DOLAR
32,2804
EURO
34,7770
ALTIN
2.396,55
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

“Mühendislerimiz ne derse o doğrultuda yürüyeceğiz”

“Mühendislerimiz ne derse o doğrultuda yürüyeceğiz”
11.08.2023 13:30
2
A+
A-

Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 6 Şubat depremi arkasından başlatılan okulların depreme dayanıklılığının tespiti çalışmalarına ilişkin son durumu görüşmek suretiyle Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası’nı (İMO) ziyaret etti.

Sözleşmenin imzalanması arkasından başlatılan çalışmalarda gelinen aşamanın ve gelecek sürecin ele alındığı görüşmede, Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan ilgili bürokratlar ve İMO Yönetim Kurulu üyeleri yer aldı.

Görüşme öncesinde Ulusal Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ve İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu açıklamalarda bulunmuş oldu.

İMO yetkilileri, okullarda depreme dayanıklılık çalışmalarının son hızla devam ettiğini, en kısa sürede neticeleri Bakanlıkla paylaşacaklarını bildirdi. Ulusal Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ise, vakit baskısına dikkat çekerek, yeni eğitim-öğretim yılına hazır girmek için çaba gösterdiklerini açıkladı.

Yağcıoğlu: “Çalışmalarımız sürüyor, ekiplerimiz etken olarak sahada”

İlk olarak sözü alan İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, okulların zelzele dayanıklılık çalışmalarını değerlendirmek suretiyle bir araya geldiklerini belirterek, Ulusal Eğitim Bakanı’nın ilk günden beri mevzuya ilişkin hassasiyetini koruduğunu kaydetti, Oda ve cemiyet adına teşekkürlerini iletti.

162 okul… Takımlar sahada…

Yağcıoğlu, mevcut 162 okulda proje çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin şu anda etken olarak sahada bulunduğunu kaydederek, öncelikli olarak belirlenen, toplam okulların yüzde 30’unun laboratuvar sonuçlarının tamamlandığını ve yüzde 70’inin ise laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini söylemiş oldu; bunun yanında okullarda güçlendirme senaryolarının çalışıldığına dikkat çekti. 

162 tane okulun 5-6 yapıdan oluştuğunu, aslına bakarsak 700-800 binada emek verme yapıldığına dikkat çeken Yağcıoğlu, bu binalara toplumda sanıldığının aksine yalnız karot testi yapılmadığını, röntgen de yapılarak, hem tazyik dayanımını hem de donatı korezyon tespiti yapıldığını, arkasından binayı yine modelleyip zelzele karşısındaki davranışının incelendiğini aktardı.

“Okulların yanında, hastanelerin emekleri da yapılıyor”

Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın yanında Sıhhat Bakanlığı’nın da kendilerine bir sıralama verdiklerini ve bilhassa diyaliz, kan bankası benzer biçimde ünitelerin öncelikli olarak çalışmalarının yapılmasının istendiğini kaydeden Yağcıoğlu, öteki taraftan bu binaları da süratli bir halde projelendirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Gelinen durumun siyasetle alakası olmadığını, ülkenin 50 senelik geçmişle yüzleşme vaktinin geldiğini söyleyen Yağcıoğlu,  hükümet önderliğinde çözümler arandığını ve gerekenin maksimum seviyede yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Çözümleme sonucunda yalnız minik müdahaleler ve dıştan destek verilerek güçlendirilebilecek okulların tespit edileceğine dikkat çeken Yağcıoğlu, bu okulların kısa sürede tamamlanacağını söylemiş oldu. Bunun yanında, yıkımı ve dönüşümü ihtiyaç duyulan okulların da ortaya çıkacağını vurgulayan Yağcıoğlu, bu okulların şantiyeye dönebileceği mevzusunda uyardı.

Çavuşoğlu: “Mühendislerimiz ne derse o doğrultuda yürüyeceğiz”

Ulusal Eğitim Bakanı Çavuşoğlu ise, 6 Şubat’taki depremlerin arkasından inşaat mühendislerinin ülkedeki tedirginliği bir nebze azaltmak adına yoğun emekler gerçekleştirdiklerini ve tüm binalarda gözlem ve risk sıralaması yaptıklarını hatırlatarak, İnşaat Mühendisleri Odası’na tüm çabalarından dolayı teşekkür etti.

Depremin arkasından Namık Kemal, Dr. Fazıl Minik ve Cumhuriyet Liselerinde okula gitmeme sonucu alındığını, bu okullara dair bir rapor olmamasından dolayı eğitime devam edilmesine yönelik bir karar alamadıklarını, çadırda eğitim benzer biçimde bulunan çözümlerin ülkede tartışıldığını anımsatan Çavuşoğlu, bu tartışmalardan şikâyetçi olmadıklarını, ülkenin gerçeklerinin ifade edilmesi ve savaşım edilmesinin her insanın görevi bulunduğunu kaydetti.

“Ülkemiz binalarının tüm fotoğraflarının çekilmesi, incelenmesi ve projelendirilmesi, mühendislerimiz ne derse o doğrultuda adım atma noktasında bir kararlığımız var” diyen Çavuşoğlu, ilk günden itibaren mühendislerle yakın emek verme yürüttüklerini altını çizdi; Oda ile imzalanan protokol ve hükümet tarafınca ayırılan kaynak hakkında data verdi.

“Akşamdan sabaha okulun kontrol edilmesi, projelendirilmesi ve ihalesinin yapılması mümkün değil”

“Sıhhatli bir değerlendirme yapılabilmesi ve sıhhatli bir proje süreci yaşanabilmesi için bir süreye gereksinim var. Sadece eğitime ilişkin binalar söz mevzusu olduğunda önümüzde bir vakit baskısı var” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, inşaat mühendislerinin kendi işlerinin yanında kısa sürede kamu binalarının da tespiti ve projelendirilmesi için baskı altına girdiğine işaret ederek, akşamdan sabaha bir okulun testinin yapılması, projelendirilmesi ve ihalesinin yapılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Risk sıralamasında ön sırada olan okullara öncelik verildiğine de dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, kısa süre sahada çalışmaların görülmeye başlanacağını, temennilerinin 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’na hazır girmek bulunduğunu kaydetti.

Bazı okullara ilişkin “aslı astarı olmayan” söylemlere de açıklık getirmek istediğini dile getiren Çavuşoğlu, Cumhuriyet Lisesi’nin kapatılacak olmasına dair söylemlerin doğru olmadığını duyurdu.

 “Namık Kemal’ın fizyolojik yapısı ve dokusu korunacak”

Namık Kemal Lisesi binasının değişeceğine yönelik söylemlerin de “dedikodudan ibaret” bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, tüm ülke için tinsel kıymeti olan Namık Kemal’ın fizyolojik yapısını ve dokusunu korumak adına, gerekirse en üst harcamaları yapmak pahasına lüzumlu tedbirleri alma niyetleri bulunduğunu bildirdi.

En oldukça tartışılan okullardan birinin Dr. Fazıl Minik Sanayi Meslek Lisesi’nin de eylül ayına kadar güçlendirilmesi, lüzumlu yerlerinin yenilenmesinin planlandığını aktaran Çavuşoğlu, “Bunun için inşaat mühendisleri büyük mesuliyet gösteriyor, risk sıralamasında önde olan okulları tamamlamak için büyük çaba ortaya koyuyorlar” dedi. 

Çavuşoğlu, her insanın mesuliyet alması ve elbirliğiyle çalışmasının öneminin altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.