DOLAR
34,4768
EURO
36,3253
ALTIN
2.957,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Yüksek tahsile ‘KRİZ VE PAHALILIK’ GÖLGESİ

02.12.2023 14:02
9
A+
A-
Yüksek tahsile ‘KRİZ VE PAHALILIK’ GÖLGESİ

Türkiye’den gelecek toplam talebe sayısının geçen yıla kıyasla düşüşte olmasını değerlendiren rektörler, “Türkiye’deki piyasaya baktığımızda talebe sayısının azalacağının bilincindeydik, hedef geçen yıla yakın tutmaktı” dedi, talebe sayısındaki azalmayı ekonomik kriz ve şimal Kıbrıs’taki pahalılığa bağladı.

Dila ŞİMŞEK

Üniversite rektörleri yüksek öğrenimde orta çıkan tabloyu YENİDÜZEN’e değerlendirdi, talebe sayısındaki azalmayı ekonomik kriz ve Şimal Kıbrıs’taki pahalılığa bağladı.

Türkiye’den gelecek toplam talebe sayısının geçen seneye kıyasla düşüşte olmasını beklediklerini ifade eden rektörler, “Türkiye’deki piyasaya baktığımızda talebe sayısının azalacağının bilincindeydik. Eğitim Bakanlığı’nın emek harcamaları yardımıyla, beklenenden iyi bir tablo elde ettik” dedi.

2018 senesinde 8 bin 178 TC uyruklu talebe ÖSYM üstünden ülkedeki üniversiteleri tercih ederken, bu sayı 2019’da azca bir düşüşle 8 bin 39 olarak açıklandı.

tbl.jpg

‘Kriz etkiledi’…

YENİDÜZEN’e konuşan üniversite rektörleri ve rektör yardımcıları, şimal Kıbrıs üniversitelerine gelecek talebe sayısını yorumlayarak, yaşam pahalılığının mevcut tabloyu yarattığını söylemiş oldu.

Hem vatanımızda hem de Türkiye’de yaşanmış olan ekonomik krizin, insanların alım enerjisini direkt etkilediğini vurgulayan rektör ve rektör yardımcıları, “Öğrencilerimiz kayıt yaptırırken tayyare fiyatlarına kadar sordular” şeklinde konuştu.

Kimi üniversite talebe sayısında geçen seneye kıyasla azalma yaşarken, kimisi de yükselme yaşadı.

Genel olarak oldukça fena bir tablo ile karşı karşıya olmadığımızı dile getiren rektörler, bu sayının oldukça daha iyi olabileceğini, bunun da yapılacak doğru strateji ve haklı rekabetle olacağını açıkladı.

rekt.jpg

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Necdet Osam:
“Gelen talebe sayısında bir daralma yaşanacağını görmüş ve buna vurgu yapmıştık”

“Saptanca tablosuna baktığımda, üniversitelere Türkiye’den gelen talebe sayısında düşüş yada artış yaşadığını görüyorum. DAÜ’nün artış yaşadığını belirtmek isterim. Aslına bakarsan minimum sayımız 1000’dir, %12.78’lik bir artış yaşadık. Türkiye piyasasına baktığımızda, gelen talebe sayısında bir daralma yaşanacağını görmüş ve buna vurgu yapmıştık. Sadece Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Dairesi ile yapmış olduğu çalışmalarla KKTC’deki üniversitelere büyük bir katkı elde etmiş oldu. YÖK Başkanı ile imzalanmış olan mühim protokoller vardır. Bu da, iki devlet içinde güvenin tesis edildiğini gösterir. Bu itimat yardımıyla, ailelerin çocuklarını daha rahatça üniversitelerimize gönderdiğini söyleyebiliriz. Dolar artık eskisi şeklinde bir noktada değil. Öğrencilerimiz artık bölümlerini daha bilgili seçiyor. DAÜ aslına bakarsanız kendisini kanıtlamış bir üniversitedir. Türkiye’de yaptığımız eğitim çalışmalarının tümünde, diplomanın geçerliliği ile ilgili bir sorun yaşanmadığını kanıtladım. KKTC’deki okullara yanlış yorumlar yapılıyor, ‘mezuniyet belgesi geçersiz sayılıyor’ şeklinde, bu tarz bir olay yoktur. Fena bir tablo görmüyorum sadece iç önlemler almamız gerektiğine inanıyorum. Yanlış rekabetler değil, tatlı rekabetler yapmamız icap ettiğini düşünüyorum. Üniversiteler birbirlerine yardım etmelidir. Talebe geçişlerinde hepimiz doğru prensiplerle hareket etmelidir. Vatanımızda artık üniversite sayısı artıyor ve öğrencilerin de genç üniversitelere yönelimi başladı. Kaliteye, internasyonal iletişime odaklanmalı ve kaliteli rekabet yapmalıyız”

