gelecekte çekici kılabilen yöreler; beşeri yapısını ve organik peyzaj ile beraber mimari yapı özellikleriyle dengeli bir halde bir araya getirdiklerinde yararlarından daha çok hisse alabileceklerdir.
Bu bağlamda kırsal alanlardaki ekolojik yapının korunması, özelliklede vatanımızda çoğunluğu kırsal bölgelerde bulunan Sulak Alanların korunması ile ilgili gene Çevre Yasası tahtında çıkarılmış olan “ Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü” ile duyarlı bir halde yönetilmektedir.
İklim kriziyle savaşım…
Gene dünyanın en büyük problemlerinden biri haline gelen iklim krizi ile mücadelede, başta çevre eğitimi mevzusunda çalışmalarımızı sürdürüken, dünyanın takip etmekte olduğu siyaset ve stratejilerden de yararlanmaktayız.
İklim krizine bağlı kuraklık yada aşırı yağışların dönemli ve büyük miktarlardaki tarımsal arazi kayıpları gelecekte besin güvenliği açısından sorunlara yol açabileceği gerçeğinden hareketle ülkemizdeki biyolojik çeşitliliğin ve orman alanlarının korunması ve geliştilmesi için siyaset üretmeye ve uygulamaya devam edeceğiz.
Bu bağlamda, kongrede yer alacak bildiriler ve kurultay sonucunu dikkatle takip edeceğimizden ve Bakanlık olarak üstümüze düşen görevleri yerine getireceğimizden şüpheniz olmasın.”