DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

“Gençler şimdi de eğitim ambargosu altında”

16.09.2023 06:51
5
A+
A-
“Gençler şimdi de eğitim ambargosu altında”

Ülke gençlerinin ‘KKTC eğitim ambargosuna uğradığını’ ifade eden Eğitim Araştırmaları Birliği (KEAB) Başkanı ve Eğitim Bilimci Salih Sarpten, YÖK sonucuna nazaran Türkiye’deki üniversitelerin 2022’den itibaren KKTC’yi de dahil ederek yabancı uyruklu talebe kategorisindeki kontenjanlar için Merkezi Yurt dışından Talebe Imtihanı (MYÖS)  ile okullara talebe alacağını açıkladı.

Sarpten, MYÖS sınavıyla beraber ülkede GCE-A-Level programında okuyan öğrencilerin atık Türkiye’deki üniversitelere giremeyeceğini belirtti. Ülkedeki öğrencilerin, MYÖS’de sorulacak olan soruların haricinde, oldukca değişik bir müfredat okuduğunu özetleyen Sarpten, bu yüzden başarı göstermiş olmalarının pek mümkün olmadığının altını çizdi.

 

Sarpten’in açıklaması şöyleki:

“YÖK sonucuna nazaran TC Üniversiteleri; 2022’den itibaren KKTC’yi de dahil ederek yabancı uyruklu talebe kategorisindeki kontenjanlar için de merkezi sınavla MYÖS (Merkezi Yurt dışından Talebe Imtihanı ) talebe alacak. Üstelik “TIP” “Diş Hekimliği”, “Eczacılık”, “Hukuk”, “Öğretmenlik” ve “Mühendislik” programların tamamı için bir tek bu imtihan sonucuna nazaran talebe kabul edilecek.

Sözün aslı, GCE-A-Level programında okuyan çocuklarımız atık Türkiye’deki üniversitelere giremeyecek. Zira bu öğrenciler, MYÖS’de sorulacak sorulardan bambaşka bir müfredat okuyorlar doğrusu bu sınavda başarı göstermiş olmaları pek mümkün değil.

Dünyadan kopuk anlayışlara mahkum olmak böyle bir durum sanırım. Ne yazık ki gençlerimizin, “KKTC eğitim ambargosuna da uğradı” hissine haiz olmamaları mümkün mü!”

foto-024.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.