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Tüzünkan:
“Eğitim adası olmak istiyorsak, öğrencilerin gereksinimlerini göz ardı etmemeliyiz”

“Türkiye’den gelen öğrencilerde geçen seneye bakılırsa azalma yaşandığını görüyoruz. Ekonomik krizin insanların alım gücüne direkt tesir etmesinin bunun başlıca sebebi olduğuna inanıyorum. Öğrencilerimiz kayıt yaptırırken tayyare fiyatlarına kadar sordular, şimdiye kadar asla bu kadar detaylı sorularla karşılaşmamıştık. Devletin de kapsamlı bir strateji ile ülkemizdeki üniversiteleri tanıtması, mevcud önyargıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğitim adası olmak istiyorsak, öğrencilerin gereksinimlerini göz ardı etmemeliyiz”

Lefke Avrupa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Akın Cellatoğlu:
“Hedefimiz, talebe sayısını geçen seneye yakın tutmaktı ve bunu da sağladık”

“Üniversite olarak hem vatanımızda hem de Türkiye’de yaşanmış olan ekonomik krizin öğrencileri etkileyeceğinin bilincindeydik. Bu sebeple hedefimiz, talebe sayısını geçen seneye yakın tutmaktı ve bunu da sağladık. Bu sonuçlar, ekonominin de her gün konuşulmuş olduğu Türkiye’den alınan sonuçlardır ve bizim açımızdan doygunluk edicidir. Doğal ki daha iyi sonuçlar alabilmeyi de isteriz, doluluk oranımızın da arttığını belirtmek isterim. Şu anda bir tanıtım stratejisindeyiz. Genel sonuçlara baktığımızda, yeni bölüm eklemeden, mevcut bölümlerle bu sonuçlarımızı almayı iyi buluyorum”

Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektörü Ahmet Bülend Göksel:
“Öğrencilere, burada yaşamın güvenli ve eğitimin kaliteli bulunduğunu vurgulamaktan vazgeçmeyeceğiz”

“Bizim üniversitemiz adına konuşursam doluluk oranlarımızda ciddi bir yükselme bulunduğunu söyleyebilirim. Öğrencilerimize kaliteli eğitim hizmeti verebilmek için çalışıyoruz. Eğitim Bakanlığı ile ortak emekler içerisindeydik ve pozitif gelişmeler yaşadığımızı düşünüyorum. Genel olarak yaşanmış olan düşüş ise ekonomik krizden kaynaklanıyor. Sadece biz öğrencilere, burada yaşamın güvenli ve eğitimin kaliteli bulunduğunu vurgulamaktan vazgeçmeyeceğiz”

Ada Şehir Üniversitesi Rektörü Fuat Bayram:
“Geçtiğimiz yıl tamamı dolan olan bu iki fakültemiz bu yıl da tam doluluk oranın elde etti diyebiliriz”

“Ada Şehir Üniversitesi her ne kadar yeni bir Üniversite olsa da; merkezi İstanbul’da bulunan ve 30 senelik tecrübesi olan Avrupa Eğitim Grubu’nun bir üyesidir. Kuruluşumuzda tematik üniversite konseptini tercih ettik. Geleceğin meslekleri olarak görülen meslekleri esas alan fakülteleri tercih ettik. Oldukça geniş yelpazede eğitim veren büyük bir kampüs üniversitesi olmak yerine, belirli sayıda fakat oldukça kaliteli fakültelerden oluşan bir şehir üniversitesi olma yolunu seçtik. YÖK denkliğine haiz olan Üniversitemizde, bilhassa diş hekimliği ve hukuk fakültemizin ilk senenin sonundaki başarısı ve tercihlerde ön planda olması hepimizi oldukça sevindirdi. Geçtiğimiz yıl tamamı dolan olan bu iki fakültemiz bu yıl da tam doluluk oranın elde etti diyebiliriz. Diş hekimliğinde boş kalan kontenjanımız yok; hukuk fakültesindeki %15’lik boşluğun ise geçen yıl olduğu şeklinde bu yılda ek yerleştirmeler sonucu dolacağından eminiz. Bu iki fakültemize bu yıl tam doluluk oranı ile yazılım mühendisliği kısmı de eklendi. Tam doluluk oranı beklediğimiz bir öteki bölüm ise gövde eğitimi ve spor öğretmenliği bölümüdür. Meydana getirilen başvurulardan hareketle, geçen yıl olduğu şeklinde bu yıl da bu bölümümüzün kabiliyet sınavının sonrasında tam doluluk oranını yakalamasına kati gözü ile bakıyoruz. Tam doluluk oranını yakalayan yukarıdaki bölümlerimiz yanında İngilizce öğretmenliği, rehberlik ve ruhsal danışmanlık, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerimizde de geçen yıla oranla mühim bir artış kaydettik. KKTC Üniversiteleri ile birlik ve beraberlik içinde, ülkemiz yüksek öğrenimine katkı vermeye ve kıymet katmaya devam edeceğiz”

