DOLAR
32,2592
EURO
34,7071
ALTIN
2.396,32
BIST
10.268,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu İskele ve Gazimağusa emlak ve inşaat sektörünü değerlendirdi.

Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu İskele ve Gazimağusa emlak ve inşaat sektörünü değerlendirdi.
03.10.2023 17:12
16
A+
A-

İskele ve Gazimağusa emlaklarına olan ilgiyi, bölgedeki projelerde mevcud avantajları, yatırımcıların düşüncelerini ve satın alma sürecini zorlaştıran tüm mevzuları Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu ile değerlendirdik. Detaylar röportajımızda.. 

cem-buldu-kibris-emlak-merkezi

Latifoğlu Development Satış Müdürü Cem Buldu İskele ve Gazimağusa emlak ve inşaat sektörünü değerlendirdi.

Şimal Kıbrıs’ın eğitim şehri Gazimağusa her yıl binlerce öğrencinin şehirde ikametini sağlıyor. Peki pandemi sürecinde öğrenciler online eğitime başladığında emlak ve inşaat sektöründe süreç iyi mi ilerledi?

Son dönemde yerli ve yabancı yatırımcının ilgisinin yoğun olduğu İskele bölgesinde pandemi süreci iyi mi geçiyor?

Detaylar röportajımızda..

cem-buldu-kibris-emlak-merkezi

Yerli Yatırımcı Kararsız

Gazimağusa ve İskele emlak piyasasında hareket iyi mi?

Gazimağusa ve İskele bölgesi özellikler olarak birbirinden farklılık gösterdiği için emlak piyasası da bu farklılıklara nazaran şekilleniyor.

Gazimağusa şehri, KKTC’nin ülke ekonomisinde lokomotif kıymeti olan eğitim şehri. Ülkenin en köklü üniversitesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni bünyesinde barındıran kent 20.000 civarı öğrenciye ev sahipliği yapıyor ve bu sayı her yıl artıyor. Bu öğrencilerin barınma gereksinimlerine yönelik olarak 2+1 daireler yoğun olarak yapılıyor ve yatırımcı da kira geliri elde etmek için bu daireleri talep ediyor. Pandemi sürecinde eğitimin online olarak yapılması, Yurt dışından öğrencilerin gelememesi dolayısıyla şu anda birçok daire maalesef boş durumdadır. Gene dövizin gelmiş olduğu rakamlar sebebiyle hem üretici hem de alıcıyı zorlar durumda.

Cebinde parası olan alıcı da içinde olduğumuz pandemi sürecinin iyi mi yönetileceğini, dünyada bu salgının nereye varacağını öngöremediği için alım mevzusunda davranışlarında ölçülü davranıyor. Bu durum kent merkezinde meydana getirilen konutların tane bazlı satış rakamlarını düşürdü. Bu düşüşün sebebini, ekonomik olmaktan fazlaca pandemiden kaynaklanması dolayısıyla geçici bir durum olarak değerlendiriyoruz.

Aşıların üretilmesi ve aşıya ulaşımın kolaylaşması sonucunda internasyonal seyahatler ve karşı karşıya eğitimin başlamasının peşinden kent merkezindeki satış rakamlarının yükseleceğinden ve fiyatların da bu talep doğrultusunda yükseleceğinden inanırım.

İskele bölgesi; bilhassa eşi olmayan kumsalları ve yürüyüş parkurları, rekreasyon alanlarıyla Long Beach bölgesi, dinlence evi almak isteyen gerek yerli, gerek yabancı müşteriler için tam bir albeni merkezi. Bölgede yapılaşma çoğu zaman site bazlı ve her gereksinim düşünülerek tasarlandığı için, Long Beach bölgesi son 5 senedir adadaki öteki şehirlere oranla fazlaca daha çok yatırımcı çekiyor. Bölgede 1000 üstü üniteden oluşan site bazlı projelerde sınırı olan sayıda satılık ürün kaldı. 2021 senesinde Forbes dergisinin yayınladığı bir haberde Şimal Kıbrıs, dünyada yatırım yapılması tavsiye edilen 5 lokasyondan birisi olarak belirlendi. Bu sebeple emlak fiyatlarının her geçen yıl yukarı ivme gösterdiği İskele Long Beach bölgesinde emlak piyasası öteki bölgelere nazaran daha hareketli durumda.

Gazimağusa ve İskele Yatırımcılarının Öncelikleri Değişik

Hangi konut tiplerinin satışı daha çok, tercihler ne yönde?

Her konut tipine yoğun bir ilgi var diyebilirim.

Kent merkezinde yaşamak isteyen aileler çoğu zaman 3+1 apartman daireleriyle, kent merkezinde kira geliri isteyen yatırımcılar çoğu zaman üniversiteye yakın 1+1, 2+1 dairelerle, şehre yakın fakat içinde olmak istemeyenler çoğu zaman ikiz yada müstakil villalarla, dinlence evi almak isteyenler ise bütçelerine nazaran stüdyo daireden villa seçeneklerine kadar birçok konut tipiyle ilgileniyorlar.

Gazimağusa’da çoğu zaman 1+1 ve 2+1 dairelerin daha fazlaca satıldığını gözlemliyoruz. Gazimağusa’da alıcıya alım kararını verdiren kısım çoğu zaman evin amortisman süresinin ne kadar olacağı. 12-14 yılda kendini amorti eden bir ev alıcı açısından cazip geliyor ve satışlar tamamlanıyor.

