Şömine mi alacaksınız? Yada evinizdeki şöminenin bakım süreci için merak ettiğiniz mevzular mı var? Seguin Şömine Genel Müdürü Yılşen Akaylı Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına dikkat çeken tavsiyelerde bulunmuş oldu.
Konut Projelerinde Satışı Hızlandıran Şömineleri Seguin Şömine Genel Müdürü Yılşen Akaylı İle Konuştuk
Kimi zaman dekoratif bir detay, kimi vakit terapi tesiri, bir çok zamansa ısınma aracı.. Şimal Kıbrıs’ta bilhassa müstakil evlerin vazgeçilmezi şömineler devamlı popülerliğini koruyor. Kış günlerinde şömine başı pastırma ve zivaniya keyfinin yeri apayrı.
Son yıllarda önü açık taş şöminelerin yerini, yavaş yavaş döküm şömineler almaya başladı. Bundan dolayı hem kullanım kolaylığı, hem de ısınma ekonomisiyle avantaj sağlıyor.
Üstelik şömine konseptinin müstakil evler şeklinde, apartman dairelerinde de daha rahat kullanımını sağlıyor.
Kıbrıs Emlak Merkezi’nde yer edinen konut projeleri ve ilanlara gelen taleplere baktığımız vakit, şömine her defasında albenisi olan bir detay olarak ziyaretçiyi etkiliyor, bunu net bir halde görüyoruz.
Hadi gelin, döküm şömineleri ve yapım sürecini daha yakından tanıyalım.
Kıbrıs Emlak Merkezi’nde konuğumuz, Seguin Şömine Genel Müdürü Yılşen Akaylı.
“HAVAYI KURUTMAZ VE DAHA GÜVENLİ”
Taş ve önü açık şöminelere alternatif olarak yoğun ilgi gören döküm şömineleri merak ediyoruz. Bizlere çeşitlerini ve alternatiflerine bakılırsa avantajlarını anlatır mısınız?
Dediğiniz şeklinde son yılların popüler tercihi döküm şömineler. Mesela taş şömineler genel anlamda evin büyüklüğü ne kadar olursa olsun, averaj aynı boyutta. Fakat döküm şömineler eve klima seçmek şeklinde. Döküm şömineler kendi içinde 70’lik, 80’lik, 90’lık ve 100’lük olarak ayrılmaktadır. Biz şömineyi verirken alana bakıyoruz, ısıtma kapasitesine bakılırsa yönlendiriyoruz müşterilerimizi. Gelelim farklarına… Açık şömine ve kapalı şömine ayrımında ise açık şömine evin havasını kurutur ve daha fazlaca odun yer. Kapalı şömine sistemleri ise daha ekonomik, havayı kurutmaz ve daha güvenli. Mesela açık şöminede ateş varken kapıdan çıkamazsınız. Fakat kapalı şömine sisteminde şömine yanarken bile havalarını kısıp evden ayrılabilir kullanıcılar. Yeniden gelindiğinde sıcak ortama girebilirsiniz. Birazcık odun eklemesi yaparak da ateşi canlandırabilirsiniz.
“METREKAREYE UYGUN ŞÖMİNE SEÇİLMELİ”
Okurken bile insanoğlunun gözünde canlanıyor o güzel ve iç ısıtan görünüm. Yaptırmak isteyen kişiler hangi detaylara dikkat etmeli? Hangi kriterleri göz önünde bulundurarak alışveriş yapmalı?
Ilk olarak alan ölçümü ve gereksinim doğru belirlenmeli. Mesela ev için 70’lik bir hazne kafi ise üst ebatta almalarına gerek yok. Yada 20 metrekarelik bir ortama 80 yada 90’lık bir hazne takmak pek hoş olmaz, fazlaca büyük gelir. O yüzden ezbere seçim yerine, ilkin yetkili kişilerce satın alma tamamlanmadan ilkin yerinde bulgu yapılmalı, metrekareye bakılırsa uygun şömine ebatının belirlenmeli. Bu sebeple tüketicinin kendilerini korumuş olan satıcılarla bu süreci yönetmesi gerekir.
Doğru gereksinim seçiminden sonrasında, ürün kalitesi de mühim. Haznelerin ağırlığına, gücüne bakmaları gerekir. Bundan dolayı hazne geri dönüşüm ürünü de olabiliyor. O yüzden geri dönüşmden mi yapılmış oldu, yoksa birinci derslik döküm mü, bu fazlaca mühim. Bilirsiniz ki geri dönüşüm içinde kanserojen madde de bulunabiliyor ve ateşle temasta bu fazlaca mühim bir risk.
Bir öteki detaysa şöminenin yanarken duman atıp atmaması. Normalde muntazam kalite bir şöminenin duman atmaması gerekiyor.
TEMİZLİK VE ODUN SEÇİMİNE DİKKAT
Almayı düşünenler için önerileriniz önemliydi. Peki mevcutta şöminesi olanların dikkat etmesi ihtiyaç duyulan detaylar var mı?
Her üründe olduğu şeklinde bir tek almak yetmez, doğru bakmak da mühim. O yüzden şömine sahipleri her yıl için bakımlarını yaptırsınlar. Eğer her gün yakıyorlarsa şöminelerini, senede bir kez minimum şöminelerini ve bacalarını temizlemeleri gerekir. Bundan dolayı baca temizliği ateş verimliliğini arttırır. Ek olarak baca zehirlenmesi şeklinde tehdit unsurlarını önler, tabiat için de bir mesuliyet bu.
Ve öteki detay, doğru yakıt… Şöminelerinde yakmak için doğru odun seçmeye dikkat etsinler. Palet ya da tahta yakılmamalıdır. Narenciye, harnup şeklinde odun kullanırlarsa hem temiz ve uzun ömürlü bir ateş, hem de güzel bir koku elde ederler.
“KONUT PROJELERİNİN SATIŞINDA KOLAYLIK SAĞLIYOR”
Evlerdeki varlığı bu kadar önemliyken, yeni konut projelerine etkisinden de bahseder misiniz? Mesela satışa iyi mi bir katkı sağlıyor?
Şöminenin varlığı, girdiğiniz ortama kendiliğinden bir ısı katıyor. İçinde yaşam olmayan evlerde bile bu artısı var. O yüzden biz bunu yeni konut projelerinde sıkça uyguluyoruz artık. Bundan dolayı görüyoruz ki şömine emek harcaması var ise projede, artı bir prestij katıyor. Şömineler projelerin kıymetini arttırıyor, satılmasında kolaylık sağlıyor. İnşaat firmaları bu detayı fark etti.
Bir tek satış mevzusu değil. Örneğin eve geldiğinizde günün yorgunluğunu şömine atmosferiyle üzerinizden atabilirsiniz ve sıcacık bir yaşam alanına haiz olmuş olursunuz. Klima ile bunu yakalamak pek mümkün değil. Hem hızlıca ısıtmaz, hem de havayı kurutur. Ek olarak elektrik kesintilerinde de şömineniz sizi yarı yolda bırakmaz. Devamlı şömine yanan bir yerde ılık bir atmosfer hep sizi bekler. Ateşin çıtırtısı ve ışığı benzeri olmayan bir atmosfer sağlar ve günün tüm yorgunluğuna ve stresine ruhsal olarak da faydası olur.
“SATIN ALMADAN ÖNCE, FİRMALARI ARAŞTIRIN”
Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına mesajınız var mı?
Sizin konut projeleri haberlerinizdeki şeklinde, ben de burada ilkin firmaları araştırmalarını tavsiye ediyorum. Iyi mi bir hizmet verdiklerini ve ürünlerini tanımalılar. Satın alacakları şöminelerin malum marka olması, referanslarının olması yararlı olacak. Satış sonrası hizmeti de ne olursa olsun dikkate almalarını tavsiye ederim. Biz örneğin ateş yakmayı bile öğretiyoruz. Temizliğine kadar her detayı tanım ediyoruz. Düşünün ki müşterilerimiz içinde şöminesinin içine bacadan kuş düşmüş olduğu bile oluyor, derhal ilgileniyoruz. Dolayısıyla almakla bitmiyor iş. Satış sonrası hizmet lüzumlu ve bunu elde eden şirket öncelikli olmalı.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
Etiketler: Seguin Şömine, Yılşen AkaylıEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun