DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Emlak Danışmanı Damla Boğaç Emiroğlu Artan Arazi Satışlarını Yorumladı

Emlak Danışmanı Damla Boğaç Emiroğlu Artan Arazi Satışlarını Yorumladı
27.09.2023 19:08
3
A+
A-

Şimal Kıbrıs’ta arsa mı aramıştınız? Acil etseniz iyi olur. Zira talep günden güne artıyor, fiyatlar değerleniyor. Emlak Danışmanı Damla Boğaç Emiroğlu ile arsa – arazi satışlarındaki son durumu konuştuk. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

kıbrıs emlak danışmanı

Emlak Danışmanı Damla Boğaç Emiroğlu Artan Arazi Satışlarını Yorumladı

Kıbrıs emlak sektörü, son yıllarda birçok emlak danışmanı ile tanıştı. Kimi talebin arttığı dönemde elde edilmiş yüksek kazancı görünce sigortacılıktan geçti, kimi halı satıyordu, kimi otelde / casinoda çalışıyordu. Fakat çoğunluğu bu mesleğe adım atıp, “ne iş olsa yaparım, ne olsa satarım” deyip, bir alanda uzmanlaşamadan sıradanlaştı. Hatta bir çok yok oldu.

Belirli bir yol haritası çizenlerse, eski işlerinden de kazandıkları tecrübeyle kısa sürede öne çıktı.

Emlak Danışmanı Damla Boğaç Emiroğlu da rotasını net bir halde çizenlerden. Her şehre, her konut tipine değil, arsaya çalışıyor. Arsa buluyor, üstünde yapılabilecek potansiyel projeleri düşünüyor ve doğru hedef kitleyle bir araya getiriyor.

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üyelerinden Damla Boğaç Emiroğlu ile uzman olduğu mevzuyu, arsaları konuştuk. Bilhassa de pandemi sonrası artan talebi sorduk…

Keyifli okumalar…

“Arazi Üstüne Gayrimenkul Danışmanlığı Yapıyorum”

Haberlerde bol miktarda buluşuyoruz, fakat yeni okurlarımız için sizi tanıyarak başlamış olalım sohbete. Kimdir Damla Boğaç Emiroğlu?

Marka yönetimi, toplumsal medya yönetimi, kurumsal ve pazarlama iletişimi alanında uzun seneler danışmanlık görevlerinde bulundum. Son 5 yıl içinde de gayrimenkul sektöründe arazi alım satım ve projelendirme mevzularında yönetici olarak çalıştım. Son 5 aydır ise bilhassa arazi satışı üstüne gayrimenkul emlak danışmanlığı yapıyorum. Bu kapsamda yatırımcılarıma doğru projeye doğru arazi bulmak, ya da tam tersi araziye uygun proje geliştirilmesi, hangi projenin satışının kolay, hangisinin zor olacağı, arazi alım satımlarında alıcılara teknik destek (satın alınacak arazinin imarının ne kadar olduğu, yol çekilişinin ne kadar olacağı vb şeklinde) sağlanması ile ilgili emekler yapıyorum. Eski usul bir tek koçan ve araziyi yerinde göstermenin ötesinde, o araziden ne kadar katma kıymet yaratılabileceği, arazi özelliklerinin neler olduğu ile ilgili detaylı raporlama yaparak, yatırımcının daha kolay karar vermesine destek olmaya çalışıyorum. Bunu da fazlaca keyif alarak yapıyorum. Hanım emlak danışmanları çoğu zaman villa yada daire satışı ile ilgileniyorlar, ben ise arazi ile ilgileniyorum. Arazi içinde tüm sınırlarını dolaşarak arazinin tüm özelliklerini yaşayarak görmekten ve bir proje yaratır incelikte araziyi emek vermeyi seviyorum. 

“Fiyatlar Artmaya Devam Edecek”

Son dönemde pandemi ile beraber portalımıza gelen arsa talepleri ve kurumsal üyelerimizin arsa satışları ciddi anlamda hızlandı. Bu ivme bu şekilde devam eder mi? Arsa-arazi satışlarının geleceğini iyi mi görüyorsunuz?

Her kriz, yeni bir fırsat aslen. Bu yoğun arsa ihtiyacı da pandemi ile birlikte artış gösterdi. Kişiler daire / site şeklinde kalabalık alanlardan, daha bireysel ve izole olabilecek müstakil hayata geçme ihtiyacını fark etti. Ve bu gereksinim ile beraber arsa satışlarında artış var. Bununla birlikte arsaya talebi gören yatırımcılar da kent merkezlerine yakın uygun fiyatlı arsa parselasyonları geliştirmeye başladı. Dolayısı ile ileriye dönük yatırım maksatlı arsalarda piyasaya çıkmış oldu.  Ada ülkesinde olmamız ve toprağın kısıtlı olması dolayısı ile arsa ve arazi fiyatlarında aşağı yönü görmenin oldukça zor bulunduğunu düşünüyorum. Fiyatların düşmesini bekleyenler var ise onlara güzel haberlerim olamayacak. Fiyatlar artmaya devam edecek. Dolayısı ile beklemiş olalım ve görelim diyenler arsa arazi mevzusunda maalesef zarar eder. Ne kadar erken arazi yatırımı yaparlarsa o denli erken kara geçmiş olurlar. 

Arsa tercihinde popüler bölgeler hangileri ve sebepleri neler?

İhtiyacın sebeplerini inceleyerek bu suali cevaplamak en doğrusu olur. İhtiyacın tam olarak ne olduğu, bunu karşılamak için ne kadar bütçeye haiz olduğumuz mühim. Ek olarak, yaşayacağımız evi inşa etmek maksatlı arsa yada arazi seçimi ile kısa vadede yüksek kazanç için arazi alımı değişik yaklaşım ve perspektif gerektirir.  Yatırım maksatlı arsa arazi alımlarında süratli kıymet artışı öngörülen lokasyonların tercih edilmesi yüksek kazanç elde edecektir. Bunun yanında arazinin farklılıklarının (denize yakınlık, ana yola yakınlığı, ticari izni olup olmadığı vb. şeklinde) neler olduğu da fiyatı ve tercih edilmesinde büyük ehemmiyet teşkil edecek. Hepsinden de önemlisi üstüne geliştirilecek projenin ne olduğu ve o projeye uygunluğu o arsanın tercih sebeplerinin en önemlisi olacak.

“Arazi Tutarları Daha Da Yükselecek”

Peki bu yoğun talep, fiyatlara iyi mi yansıdı? Arsa-arazi fiyatlarında artış ne durumda?

Geçmiş 1.5 yıl tüm sektörler şeklinde gayrimenkul sektörü için de sıkıntılı geçti. Daire fiyatlarında %20-%30 lara kadar düşüş gözlemlenirken, arazi fiyatlarında bu düşüşler yaşanmadı. Bunun yanında arsa arazi alımlarında hareketlenme başlaması ile birlikte arsa arazi tutarları %20 lere kadar yükseliş yaşadı. Önümüzdeki süreçte de bu artışın devam edeceğini düşünüyorum. Arsa arazi genelinde yurtdışından yatırımcıların da proje ortaklıkları şeklinde adaya ilgi gösterdiğini gözlemliyorum. Bilhassa dövizdeki artışın da yabancı yatırımcı ve bireysel yabancı alıcılar için fırsat bulunduğunu düşünürsek, fiyatların daha da yukarı gideceğini öngörebiliriz. 

Arazi Seçiminde Lokasyon Analizi

Yabancı ve yerli yatırımcılar için tavsiyeleriniz neler? Hangi bölgeden yatırım yapmalılar? Nelere dikkat etmeliler?

