DOLAR
34,2914
EURO
36,9812
ALTIN
2.997,40
BIST
8.754,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümünde Lefkoşa Dr. Fazıl Ufak Bulvarı'nda düzenlenen resmigeçit törenine katıldı.

A+
A-
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümünde Lefkoşa Dr. Fazıl Ufak Bulvarı'nda düzenlenen resmigeçit törenine katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Zafer Bayramı’nı büyük bir coşku ve heyecanla kutladıklarını belirterek, Yüce Önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca dostlarını saygıyla andı.

 
Büyük zaferin tarihçesini özetleyen ve Anadolu’nun topraklarının işgal edilmeye çalışmasına karşı ortaya konan direnişle tüm dünyaya Anadolu’nun bir Türk yurdu bulunduğunun kanıtlama edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, 101 yıl ilkin kazanılan zaferle Anadolu’nun işgalden kurtarıldığını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının Türk milletinin kopmaz bir parçası olarak Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca arkadaşlarının verdikleri büyük ve onurlu mücadeleden ışık aldığını, mücadelenin Kıbrıslı Türkler için esin ve güç deposu bulunduğunu altını çizdi.
Büyük zaferin, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta verdiği destansı direnişine de esin verdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 Sulh Harekatı ile Mehmetçiğin adaya basmasıyla, mücahitlerin kahramanlıklarıyla Doğu Akdeniz’de de bir Türk devleti olmanın mutluluğuna kavuşulduğunu kaydetti.
 
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak, Kıbrıs Türkü’nün hakkını, hukukunu, çıkarlarını korumak, gelecek nesillere onurlu bir gelecek bırakmak için Türkiye Cumhuriyeti ile beraber savaşım verildiğini altını çizdi.
 
Tarihe bakıldığında Ağustos ayının zaferlerle dolu olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bugünün ek olarak Türk Silahlı Kuvvetleri günü bulunduğunu, tüm Silahlı Kuvvetler mensuplarının gününü kutladı.
 
Kıbrıs Türk halkının tarihinden güç alarak bugün de yoluna Anavatan Türkiye ile beraber yoluna devam ettiğini ifade eden Tatar, büyük önder baş komutan Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca dostlarını rahmet ve saygıyla andı.
 
Bugün gelinen aşamada Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık, özgürlük ve özgürlük uğruna verdiği mücadeleye değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının artık federal bir zeminde değil, Kıbrıs’ta egemen eşitlik temelinde kalıcı bir barışa ulaşılabileceğine inandığını, yeni siyasetini de bu yönde ortaya koyduğunu beyan etti.
 
“Bizleri Türk milletinden kopartacak, Avrupa Birliği içinde bilinmeyen bir maceraya sürükleyecek, bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün kaldırılarak, Türk askerinin adadan çekilmesi şeklinde entrikalar ve kurnaz oyunlara asla boyun eğmeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk milletinin kopmaz bir parçası olarak, bağımsızlığın ve özgürlüğün oldukça mühim bulunduğunu altını çizdi.
 
Yeni siyasetin ulusal bir politika bulunduğunu ve bu siyasetin temelinde iki devletli çözüm ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin, eşit internasyonal statüsünün kabul edilmesi icap ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatanın da desteğiyle bunu tüm dünyaya duyurmaya çalıştıklarını kaydetti.
Son günlerde Pile’de yaşanmış olan vakalara da değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, senelerdir Pile halkının KKTC’ye kolayca ulaşabilmesi için çeşitli alternatiflerin ortaya konulduğunu, sadece hiçbir vakit pozitif yönde cevap alınamadığını söyledi.
 
Oradaki halkın refah ve mutluluğu için bir adım atıldığını, Pile yolunun başlamasıyla BM’nin fiziki güçle Kıbrıslı Türkleri engellemeye çalıştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar şu şekilde devam etti:
“Pile ve Cenup Kıbrıs içinde meydana getirilen duble yollar, üniversite avmleri, çeşitli değişik inşaatlar var. Askeri makamlardan aldığım bilgiye gore, ara bölgelerde son yıllarda 300’den fazla mevzi, 12 km’lik bir tel örgü hattı  ve tüm bunlara izleyici kalan bir BM var. BM’nin bizlerin insani maksatlar için bir yol başlatmasına bu kadar fiziki tepki göstermeleri anlam taşımıyor.”
 
BM’nin verdiği tepkinin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, en kısa zamanda yol mevzusundaki müzakerelerin pozitif yönde neticelenmesi ve yolun tamamlanabilmesi arzusunu dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, en büyük isteklerinin bir anlaşmayla tüm meselelere çözüm bulmak olduğuna işaret ederek, karma köy olan Pile’de Rumlar ve Türklerin senelerdir bir arada yaşadığını, orada yaşayan Rumların BM’yi Türklerin yapmış olduğu yol emek harcaması mevzusunda kışkırttıklarını kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının senelerdir bu coğrafyadaki varlığının korunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
“Büyük Türk milletinin bir parçası olarak, bağımsızlığımıza, özgürlüğümüzden hürriyetimize onurlu bir gelecek için meydana getirilen tüm bu fedakarlıkları unutmadan, hiç kimseye boyun eğmenden milletimize yakışır bir halde, kimsenin tutsaklık ve boyunduruğu altına bir yaşamayı seçmeyeceğimiz için yeni siyasetten geri dönüşü olamayacak.”
Cumhurbaşkanı Tatar hitabı sonunda, yüce önder Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk, tabanca arkadaşları, vatan ve savaşım uğruna canını kanını veren tüm şehitleri andı, gazileri yad etti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.