DOLAR
32,2555
EURO
34,8029
ALTIN
2.409,00
BIST
10.157,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

‘Can güvenliği’ hiçe sayılıyor…

‘Can güvenliği’ hiçe sayılıyor…
14.08.2023 09:40
8
A+
A-

 

Fehime ALASYA

Ülkenin kanayan bir öteki yarası olan ‘toplu taşıma’ can güvenliğini hiçe sayıyor.

Toplu taşımada yer edinen otobüslerin birçoğu ‘standart dışı’ şartlarla ulaşım sağlıyor. Onlarca ailenin çocuğunu emanet etmiş olduğu okul servislerinin birçoğu kurallara uygun hareket etmezken, can güvenliği hiçe sayılıyor…

Okul servislerinin iyi mi olması icap ettiğini özetleyen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, otobüslerin fizyolojik şartlarından, hareket durumlarına, servislerde yer edinen işgücüne dek, birçok mühim mevzuya dikkat çekti. 

Öğrencilerin hizmet almış olduğu bazı toplu taşıma araçları adeta dökülüyor. Yeni araçların olmasına rağmen, senelerdir halen daha eski araçların da yollarda olması ise eleştiri topluyor. Yazın sıcağı, kışın soğuğu içinde, güvenlik kemersiz yolcu taşıyan birçok otobüs, yenilenmeyi bekliyor.

Okul servislerinde otobüslerin fizyolojik şartlarından, trafik kurallarına dek birçok yasa çiğneniyor…  İlköğretimden yüksek öğretime dek pek oldukça servis aracı kurallara uymuyor, okul otobüsleri kapasitesinin üstünde yolcu taşıyarak ‘can güvenliğini’ hiçe sayıyor…

Otobüslerin fizyolojik şartlarından, trafik kurallarına dek birçok yasa çiğneniyor.

Yanında refakatçi yada hostes ile yola çıkan ve güvenli bir halde ilköğretim çocuklarını evine taşıyan bazı okul servilerinin aksine, kimi servislerde evlatların can güvenliği için uyulması ihtiyaç duyulan kurallar da çiğneniyor. İkili koltuklarda üçerli sıralar halinde oturan çocuklar, ayakta seyreden yolcular benzer biçimde manzaralar, otobüslerin kapasitesinin üstünde yolcu taşıdığını gösteriyor.

 


Uzmanlar uyardı

Ülkedeki otobüslerin güvenli olup olmadığı mevzusunda ortada hiçbir rapor bulunmadığına değinen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ülkede otobüsleri denetim edecek teknik muayene aletleri olmadığını açıkladı.  

Otobüslerin büyük çoğunluğunun lüzumlu standartlara haiz olmadıklarına değinen Avcı, otobüslerde refakatçi olarak görevlendirilen kişilerin çocuk gelişimi mevzusunda donanımlı ve trafik güvenliği mevzusunda uzman kişiler olması gerektiğine de değindi.

Her çocuğun oturmuş olduğu koltukta güvenlik kemeri bulunması gerektiğine değinen Avcı, bunun can güvenliği için koşul olduğuna değindi.

Otobüslerin sol direksiyon olup, kapılarının ise sağda olması gerektiğine değinen Avcı, şoförlerin de kriterlere uyması icap ettiğini belirtti.

 

Şehit Doğan Ahmet İlkokulu, yeni eğitim yılına otobüs eksikliği ile süregelen okullardan bir tek biri… 49 kişilik okul minibüsü 63 çocuk ile yola çıktı. Okul müdürünün devreye girmesiyle bakanlığın okula ek servis vererek probleminin derhal çözüleceği ifade edildi.

Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’na ek servis

Yeni eğitim yılına sorunsuz bir halde başladıklarını özetleyen Şehit Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay, okul servislerinin kapasitenin üstünde öğrenciyle yola çıkmasından duyduğu rahatsızlığı zaman kaybetmeden bakanlığa ilettiğini belirtti. Miralay, bakanlığın mevzuya oldukça duyarlı yaklaştığını ve yarından itibaren bünyelerine yeni bir servisin katılacağını kaydetti.

Miralay; “Kendim bizzat, otobüsteki talebe sayısını aldım, bir otobüste 50, öteki otobüste ise 63 çocuk vardı fakat otobüslerin kapasitesi 49 kişilikti. Söylediğim benzer biçimde derhal bakanlığa gittik, onlar da bizim benzer biçimde duyarlı idi, derhal çözüm ürettik” dedi.

 

tt-001.jpg
 Çocuklar ikili koltukta üçerli sıra halinde oturuyor

 

Şehit Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay:

 

“Bu problemi çözeceğiz”

 Uzun senelerdir, devlet imkânlarıyla evinden alınıp evine bırakılan birçok Şehit Doğan Ahmet İlkokulu talebesi, yeni eğitim yılına otobüs eksikliği ile başladı. 49 kişilik okul minibüsü 63 çocuk ile yola çıktı. Okul müdürünün devreye girmesiyle bakanlığın okula ek servis verileceği ileri sürüldü.

49 talebe kapasiteli iki otobüs ile öğrencilerin servis ihtiyacını bakanlık yardımı ile gördüğünü belirten Şehit Doğan Ahmet İlkokulu, artan talebe sayısı ile okul minibüsü mevzusunda yetersiz kaldı, okul müdürü Ahmet Miralay, bakanlık ile dün yapmış olduğu görüşme sonrasında ek bir minibüs daha alınacağına dair anlaştıklarını belirtti.

Servislerdeki kalabalığın ortaya çıkar çıkmaz derhal önemle aldıklarını özetleyen Miralay, evlatların güvenli bir halde taşınmasının oldukça mühim bulunduğunu kaydetti. Miralay, bakanlığın senelerdir servis mevzusunda okula destek verdiğini anlatarak, yaşanmış olan bu sıkışıklık için de acil çözüm bulunduğunu belirtti. Miralay, “Her koltukta üç çocuğun oturmasına asla izin veremezdik, derhal gidip konuştuk, eksikliklerimizi söyledik ve bizlere bir minibüs göndereceklerini belirttiler. Yarından itibaren fazladan bir servisimiz daha olacak, bu problemi çözeceğiz” dedi.

“Bakanlık da duyarlı davrandı…”

İki tane otobüs öğrencilerimizi taşımaya yetmedi, gidip derhal bakanlığa isteğimizi söyledik, derhal çözüm bulunmuş oldu.

Kendim bizzat, otobüsteki talebe sayısını aldım, bir otobüste 50, öteki otobüste ise 63 çocuk vardı fakat otobüslerin kapasitesi 49 kişilikti. Söylediğim benzer biçimde derhal bakanlığa gittik, onlar da bizim benzer biçimde duyarlı idi, derhal çözüm ürettik.    

Mühim olan yaklaşımdır, pozitif yönde yaklaşım içinde bir günde bu mevzuyu çözdük. Yarından itibaren bir minibüs daha alıyoruz ve bu sorunumuz da ortadan kalkıyor.

Bu iki otobüsün yanında mutlak suretle birer de refakatçi hosteslerimiz oluyor ve bu şekilde evlere dağıtım yapıyoruz.

Yeni eğitim yılına sorunsuz bir halde başladık…  

 

 

BİLİRKİŞİLER UYARIYOR; EN ÜST DÜZEY GÜVENLİKLİ OLMALI!.. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı,  “Okul taşımacılığı, çocuklar olduğundan hem içeride, hem de dışarıda en üst düzeyde güvenliğe haiz olması gerek. İçerideki güvenliği incelediğimizde ise her çocuğun, güvenliği için oturmuş olduğu koltukta kemerle bağlı olması gerekmektedir. Bağlı olmayan her çocuğun yaşamı, ihtimaller içinde bir kazada tehlikededir”

 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı:

“Bağlı olmayan her çocuğun yaşamı, ihtimaller içinde bir kazada tehlikededir”

“Okul taşımacılığı, çocuklar olduğundan hem içeride hem de dışarıda en üst düzeyde güvenliğe haiz olması gerek. İçerideki güvenliği incelediğimizde ise her çocuğun, güvenliği için oturmuş olduğu koltukta kemerle bağlı olması gerekmektedir. Bağlı olmayan her çocuğun yaşamı, ihtimaller içinde bir kazada tehlikededir. Bizim devletimizde de 11 yaş altı evlatları taşıyan okul otobüslerinde ne olursa olsun bir muavin yada refakatçi olması yasa gereği mecburidir.

Refakatçi darken de herhangi bir şahıs değil, evlatların güvenliği yönünde eğitim almış bir şahıs olması şarttır. Refakatçinin vasıta içindeki görevleri içinde öğrencilerin ne olursa olsun oturmasını sağalmak, ayakta dolaşmalarını engellemek, birbirlerine çekince yaratacak hareketleri önlemek, sürücünün dikkatini dağıtacak eylemleri önlemektir. Otobüs dışındaki asli görevi ise öğrencilerin otobüse binerken yada inerken düşmeden güvenli bir halde binmelerini sağlamak, öğrencileri, trafiği denetim altına alarak, güvenli bir halde karşıdan karşıya geçirmek ve ailesine teslim etmek yada almaktır. Bu görevlerin tamamlanmamış yapılması çocuğun yaşamını tehlikeye sokar.

“Bizim devletimizde bu şekilde bir seviye maalesef yoktur”

Otobüs şoförü de otobüs içinde sigara yada telefon benzer biçimde yasak olan uygulamaları yapmamalıdır. Otobüsü duruma ve hareket ettirme esnasında, asli görevi inene yada binecek olan evlatların güvende bulunduğunu görebilmesidir. Bilhassa karşıdan karşıya geçecek olan evlatları beklemesidir.

Talebe otobüslerinin ön ve arkalarında talebe otobüsü bulunduğunu belirten yazılar ve işaretler olmalıdır. Bunun yanında okul otobüsü öğrencileri indirmek ve bindirmek amacı ile dururken yanından geçen araçların da durması en güvenli şekildir zira duran okul otobüsünün önünde yada arkasında her an bir çocuğun atılabileceği hesaplanmalıdır. Birçok ülkede okul otobüslerinin ön ve arka üst kısımlarında durup kapıyı açtıklarında yanan kırmızı ışıklar vardır, bu ışıklar yandığı vakit, yanından otomobiller geçemez. Bizim devletimizde bu şekilde bir seviye maalesef yoktur. Vatanımızda yolcu otobüslerinin de klimalı olması yasa gereğidir. Klimanın arızalı olması durumunda o otobüs kullanılmamalıdır.

“Otobüslerin güvenli olup olmadığı mevzusunda ortada hiçbir rapor yok”

Yaş sınırı da vardır sadece ülkemizdeki otobüsleri denetim edecek teknik muayene aletleri olmadığından ülkedeki tüm otobüslerin güvenli olup olmadığı mevzusunda ortada hiçbir rapor yok. Kimse çıkıp otobüslerimiz güvenlidir diyemez, bir tek göz sonucu denetim edilemez, doğru değildir.

“Bizim sürücülerimiz dünyadaki sürücülerden daha azca tecrübeli olduğu ortaya çıkıyor”

Ülkede yolcu taşıyabilmek için sürücünün otobüs yada minibüs ehliyeti yada mesleki sürücü belgesi olması yeterlidir. Sürücü belgesi dünyanın kullandığı ustalaşmış sürüş ehliyeti yerini tutmuyor. Dolayısıyla bizim sürücülerimiz dünyadaki sürücülerden daha azca tecrübeli olduğu ortaya çıkıyor.

“Seneler öce bir lise talebesi açık kapıdan savrularak yaşamını yitirdi”

Otobüslerin sol direksiyon olması büyük bir tehlikedir. Otobüslerin kapısı da gezi halindeyken hava alınması amacıyla açık olması hem yasaktır hem de bu durum yaşamsal çekince arz eder. Seneler öce bir lise talebesi açık kapıdan savrularak yaşamını yitirdi.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.