YENİDÜZEN- Hususi
Omicron’la rekora ulaşan Covid-19 olay ve temaslı sayıları, eğitimi durma noktasına getirdi. Eğitim Bakanlığı’nın ‘devam’ söylediği karşı karşıya eğitime öğretmen sendikaları itiraz etti, ‘online’a geçti, dün okullar neredeyse ‘terk edilmiş’ görünüm sergiledi.
Omicron’la rekora ulaşan Covid-19 olay ve temaslı sayıları, eğitimi durma noktasına getirdi. Eğitim Bakanlığı’nın ‘devam’ söylediği ‘karşı karşıya’ eğitime öğretmen sendikaları itiraz etti, ‘online’ dedi.
Üstün dereceli seviyelere ulaşan COVID-19 vakaları sebebiyle karşı karşıya eğitimde bir keşmekeş yaşanıyor. Eğitim Bakanlığı’ndan meydana getirilen “Karşı karşıya eğitim devam edecek” açıklamasına karşın dün birçok okulda öğrenciler okula gitmedi. Hem ilköğretimde, hem de orta eğitimde sıralar boş kaldı, ders zili çalmadı.
Düzgüsel bir ders günü olmasına karşın Lefkoşa’da kimi okulda azca katılım olduğu, kimi okulda da hem fazlaca sayıda pozitif olay ve temaslı olması, hem de geçtiğimiz akşam sendikalarla bakanlığın karşı karşıya eğitim mevzusunda değişik değişik açıklamalar yapması sebebiyle katılımın azca olduğu gözlemlendi.
Geçtiğimiz akşam Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) karşı karşıya eğitime devam etmeyeceklerini açıklamış, fazlaca geçmeden Ulusal Eğitim Bakanlığı tam aksine karşı karşıya eğitimin devam edeceğini bildirmişti.
Bir haftada 817 talebe, 72 öğretmen pozitif…
Eğitim Bakanlığı 7 Ocak haftasında okullarda 817 talebe ile 72 öğretmenin ve 8 personelin COVID-19 testinin pozitif bulunduğunu deklare etti.
Bu kapsamda 2 bin 729 talebe ile 219 öğretmen ve 40 personel de ‘temaslı’ olması sebebiyle karantinaya girdi.
Verilerde kapanan derslik sayıları ise ilköğretimde 41, ortaöğretimde 26, mesleki teknik öğretimde ise 18 olurken, toplamda 85 derslik ve bir okul kapanmış oldu.
COVID-19 olan 152 talebe İlköğretimde, 554’ü ortaöğretimde, 111’i ise mesleki teknik orta öğretimden çıktı.
59 Bin talebe, öğretmen ve personel sayısına gore okullarda pozitifleşme oranı ise yüzde 1,52 olarak bu haftaki kayıtlara geçti.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, orta dereceli okullarda, sınavların başlamış olacağı 13 Ocak Perşembe gününe kadar öğretmenlerin eğitimi on-line olarak sürdüreceğini yineledi.
Elmalı, yönetim kurulunun almış olduğu fiil kararının 6 günlük sürede okullarda ortaya çıkacak pozitif/temaslı öğrenci-öğretmen sayısının artmasını önlemek ve sınavların karşı karşıya yapılmasına olanak yaratmak için bulunduğunu açıkladı.
Elmalı yapmış olduğu yazılı açıklamada, okulların açıldığı Eylül ayından beri, eğitimin karşı karşıya devam edebilmesi için öğretmenlerin, okul idarelerinin, velilerin ve öğrencilerin büyük bir özveri ortaya koyduğunu belirterek, sendikanın önlemlerin alınması, lüzumlu engelleme ve denetimlerin yapılması için hükümeti, Sıhhat ve Eğitim Bakanlığını uyarmasına karşın yetkililerin üstüne düşeni yapmadığını savundu.
Yeni yıl kutlamalarının kamu okullarında kısıtlandığını sadece restoran, cafe, bar ve gazinolarda herhangi bir engelleme, denetim yapma gereği duyulmadığını öne devam eden Elmalı, ülkede kontrol ve aşı kontrolünün neredeyse asla yapılmadığını iddia etti.
Bu durumun hem cemiyet içinde hem de okullarda pozitif-temaslı olay sayısında büyük bir artışın ortaya çıkmasına yol açtığını ifade eden Ozan Elmalı, şu şekilde devam etti:
“23 Aralık Perşembe günü okullarımızda 700 civarı temaslı, 216 pozitif talebe sayısı varken, bu sayı dün itibarıyla 1300 civarı temaslı, 500 civarı pozitif öğrenciye ulaşmış, 38 derslik kapatılmıştır. Olay sayılarındaki büyük artışa karşın bakanlık yetkilileri okullarda hala eğitimin sürdüğünü iddia etmektedir.”
Okullarda yönetici ve öğretmenlerin gece yarılarına kadar kontrol kontrolü ve pozitif/temaslı takip edeni yaparak, eğitimin karşı karşıya devam etmesini sağladığını belirten Elmalı, “Öteki sektörlerde kafi denetim ve sorgulamanın yapılmayışına göz yumulmasının sebebi nedir?” sorusunu sordu.
“Açık ki amaç öteki sektörlerin açık kalması için okullar tutmaktır”
“Sayın Eğitim Bakanı diyor ki ‘Okullar kapanırsa tüm sektörler kapanır’” diyen KTOEÖS Başkanı Elmalı, “Açık ki amaç öteki sektörlerin açık kalması için okulları açık tutmaktır” iddiasında bulunmuş oldu. Elmalı, şunları belirtti:
“Ekonominin çarkları dönsün diye öğretmen ve öğrenciler ateşe atılmaktadır. Her gün onlarca öğretmen ve öğrencilerimiz pozitif olmakta yada temaslı duruma düşmektedir. Sayın Bakanın söylediği benzer biçimde hastalığın deposu okul değilse denetimin yapılmadığı öteki sektörlerdir. İdareci, öğretmen ve öğrencilerimizin hükümet edenlerin yanlış kararlarının kurbanı olmalarına izin vermeyeceğiz.”
Bilimsel niteliği olan takvime gore ortaokul ve liselerde 13 Ocak Perşembe itibarı ile I. Dönem sonu sınavları başlayacağına işaret eden Ozan Elmalı, şu ifadeleri kullandı:
“Okullarımızda mevcut temaslı ve pozitif olay sayılarının gittikçe artacağı öngörümüzü, bu mevzuda önlem alınması icap ettiğini Eğitim Bakanlığı yetkililerine 24 Aralık ve 3 Ocak tarihlerinde yazılı olarak iletmemize karşın uyarılarımız görmezden gelinmiştir. Gelinen noktada bazı okullarımızda okul içi bulaş artmış, kaos büyümüştür.”
Yönetim kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda Eğitim Bakanlığı’na, sınavların sıhhatli ve verimli yapılabilmesi için sınavların başlamış olacağı güne kadar, eğitime ara verilmesi gerekliliğini ilettiklerini ifade eden Elmalı, bu talebin göz ardı edildiğini ileri sürdü.
Bu tavrın bakanlık yetkililerinin eğitim gailesinde olmadıkları gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardığını korumak için çaba sarfeden Elmalı, şunları belirtti:
“Kamu okullarındaki öğretmen ve öğrencilere meydana getirilen üvey evlat muamelesi kabul edilebilir değildir. Hususi okulların sıhhat endişesi öne sürülen sebebi ile on-line eğitime geçme sonucu kabul görüp saygıyla karşılanıyorken, aynı endişeyi taşıyan bizlerin sonucu tepkiyle karşılanmıştır. Bu ayrımcılığın sebebi nedir?”
7 Ocak-13 Ocak tarihleri arasındaki 4 eğitim gününü öğretmenlerin on-line olarak sürdüreceğini yineleyen Elmalı, yönetim kurulunun almış olduğu fiil kararının 6 günlük sürede okullarda ortaya çıkacak pozitif/temaslı öğrenci-öğretmen sayısının artmasını önlemek ve sınavların karşı karşıya yapılmasına olanak yaratmak için bulunduğunu açıkladı.
Alınan on-line eğitim kararının kamuoyuna, “Okullar kapatılıyor” şeklinde lanse edilme çabasının art niyetli bulunduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirten Elmalı, velilere, öğrencilere, öğretmenlere, kamusal eğitime haiz çıkmaları çağrısı yapmış oldu. (tak)