Internasyonal Final Üniversitesi Rektörü Abdullah Öztoprak:
“Talebe sayısı geçen seneye bakılırsa düşük görünse de, aslına bakarsak beklentilerin üzerindedir”

“Türkiye’den gelen talebe sayısı geçen seneye bakılırsa düşük görünse de, aslına bakarsak beklentilerin üzerindedir. Eğitim Bakanlığı oldukça iyi bir emek verme yapmış oldu. Bizim üniversitemiz, geçen yıl de, bu yıl de artıştaydı. Bir tek Türkiye değil, yerli ve yabancı ülkelerden gelen öğrencilerde de artış yaşadık. Eğitim kalitesine ehemmiyet veren, talebe odaklı bir üniversite olarak eğitimde iddialıyız. Bölümlerimizin birçoğunda, mezun olan öğrencilerimize iş imkanı da sağladığımız için öğrencilerin talebindeyiz. Genel düşüşün sebebi olarak ise ekonomik krizi düşünüyorum. Bunun yanı sıra üniversite sayısının artması da, bunun başka bir etkenidir”

Kıbrıs Toplumsal Bilimler Üniversitesi Talebe İşleri Müdürü Murat Gülel:
“Yaşam pahalılığı etken oldu”

“Birçok üniversiteler YÖK’e başvurarak saptanca sayısını azaltma yoluna gitti. Türkiye’den gelen öğrenciler, iktisat ve iş olanakları şeklinde birçok şeye dikkat ediyor. Bu sebeple, Türkiye’de bulabilecekleri iş imkanlarına yönelik bölümler okumak istiyorlar. Barınma giderlerinin de oldukça yükselmesi, öğrencilere bir engel oldu. Doğal ek kayıtlar da yapılacağında sayılarda gene bir değişim olacak. Gene de, bir çok üniversitenin gerileme yaşadığını belirtebiliriz”

Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Halil Nadiri:
“Eğitim ve ekonomideki dalgalanmaları dikkate alırsak, korktuğumuz kadar büyük bir olumsuzluk yaşamadık”

“Tabloya baktığımızda geçen seneye bakılırsa talebe sayısının benzer bulunduğunu ve korunduğunu görüyoruz. Türkiye’de ve vatanımızda oluşturulan yeni üniversitelerle bu sayının aynı seviyede kalması bir başarıdır. Doğal ki gönül isterdi ki talebe sayısı genel olarak daha da artsın. Eğitim ve ekonomideki dalgalanmaları dikkate alırsak, korktuğumuz kadar büyük bir olumsuzluk yaşamadık. Üniversiteler, öğrencilerin motivasyonunu arttırabilmek adına birçok burs imkanı sağlamış oldu. Umut ederim ki yerleşen öğrenciler, kayıt da yaptırsın şu sebeple sorun bir tek kazanmak değil, öğrencilerin üniversiteye kayıt yapması da gerekiyor. Üniversitemizi kazanan öğrencilerin detayları bizde mevcut, kendileri ile temasa geçerek ihtiyaç duyulan detayları aktarıyoruz. Ek yerleştirmelerde de boş kalan kontenjanları doldurmaya çalışacağız. Yüksek öğretim için KKTC’deki üniversitelerin imkanlarını doğru şekilde paylaşması oldukça mühim. Ülke olarak görevimiz doğru siyaset ve doğru stratejidir. Ülkemizin bir eğitim adası bulunduğunun farkına vararak imkanlarımızı hedef kesime doğru aktarmalıyız”

yeniduzen-satin-aliniz-20190808115540.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.