Ben arazi yatırımını devamlı insanlığın hemen hemen gitmediği sadece fazlaca yakında gideceği lokasyonlara yapmak icap ettiğini düşünüyorum. Hali hazırda birer ikişer yapılaşmanın başladığı ve bu yapılaşmanın birkaç yıl içinde de artacağı lokasyonlar arazi yatırımının yapılabileceği doğru lokasyonlardır. Siteler, apartman daireleri yada villaların olduğu lokasyonlara da arazi yatırımı yapılamaz mı, doğal olarak ki yapılabilir. Sadece 3- 4 yıl içinde öteki gelişmekte olan lokasyonun kazancına gore fazlaca daha düşük bir kazancı olacaktır. Arazinin belli artı özelliklerinin olması, kıymet artışını pozitif yönde etkileyecek unsurlar olacaktır. Ticari bir arazinin yüksek görünürlüğü olan bir lokasyonda olması, park alanının ve görüş cephesinin geniş olması şeklinde özelliklere haiz olması değerinin daha yüksek olmasını elde edecektir. Aynı şekilde denize yakın ve anayola erişimi kolay olan bir arsa ile insanlıktan uzak ve çevresi tarla olan bir arsanın içinde ciddi bir kıymet farkı vardır. Şehirlerin nereye doğru büyümüş olduğu iyi gözlemlenip hemen hemen o gelişme gerçekleşmeden, bekleme süresi göz önünde bulundurularak yatırım planlanmalıdır.  Planlanan gelişme süresi doğru öngörülemezse 5 senelik yatırım planı 20 senelik bir bekleyişe niçin olabilir. 

“Yurt Dışından Yatırımcılar Portföyüme Ulaşıyor”

Her insanın karalar bağladığı günlerde, Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, hem sektörde pozitif hava estiren içeriklerle çözüm ortaklarımızın yanında olduk, hem de değişen dünyada doğru hedef kesime erişimi hızlandırmak adına Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak 3 dilde yayına geçtik. Fuarlar ertelense de, 3 dilde 365 gün açık bir dijital fuara çevirdik portalımızı. Siz bu değişimi iyi mi yorumluyorsunuz?

Bu değişimi son 10 yıl içinde yaşamaya başlamıştık aslına bakarsanız. Bilhassa son 5 yıl içinde web ve toplumsal ağlar yardımıyla sektör pozitif yönde ve negatif anlamda bir değişiklik yaşamaya başlamıştı. Pandemi ile birlikte bu değişiklik büyük bir hız kazanmıştır. Değişimin dezavatajları da Kıbrıs Emlak Merkezi şeklinde vizyon sahibi portallarla ortadan kalkarak bir fırsata ve avantaja dönüştü. Kıbrıs Emlak Merkezi’ne üye olduğum bu kısa süre zarfında yurt dışından yatırımcıların arsa ve arazi portföylerime ulaşmalarını sağlamış oldu. Düzgüsel şartlarda yurtdışı yatırımcıya ulaşmanın en rahat yolunun yurtdışı fuarlara fizyolojik katılım bulunduğunu düşünürsek, böylesi sıkıntılı bir dönemde buna gerek kalmadan arz ve talebin buluşmasını elde eden Kıbrıs Emlak Merkezi iyi ki var ve olmaya devam edecek diyorum.

Ek olarak ilanların artık toplumsal medya hesaplarında bile rahatça paylaşılabildiği bir dönemde, haberler ve bilirkişi olarak sektörü değerlendirmek adına yaptığımız içerik emek harcamaları, hem yatırımcılarımıza, hem de bireysel olarak marka değerimize büyük katkı sağlıyor. 

Biliyorum ki tanıştığım, görüştüğüm her yatırımcı web üstünde hakkımda araştırma yapıyor. Ve Kıbrıs Emlak Merkezi’ndeki şeklinde kıymetli içeriklerle beni bulması ve takip etmesi, büyük bir artı kıymet katıyor. Zira artık dijital çağdayız ve hepimiz interneti en iyi şekilde kullanıyor. Yatırımcılar bilgili. Hepimiz de sektör oyuncuları olarak, kendimizi ve uzmanlığımızı en iyi şekilde ifade etmeliyiz.

Bizlere bu ortamı elde eden Kıbrıs Emlak Merkezi ailesine yeniden teşekkürler.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Damla BoğaçEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.