DOLAR
34,8733
EURO
36,6369
ALTIN
3.048,48
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

FRP ile Bina Güçlendirme – Kıbrıs Emlak Merkezi

08.09.2023 00:19
20
A+
A-
FRP ile Bina Güçlendirme – Kıbrıs Emlak Merkezi

Betonarme, beton, tuğla, taş, ahşap, çelik benzer biçimde tüm yapı elemanlarına dıştan uygulanan bir güçlendirme sistemi olan FRP (fiber reinforced polymers) nedir? Hangi binalarda kullanılır?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

FRP’nin en yaygın kullanım alanı betonarme yapı elemanlarının güçlendirilmesi çalışmalarıdır.

FRP güçlendirme sistemi, çeşitli endüstrilerde binaların güçlendirilmesi, güçlendirici yapılar ve koruyucu kaplamalar için kullanılan yeni yöntemlerden biri.

FRP kompozitleri artık inşaat sektöründe giderek daha çok kullanılıyor ve büyük birincil yapılar dahil olmak suretiyle binalarda daha çok kullanım için mühim bir potansiyel sunuyor.

 

FRP Nedir?

FRP malzemeleri, Fiber Takviyeli Plastikler yada polimerler ifadesinin kısaltmasıdır. FRP, elyaflarla güçlendirilmiş bir polimer matristen yapılmış bir kompozit malzemedir. FRP, FRP reçinesi ve FRP lifi olmak suretiyle iki bileşenden oluşur. Değişik endüstrilerde ve binalarda değişik uygulamalara haizdir.

 

Kullanım alanları:

  • Donatıların korozyon sebebiyle kesit kaybı,
  • Betonun karbonasyon, rutubet ve rutubet yüzünden zayıflaması,
  • Tasarım hesap hataları yada inşaat esnasında yanlış ve yetersiz donatı yerleştirilmesi,
  • Eski uygulamalarda etriye sıklaştırması yapılmaması ve etriyelerin yanlış bağlanması benzer biçimde yanlış ve yetersiz donatı bilgileri,
  • Depremlerin yıkıcı etkilerinin azaltılmasına yönelik yeni zelzele yönetmeliklerine bakılırsa güçlendirme emek harcamaları,
  • Yapılarda kat ilavesi ve kullanım yada fonksiyon değişikliğinden meydana gelen ilave tasarım yükleri meydana gelmesi benzer biçimde durumlarında kaçınılmaz ve mecburi hale geliyor. Bu şekilde durumlarda, ankraj sistemleri ile desteklenerek dıştan uygulanan FRP sistemleri oldukça etkin, süratli ve ekonomik çözümler sağlıyor.

 

FRP güçlendirme sisteminin avantajları:

Geleneksel retrofit yöntemine kıyasla FRP-retrofit uygulamasının avantajları:

  • FRP malzemelerinin ağırlığı, yapısal takviye ve güçlendirme hedeflerinden önde gelen, dikkatsizlik edilebilir.
  • Yüksek FRP fiberlerin çekme mukavemeti
  • FRP katmanlarının (bir milimetrede) düşük kalınlığı, yapının güçlendirilmesinde kullanılmasını gereksiz kılar.
  • Binayı güçlendirmek ve tekrardan inşa etmek için FRP kullanımı oldukça vakit almaz ve yenileme elemanları oldukça kısa sürede hizmete hazırdır.
  • FRP’nin korozyona karşı yüksek direnci vardır. Bu, yapısal elemanların korozif ajanlardan korunmasına niçin olur ve yüksek geçirgenlik özelliklerine bağlı olarak periyodik onarım ihtiyacını ortadan kaldırır.
  • FRP malzemelerinin teknik tasarım ve tasarımdaki (sertlik, direnç ve süneklik) yüksek kabiliyeti, onları yenileme sistemlerinde benzersiz kılmıştır.
  • Manyetik görüntüleme için kullanılan spesifik yapılarda mühim olabilecek FRP materyallerinin elektromanyetik temizliği.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: FRP, bina güçlendirme, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.