İskele Long Beach bölgesi için bu şekilde bir sınırlama yapmak mümkün değil, şundan dolayı bölge her ekonomik düzeyden alıcıyı kendisine çeken bir yapıda olduğundan, üretilen tüm konut tiplerine rağbet var. Yoğunluk ise stüdyo, 1+1 ve 2+1 dairelerde daha fazlaca kendisini gösteriyor. İskele Long Beach bölgesinde ise, denize yakınlık, toplumsal alanlar, toplumsal aktiviteler, şeklinde özellikleri bünyesinde barındıran projeler yoğun bir ilgi görüyor. 60 aya varan faizsiz vade seçenekleri de alıcının alım sonucu vermesini kolaylaştırıyor.

Birbirine Benzeyen Oldukça Proje Olması Yatırımcının Aklını Karıştırıyor

Gayrimenkul araştıranların satışa dönme oranı nedir? Alamayan ya da düşünmek isteyenlerin sebebi ne?

Gazimağusa’da emlak soran her 10 kişiden 6 tanesi alım yapıyor. Alım yapamayan 4 kişinin sebepleri ise;

  • Bölgede birbirinin emsali, ileri teslim tarihindeki fazlaca fazla proje yapılıyor oluşu alıcının karar vermesini etkiliyor.
  • Gazimağusa daha fazlaca yerli ve Türk yatırımcıya hitap etmiş olduğu için, geliri Türk Lirası olan yatırımcı dövizin yükselmesinden çekiniyor. Bugün mevcud kurla 400.000 TL olan bir daire 8 ay sonrasında tamamlanıncaya kadar 470.000 yada 480.000 TL olabiliyor. Bu durum da alıcının kur dalgalanmasındaki sert hareketlerden korkmasına sebep oluyor.
  • Bir öteki ve bence en mühim gerekçe ise müşterilerin ne istediğini, ne beklediğini, neyi önemsediğini tam olarak anlamadan meydana getirilen sunumlar. Mesela öğrenciye kiraya vermek için ev almak için size başvuran birisini İskele Long Beach bölgesine yönlendirirseniz bu satışın başarı göstermiş olma ihtimali zayıftır. Şundan dolayı bu konut müşterinizin gereksinimlerini karşılamayacaktır.

İskele Long Beach bölgesinde ise her 10 kişiden 8 tanesi alım yapıyor. Bunun sebepleri ise;

  • Bence İskele Long Beach bölgesinin reklamı öteki bölgelere oranla daha iyi yapılıyor. Bölgede proje geliştiren firmaların yoğun özverileriyle, katıldığımız fuarlarla, reklam ve toplantılarla bölge internasyonal yatırımcı tarafınca fazlaca iyi malum ve fazlaca büyük ilgi gören bir bölge haline geldi.
  • Faizsiz vade seçeneklerinin olması ve müşteriye ödeme kolaylığı yapılması bölgedeki alım oranlarının yüksek olmasının başlıca sebeplerinden.
  • Ek olarak bölgenin yeni ve tertipli gelişen bir bölge olması, site mantığıyla kurgulanan projeler müşterilerin beğenisini kazanmakta ve alım oranlarını yükseltmektedir.

Satış Rakamlarının Düşmesinin Sebepleri

Sektörde genel olarak yaşadığınız problemler var mı?

Her sektör şeklinde inşaat sektörü de pandemi dolayısıyla birçok sorunla karşı karşıya kaldı. İşgücü pandemi zamanında talibi terk etti ve büyük bir kısmı tekrar geri dönmedi. Bu da inşaatların yapım sürelerinde gecikmelere sebep oldu. İşçi sayısı azalınca emek pahalılaştı ve bu durum maliyetlerin yükselmesine sebep oldu. Internasyonal uçuşların azalması ve/yada yasaklanması adaya gelen alan kişi sayısını azalttığı için satış sayıları düştü. Gazimağusa, Yeniboğaziçi-İskele emirnamesi de ek olarak bu işin tuzu biberi oldu. Getirilen yapı oranı kısıtlamaları, daire başı arsa maliyetlerini yükseltti ve bu durumda satış rakamlarının yükselmesine sebep oldu. Bu durum da gene satışı zorlayan ana etmenlerden bir tanesidir.

Yeni Yatırımcı Kazandıracak Bir Hamle

Kurumsal Üyelerimize sağladığımız dijital marka değerine İngilizce ve Rusça’yı da dahil ettik. Artık Haberler ve röportajlar ile adaya gelemeyen yabancı müşterilerinize prestijli bir yazışma kanalı kurabilirsiniz. Sizin yeni versiyonumuzla ilgili görüşleriniz neler?

Emlak haber/duyuru portalı olarak Kıbrıs Emlak Merkezi, adadaki en etkili kurumlardan birisi. Daha önceki senelerde de ortaklık içinde olduğumuz kurum, birçok alıcıya direkt ulaşabilmemiz adınıza bizlere rehberlik etti.

Şimdi Rusça ve İngilizce olarak da gösterim hayatına devam ediyor olması da ek olarak sevindirici bir durum. Artık İngilizce ve Rusça konuşan ülkelere de direkt kendi dillerinde erişebileceğimiz için tanınırlığımız ve bilinirliğimiz fazlaca daha çok olacak diye düşünüyorum.

Pandemi sonrası süreçte adanın kuzeyine fazlaca ciddi bir alıcı kitlesinin rağbet edeceğini düşündüğüm için bu dillerdeki yayınlar bizlere ciddi oranda yeni yatırımcı kazandıracaktır. Kıbrıs Emlak Merkezi’ni kendini devamlı olarak yenilediği ve geliştirdiği için kutlar, başarılarının devamını dilerim..

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: inşaat, emlak, cem buldu, life square, latifoğlu development, gazimağusa, iskeleEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.