DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C

KKTC Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin 2019 fiyat değişimlerini Kıbrıs Emlak Merkezi için yazdı.

09.11.2023 01:00
21
A+
A-
KKTC Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin 2019 fiyat değişimlerini Kıbrıs Emlak Merkezi için yazdı.

KKTC emlak ve inşaat sektörü için zor bir yıldı 2019. Peki fiyatlara iyi mi yansıdı senenin tesiri? Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin, Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için kent kent fiyat değişimlerini yazdı.

2019 iyi mi geçti sorusunu oldukça sorduk firmalar.

Kimi iyi dedi, kimi beklentinin altında yorumladı giden yılı.

Peki fiyatlar ne diyor 2019 için?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Kıbrıs Emlak Merkezi yazarı Burcu Ergin, 2019 yılının fotoğrafını çekti.

Hangi şehirde fiyatlar iyi mi seyretti, KKTC emlak sektöründe öne çıkan başlıklar ve tesirleri nelerdi?

Hepsini tek tek Kıbrıs Emlak Merkezi okurları ve yatırımcları için sıraladı…

DEĞERLİ KIBRIS EMLAK MERKEZİ TAKİPÇİLERİ,

2020 yılına yeni girdiğimiz şu günlerde hepimizin temennisi 2019’a gore daha iyi, verimli, sıhhatli bir yıl. Tam bu aşamada 2019 yılını yenile geride bırakmışken hafızamızda geçmiş yılı sorguluyor ve 2019’un izlerine bakarak yeni yıla yön vermek istiyoruz.

Peki 2019 yılı Emlak sektöründe iyi mi geçti?

Emlak sektöründe bu yıl da yaşanmış olan pozitif gelişmelere istinaden sıkıntılı gündemlerle hafızalarımızda de yerini aldı.

Geneline bakarsak sektörde daha oldukça hissedilen ve dile getirilen durağan bir piyasa, kısmen bazı bölgelerde düşüşler izlenirken, büyük yatırımlarda pozitif yanlarındandı.

2019 senesinde emlak piyasasını tetikleyen ekonomik unsurlar nelerdi?

Dövizdeki aşırı yükselişin devam etmesi,
Müteahhit firmalarda dövize istinaden girdilerin artması ile yaşanmış olan ekonomik problemler
Bankalardaki yüksek faizli konut kredileri
Yüksek faize istinaden iç piyasa alıcılarının banka faiz yardımıyla konut alımlarının bazen düşmesi.
Türkiye’de yaşanmış olan ekonomik dalgalanmalara bağlı olarak yatırımları ile bilhassa Girne şehrinin potansiyel satın alan kitlesi olan Türkiye’den gelen yatırımcı sayısında düşüşlerin olması
Halkta nakit sıkıntısı yada mevcut ekonomik koşullara istinaden gayrimenkul yatırımına değil nakitte kalmanın daha garantili bir yatırım olacağı kanısı
Bu unsurların haricinde ekonomik göstergelerden ziyade, öteki bir sektörel belirsizlik de, İskele-Gazimağusa-Yeni Boğaziçi Emirnamesi’nin netleşmemesinin yada beklentiden değişik yönde şekillenmesinin mevcut ve potansiyel yatırımcıya yansıyan negatif yanları da akla ilk gelen birkaç mühim husus olmuştur.

İskele bölgesi 2016 yılı itibarı ile ülkenin yabancı piyasalarda EN ÇOK PARLAYAN YILDIZ ŞEHRİ haline gelirken emirnamenin gündemi devamlı meşgul etmesi bilhassa arazi fiyatlarında düşüşlere niçin olabilmiştir.

Bunlara karşılık İskele’ye ise taze kan olacak kim bilir ülkenin büyük yatırımlarından kabul edebileceğimiz HOTEL inşaatının başlaması da bölge halkının, yatırımcısının memnun eden gelişmelerden olmuştur.

Tüm bu gündem mevzuları 2019 3. Çeyreğine kadar hissedildi. Sadece görüyorum ki 2019 sonu ve 2020’nin ilk çeyreğinde bilhassa konut satışları canlanmış ve ayni taleple devam ediyor. Bu aşamada piyasadaki ateşi körükleyen en mühim madde TAPU HARÇLARINDAKİ İNDİRİM.

Şu demek oluyor ki 2019 Aralık ayı konut iyelik devrinde zirveyi görmüş oldu diyebiliriz.

Başlıca 4 şehrimize baktığımızda,

GİRNE bölgesinde 2019 başlarında şişmiş – balon fiyat olarak kabul ettiğimiz daire fiyatlarında %15-18 aralığında düşüşler oldu. Villa ve arsa fiyatlarında pek fazla bir değişiklik yaşanmadı.

İSKELE bölgesinde arazi tutarları değişen bayındır kapsamına girenlerde düşüşler gördük halen daha görüyoruz. Daire fiyatlarında yabancı yatırımcı desteği sürdüğünden ciddi bir değişiklik olmamıştır.

LEFKOŞA en stabil kentimiz. Gerek nüfus olarak gerekse başkent olması hasebi ile talep canlı kalmış. Lefkoşa’da iç piyasa alıcısı hakim ve konut ihtiyacı hemen hemen doyma noktasında olmadığından talep de canlı. Sadece buna karşın bölgesel bazda yada inşaat şirketi özelinde daire fiyatlarında düşüşler seyredildi. Bilhassa banka finansmanı ile tamamlanan projelerde, artan faizler ve maliyet giderleri de müteahhit firmaların satış fiyatlarını indirme yönüne sevketmiştir. Öteki bir taraftan merkezi yerlerde 4-5 kat bayındır potansiyeline haiz arsa fiyatlarının arttığını da izledik.

GAZİMAĞUSA ise kıyı şehirlerimizden biri olmakla beraber Lefkoşa’nın kine benzer bir süreç geçirse de yabancı yatırımcı desteği Lefkoşa’ya oranla daha fazladır. Sadece Emirname ile bilhassa Fasıl 96’dan Tarımsal Alan bayındır kapsamına sert bir geçişe maruz kalan arazilerde ciddi düşüşler izlenmiştir. Kent içindeki arsalarda da Fasıl 96 eski bayındır kapsamından onaylı ruhsatlı projesi olanlarda ise fiyatlarda ciddi yükselişler gördük.

Bu tabloyu değişik değerlendirip daha uygun fiyatlara gayrimenkul alımı icra eden yatırımcılarında bu fırsatları değerlendirdiğini de altını çizmeliyiz.

Hepsi benzer biçimde emlak sektörüne dair değinecek gündemimiz oldukça, sepetimiz dolu. Takipte kalınca, Yeni mevzularla tekrardan görüşmek dileğiyle.

BURCU ERGİN

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANI

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.