Kıbrıs Emlak Merkezi, Kıbrıs tarihinde yaşanmış olan büyük depremleri araştırdı.
Detaylar içeriğimizde.
Türkiye, cumhuriyet tarihinin en büyük depremini yaşıyor. Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ilki 7.7 ikincisi de 7.6 büyüklüğünde gerçekleşti ve binlerce insanoğlunun ölümüne yol açtı.
6 Şubat tarihinde Türkiye ve Suriye’de gerçekleşen can kaybının her geçen gün arttığı yıkıcı zelzele felaketi Kıbrıs’ta ortalama 6,3 büyüklüğünde hissedildi. Artçılar hala devam ediyor. Uzmanlara nazaran artçılar 1 yıla yakın sürecek.
Yaşanmış olan büyük yıkımın arkasından Kıbrıs’ta yaşanmış olan depremler ve fay hattının nereden geçmiş olduğu merak mevzusu oldu.
Kıbrıs Emlak Merkezi, Kıbrıs tarihinde yaşanmış olan büyük depremleri araştırdı.
Detaylar içeriğimizde.
En yıkıcı zelzele 802 yıl ilkin gerçekleşti
Tarih süresince Kıbrıs’ta birçok kez zelzele gerçekleşti. Sadece Kıbrıs tarihinde yaşanmış en büyük zelzele 802 yıl ilkin yaşandı.
11 Mayıs 1222 senesinde saat 06:15’te gerçekleşen zelzele en şiddetli şekilde Lefkoşa, Limasol ve Baf bölgelerinde hissedildi.
7,0-7,5 büyüklüğünde olduğu tahmin edilen bu depremde en oldukca can kaybı Baf’ta yaşandı.
Zelzele, Baf bölgesini kalıcı olarak değiştirdi. Limanı kullanılmaz hale getiren zelzele, kıyıyı denize doğru genişletti ve bundan dolayı limanın korunaklı bölgeleri kayboldu.
Tarihin en yıkıcı depreminde Bizans İmparatorluğu’nun inşa etmiş olduğu Baf Kalesi ve depremden 30 yıl ilkin inşa edilmiş Saranta Kolones Kalesi yıkıldı. Lüzinyanlılar sonrasında Baf Kalesi’ni tekrardan inşa etti.
7.0-7.5 büyüklüğünde olduğu tahmin edilen zelzele Libya ve İskenderiye’de bir tsunamiye yol açtı.
1941 Mağusa Depremi:
20 Ocak 1941 senesinde Mağusa civarlarında 5.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde 24 şahıs yaralandı. Mağusa ve Maraş’ta bir oldukca ev hasar görmüş oldu, Paralimni’deki tüm evler yıkıldı. Lefkoşa, Lârnaka ve Girne’de hasarlar oluşurken, bu depremden sonrasında İsrail’de ufak boyutta tsunami oluştu.
1953 Baf Depremi:
1953 Baf depremi, 10 Eylül 1953 tarihinde Baf’ta gerçekleşti.
6,5 şiddetinde gerçekleşen depremde 63’e yakın şahıs yaşamını yitirdi, 200’e yakın insan yaralandı ve 4000 şahıs evsiz kaldı.
1961 Larnaka Depremi:
15 Eylül 1961 Larnaka’da 5,7 şiddetinde yaşanmış olan zelzele adanın güneydoğu kesiminde bir miktar hasara niçin oldu.
1995 Baf Depremi:
23 Şubat 1995 senesinde 5.7 şiddetinde Baf’ta yaşanmış olan yıkıcı depremde 2 şahıs yaşamını yitirdi.
1996 Depremi:
9 Ekim 1996’da 6.5 büyüklüğünde gerçekleşen zelzele, Kıbrıs’ın güneybatısında yaşandı. Baf, Limasol, Lefkoşa, Larnaka ve Mağusa’da paniğe ve korkuya yol açan depremde 2 şahıs yaşamını yitirdi, 20 şahıs yaralandı.
1999 Limasol Depremi:
11 Ağustos 1999 senesinde 5.6 şiddetinde Limasol Gerasa köyü civarında gerçekleşti. Ülkenin tamamında hissedilen zelzele Limasol’daki binaları tahrip etti.
40 şahıs, ürkü yüzünden hafifçe yaralandı. Fazlaca sayıda artçı aylarca devam etti.
2015 Baf Depremi
15 Nisan 2015 senesinde 5,6 şiddetinde hissedilen zelzele Baf açıklarında gerçekleşti. Depremde ufak hasarlar meydana gelirken, ada genelinde hissedildi.
Milattan ilkin ve sonrasında yaşanmış olan ve kayıtlara geçen en mühim Kıbrıs depremleri:
M.Ö. 26: Baf ve Mısır’ı tsunami ile etkileyen zelzele.
M.Ö.15: Yaşanmış olan depremde Baf tamamen yok oldu. Romalılar şehri tekrardan inşa ettiler.
M.S. 76: Salamis, Baf ve Larnaka felaketli bir depremden etkilendi.
M.S. 332 -333: Salamis kuvvetli zelzele şiddetiyle yıkıldı.
M.S. 342: Baf bölgesi depremde yok oldu.
M.S. 365-378: Şiddetli depremler ada genelinde etkin oldu.
Kıbrıs fay hattı:
Kıbrıs’ın güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz’den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan benzer biçimde ülkelerden geçerek, Hatay’dan Akdeniz açıklarına dönüyor.
Hat, Rodos’un yakınlarından geçip İyon Deniz’i açıklarına kadar devam ediyor.
Kıbrıs Alp-Himalaya zelzele kuşağında
Kıbrıs adası, dünyadaki depremlerin ortalama yüzde 15’inin meydana geldiği Alp Himalaya zelzele kuşağında içeriyor. Kıbrıs’taki depremlerin oluşmasına yol açmış olduğu kabul edilen “Kıbrıs Yayı” Kıbrıs’ın yer almış olduğu bölgede, Afrika ile Avrasya Litosferik Levhaları arasındaki tektonik sınırı oluşturuyor.
Bu “Yay” Kıbrıs’ın batı ve güneyinde deniz içinde içeriyor. Depremlerin pek çoğunun bu yay üstünde ortaya çıkması bu yay süresince tektonik hareketlerin oluştuğunu ve bunun da depremlere yol açtığını gösteriyor.
1896 – 2004 yılları arasındaki dönemde zelzele odaklarının Kıbrıs üstüne karşılık geldiği 400’den fazla zelzele meydana gelmiş ve bu depremler adanın belli bölgeleri yanında çevre ülkelerde de hissedilmiştir. Bu depremlerden 14 tanesi hasara yol açmış ve meydana gelen depremlerden yaralananlar olmuştur. Bu depremlerden en şiddetli olanları 1941, 1953, 1995,1996 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremlerdir.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
Etiketler: zelzele, kıbrısEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun