DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

KTÖS’ten eğitim için 7 tavsiye

KTÖS’ten eğitim için 7 tavsiye
16.09.2023 17:38 | Son Güncellenme: 16.09.2023 17:39
0
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), eğitimin niteliğinin artırılması mevzusundaki önerilerini bugün düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla deklare etti. Sendika, “Eğitim İstatistikleri, Yasa Emekleri, İstihdam, İki Toplumlu İlişkiler, Okul İçi Düzenlemeler, Altyapı, Toplumsal ve Ekonomik Haklar” başlıkları altında önerilerini paylaştı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, eğitimde zamanında alınmayan tedbirler yüzünden sorunların bugün içinden çıkılmayacak hale dönüştüğünü söylemiş oldu. Elcil, ülkede, eğitime lüzumlu değerin verilmediği görüşünü de açıkladı.

KTÖS lokalinde yer edinen basın toplantısının açılış konuşmasını icra eden KTÖS Başkanı Emel Tel toplantının gündemini de okudu.

Eğitim niteliğinin artırılması ile ilgili tavsiyeler Eğitim Sekreteri Burak Maviş tarafınca okundu, peşinden Genel Yazman Şener Elcil, eğitim politikaları hakkında konuşma yapmış oldu.

KTÖS üyesi ve hususi eğitim uzmanı Emirali Evcimen de hususi eğitim sorunlarını anlatarak, hususi eğitimin bir an ilkin yasal statüye kavuşturulması icap ettiğini kaydetti.

MAVİŞ, SENDİKANIN ÖNERİLERİNİ 7 BAŞLIKTA SUNDU

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, eğitimde yapılması gerekenleri 7 ana başlık altında topladıklarını dile getirerek bunların “Eğitim İstatistikleri, Yasa Emekleri, İstihdam, İki Toplumlu İlişkiler, Okul İçi Düzenlemeler, Altyapı, Toplumsal ve Ekonomik Haklar” bulunduğunu kaydetti.

Eğitim istatistiklerinin önemini vurgulayan Maviş, kamu ilk ve anaokullarında tahsil gören genel talebe sayısının 19 bin 994 bulunduğunu, kamu okullarında vazife icra eden müdür sayısının 83, müdür muavini sayısının 67 ve genel öğretmen sayısının da 1592 bulunduğunu söylemiş oldu.

ŞUBE BAŞINA 20.3 ÖĞRENCİ

Dört yaş şube sayısının 60, ana derslik şube sayısının 156, ilköğretim şube sayısının 727, hususi eğitim şube sayısının 42, toplam derslik şube sayısının da 985 bulunduğunu dile getiren Maviş, şube başına düşen talebe sayısının 20.3 bulunduğunu söylemiş oldu. Maviş, şu detayları de paylaştı:

“OECD tarafınca hazırlanan 2017 senelik eğitim raporunda kamusal alanda averaj derslik sayısının 21 talebe olduğu görülmektedir. AB’de bu averaj 20, G20 devletlerinde 24’tür. Spesifik olarak bu sayı İngiltere’de 26, Finlandiya’da 19, Fransa’da 23, Letonya’da 16, İsveç de ise 19’dur.”

YASA ÇALIŞMALARI… “5 ŞURA YAPILDI, KARARLARI UYGULANMADI”

Eğitim Şurası kararlarının günümüze kadar uygulanmadığını söyleyen Maviş, geçmişten bugüne dek toplam 5 eğitim şurası yapıldığını, kararların birçoğunun geçmiş bakanlar tarafınca uygulanmadığını kaydetti.

Şura kararlarının tavsiye değil, mecburi olması icap ettiğini dile getiren Maviş, son eğitim şurasında 11 komisyonun onanmış 417 önerisinin hayata geçirilmesi icap ettiğini belirtti. 

ÖĞRETMENLER YASASI’NIN GÜNCELLENMESİ

Öğretmenler Yasası’nın güncellenmesi icap ettiğini dile getiren Maviş, derslik talebe sayılarının dört yaş için 16, ana derslik için 20, ilköğretim için de 26 olması icap ettiğini kaydetti.

Yasada ilköğretim öğretmeni atanacaklarda aranan hususi nitelikler içinden “geçici emek harcama” ifadesinin kaldırılması icap ettiğini kaydeden Maviş, terfilere başvuruda kıdemin yükseltilmesi (muavin 12, müdür 15, denetmen 18), öğretmenlerin konut gereksinimlerini karşılamak amacıyla lüzumlu katkıyı meydana getirecek hususi bir fon oluşturulması, 40 km ve üstü vazife yeri olan her öğretmene karşılık verilmesi, doğum izinlerinin 112 gün olarak düzenlenmesi, adam öğretmenlere minimum 21 iş günü doğum izni verilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Karpaz bölgesi öğretmenleri ve hususi eğitim öğretmenlerinin eğitim tahsisatlarının artırılması icap ettiğini dile getiren Maviş, gereksinim olan bölgelere toplu lojmanların inşa edilmesi, doktorasını tamamlayan öğretmenlerin gereksinim dahilinde AÖA’da görevlendirilmesi için yasal düzenleme yapılması, yabancı dil yada yüksek lisans için öğretmenlere yurt dışı için ödenekli izin verilmesi ve Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’nin bağımsız ve evrensel yapılandırılmasının sağlanması icap ettiğini kaydetti.

Eğitim politikasının, eğitim ortamlarının, okulların, ders kitabı ve eğitim programlarının evrensel ilkelere bakılırsa tekrardan düzenlenmesi icap ettiğini dile getiren Maviş, barışçıl ve hümanist, insan hakları, bilimsel ve demokratik, ayrımcılık karşıtı ve ekolojik temelli eğitim programlarının yapılaması icap ettiğini belirtti.

Burak Maviş, Temel Eğitim Program geliştirme projesinin tamamlanması ve devamlı gelişim gösteren bir yapıya kavuşturulması icap ettiğini ifade ederek KTÖS’ün projeye katkı yapmak amacıyla 20 kitabı inceleyip, kitaplardaki 105 tane ifadenin tekrardan düzenlenmesi yada geliştirilmesi önerisi yaptığını kaydetti.

Okul öncesi eğitimin önemine değinin Maviş, Ombudsman’ın raporuna bakılırsa dört yaş okullarına giden talebe oranının yüzde 52,57 bulunduğunu 2018-2019 senesinde bu rakamın yüzde 38’e gerilediğini söylemiş oldu. 

Okul aile birliklerinin 38 okulda istihdam etmiş olduğu öğretmen yardımcılarının toplam sayısının 65 bulunduğunu dile getiren Maviş, 65 öğretmen yardımcısının bir tek 27’sinin toplumsal güvenlik yatırımlarının yapıldığını kaydetti.

Maviş, taleplerinin okul öncesi öğretmen yardımcısı kadrolarının açılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, okul öncesi biriminin kurulması, okul öncesi eğitim yasasının çıkarılması bulunduğunu belirtti.

ÖZEL EĞİTİM… 185 İŞSİZ ÖĞRETMEN VAR

Hususi gereksinimli bireyler için eğitim yasasının çıkarılması gerektiğine vurgu icra eden Maviş, Hususi Eğitim Dairesi’nin kurulması icap ettiğini dile getirerek şu anda 185 tane işi olmayan hususi eğitim öğretmeni bulunduğunu kaydetti.

Öğretmen Yükselme Tüzüğü’nün geliştirilmesi icap ettiğini dile getiren Maviş, kıdemin yükseltilmesi, kriter puanlarının tekrardan düzenlenmesi, AÖA’nın düzenleyeceği eğitim yönetimi ve denetimi ile ilgili eğitim programı hazırlanması, bekleme sıralaması oluşturulması ve aşamalı terfi sisteminin getirilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Öğretmen Nakil Tüzüğü’nün gözden geçirilmesi icap ettiğini kaydeden Maviş, öğretmenin gönüllülük ilkesiyle birlikte, hususi ders öğretmenliği sertifikasyon programı ve tüzüğün eş zamanda başlatılmasının hedeflendiğini belirtti. 

Öğretmen Yetiştirme Sistemi ve AÖA’nın tekrardan yapılandırılması icap ettiğini söyleyen Maviş, AÖA’nın ilköğretim ve okul öncesi öğretmeni yetiştirme misyonuna, master ve doktora programları ile öğretim görevlisi yetiştirme misyonunun eklenmesi, hususi ders öğretmenliği sertifikasyon programının başlatılması, hizmet içi kurs merkezine dönüştürülmesi, araştırma- geliştirme merkezinin kurulması ve uygulama anaokulunun hayata geçirilmesi icap ettiğini kaydetti.

“KOLEJ GİRİŞ SINAVI YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ”

Maviş, Kolej Giriş Imtihan yönteminin değiştirilmesi icap ettiğini dile getirerek yabancı dil öğretimine ağırlık veren kolej müfredatının devam etmesi ve kamusal eğitim içinde yaygınlaştırılarak daha çok çocuğun bu fırsata erişmesi için lüzumlu düzenlemelerin yapılması icap ettiğini belirtti. 
 
“KOLEJLER SADECE A-LEVEL, GCE, IGCSE’E YÖNELİK ÖĞRENCİ YETİŞTİRMELİ”

Gelişim dosyaları, yazılı ve sözlü değerlendirme sınavları ve bilhassa süreç temelli çalışmalarla öğrencilerin eğilimleri tespit edilerek yönlendirme yapılmasını istediklerini ifade eden Maviş, Kolejlerin bir tek A-Level, GCE, IGCSE’e yönelik olarak talebe yetiştirmesinin sağlanması icap ettiğini kaydetti. 

DİN DERSLERİ SEÇMELİ OLMALI

Maviş, dinler zamanı ve kültürü pedagojik olarak her dine her inanca eşit bir halde seçmeli bir ders haline getirilmesi icap ettiğini belirtti.

Maviş sözlerine söyle devam etti: 

“Örgün eğitim içinde evlatlarımızın öğretim görmüş olduğu süre dünya standartlarının üzerindedir. Eğitime ayrılan süre tartışılmalı, emek harcama yaşamının değişmesi ile beraber evlatların güvenli, nitelikli ve parasız eğitim alacağı ortamlar için devlet ve mahalli yönetimler tüm vatandaşların erişeceği projeler üretmelidir. Kamusal okul binalarının alt yapıları güçlendirilmeli ve en verimli şekilde okullar örgün ve yaygın eğitim için değerlendirilmelidir. Eğitimde süre ve içerik değerlendirildikten sonrasında her insanın eşit, parasız ve nitelikli bir halde erişebileceği bir anlayışla planlanan kapsamlı bir projeyi konuşmaya hazırız.”

İlahiyat Koleji müfredatının laik ve bilimsel bir yapıya dönüştürülerek meslek lisesi ve yüksek okul şeklinde tekrardan düzenlenmesi icap ettiğini belirten Maviş, Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yapısının Tekrardan Yapılandırılmasını, Hususi Eğitim Dairesi, Okulöncesi Birimi, Araştırma Geliştirme Birimi, Ölçme Değerlendirme Birimi ve Çocuk Hakları ve Çocuk Koruma Biriminin kurulması önerilerini de dile getirdi.

Aile Eğitimi ve Aile Sözleşmesi yapılması gerektiğine de dikkat çeken Maviş, okul içinde düzenlemeler yapılarak okullarda bütçe oluşturulması icap ettiğini kaydetti.

Okulların talebe nüfuslarının sınırlandırılması icap ettiğini dile getiren Maviş, her okulun talebe nüfusunun sınıfın metre kare alanı ve okulun metre kare alanına bakılırsa tekrardan yapılandırılması icap ettiğini kaydetti.

“YABANCI DİL KONUŞAN 816 ÇOCUK VAR”

Okullarda oryantasyon sınıflarının oluşturulması gerekliliğini de özetleyen Maviş, 816 yabancı dil konuşan çocuğun ilkokullara devam ettiğini, yabancılara yönelik Türkçe eğitim programı ihtiyacı bulunduğunu, yoğunluğa bakılırsa belirli okullarda oryantasyon sınıflarının açılması ve bu mevzuyla ilgili öğretmen yetiştirilmesi icap ettiğini belirtti.

Okullarda rehberlik hizmetlerinin kurulması icap ettiğini söyleyen Maviş, her 250 öğrenciye bir okul psikoloğu (PD ve Rehber Öğretmen) doğrusu toplamda 78 öğretmene gereksinim bulunduğunu kaydederek, halihazırda vazife bekleyen 578 rehber öğretmen bulunduğunu belirtti.

Okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve ailelerin hizmet içi kurslara gitmesi icap ettiğini de dile getiren Maviş, okulların düzenlenen projelere de etken katılım sağlaması icap ettiğini kaydetti.

Okul içi yetkilerin artırılması gerektiğine de değinin Maviş, okul güvenliği, taşımacılık, inşaatlar, kantinler ve besin denetimi ile ilgili okul yönetim kurullarının da etken vazife alacağı yasal mevzuat oluşturulması icap ettiğini söylemiş oldu.

Çocuk koruma programı mevzuatın oluşturulması, Aile Eğitimi ve Aile sözleşmesi zorunluluğunun getirilmesi, Toplumsal Hizmetler Dairesi ve Temel Sıhhat Dairesi ile iş birliği içinde evlatların okul içi ve okul dışı güvenliği sağlayacak mevzuat oluşturulması gerekliliğini de ifade eden Maviş, bilimsel niteliği olan gelişmenin güncellenmesini istediklerini söyledi.

İSTİHDAM

Öğretmen ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Maviş sözlerine şöyleki devam etti:

“Derslik: 53, Okulöncesi: 20, Hususi eğitim: 60, PD ve Rehber Öğretmen: 78, Hademe: 70 (ilköğretim), Yazman: 4, Eğitim denetmeni: 10, Eğitim uzmanı: 2”

Tüm okulların eşit ve erişilebilir bir alt yapıya kavuşturulması gerektiğine dikkat çeken Maviş, okulların teknolojik ihtiyaçlarının karşılanması, her okula parasız web ve telefon hattı sağlanması, her okulun zelzele fizibilite raporunun hazırlanması icap ettiğini kaydetti.

11 YENİ OKUL BİNASI İHTİYACI VAR

Maviş, 11 yeni okul binası talep ettiklerini dile getirerek bunların listesini şöyleki sıraladı:

“Gazimağusa: 1 İlkokul; Gazimağusa: 1 Anaokulu, Gazimağusa: 1 Dört Yaş, Gönyeli Yenikent: 1 İlkokul; Girne: 2 İlkokul, Girne: 2 Anaokulu; Girne: 1 Dört yaş; Karpaz 1 Hususi Eğitim Merkezi; Güzelyurt: 1 Hususi Eğitim Merkezi.”
 
Maviş, 60 üstü okulun ek sınıf, genel tadilat, mefruşat ve teknolojik gereç ihtiyacı da bulunduğunu dile getirerek, yaşanmış olan naturel afetlerden 11 okulun ciddi bir hasar gördüğünü kaydetti.

ELCİL: “ZAMANINDA ALINMAYAN TEDBİRLER YÜZÜNDEN BUGÜN İÇİNDEN ÇIKILAMAYACAK SORUNLAR VAR”

Genel Yazman Şener Elcil de konuşmasında, eğitimdeki sorunları anlatarak zamanında alınmayan tedbirlerin bugün içinden çıkılmayacak problemler haline dönüştüğünü kaydetti.

Eğitime lüzumlu değerin verilmediğini dile getiren Elcil, “Fazlaca ciddi ekonomik problemler yaşanıyor, okullar boğuşuyor. Eğitime kaynak ayrılmazsa ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacak” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk eğitim sisteminin Türkiye eğitim sistemi ile paralel gittiğini söyleyen Elcil, eğitim sisteminin laiklik ilkesinden uzak bulunduğunu ileri sürerek, “Ikimiz de bu sistemin arkasından sürükleniyoruz” dedi.

Yönetenlerin istikrarsız davranışların ve eğitimde atılacak adımların atılamamasından dolayı eğitimin kötüye sürüklendiğini dile getiren Elcil, ülkenin ufak olmasından dolayı gayretle atılacak adımlarla eğitimin ileriye gidebileceğini söylemiş oldu.

Eğitimin planlama işi bulunduğunu dile getiren Elcil, planlama için nüfusun bilinmesi icap ettiğini söyleyerek, 800 binlik bir nüfusa 200 binlik bir nüfus planı ile eğitim yapmanın olanaksız bulunduğunu kaydetti.

“YABANCI NÜFUSA EĞİTİM VERMEYE ÇALIŞIYORUZ… KAOS VE KEŞMEŞEK VAR”

“Okulların nüfusunun yüzde 56’sının Türkiye Cumhuriyeti, yüzde 3’ünün öteki ülke, geriye kalanın da Kıbrıs vatandaşı bulunduğunu” söyleyen Elcil, yabancı bir nüfusa eğitim vermeye çalıştıklarını bunun da kaosa ve keşmekeşe sebebiyet verdiğini belirtti.

Öğretmenliğin vicdan mevzusuna getirildiğini söyleyen Elcil, “Öğretmen çalışıyorsa çalışıyor, çalışmıyorsa denetleyecek bir sistem yok. Öğretmenlik vicdan meselesi durumuna gelmiştir” dedi.

EVCİMEN

KTÖS üyesi Hususi Eğitim Uzmanı Emirali Evcimen ise hususi eğitim sorunlarını anlatarak hususi eğitim yasasının hayata geçirilmesi icap ettiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.