Tüm dünyada kutlanan Dünya Mimarlık Günü için Yrd. Doç. Dr. Pervin Abohorlu Doğramacı görüşlerini yazdı ve mimarlıkta bu senenin önemini söyledi. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.
Dünya Mimarlık Günü sebebiyle tüm dünyada kutlanan bu hususi gün için Yrd. Doç. Dr. Pervin Abohorlu Doğramacı bir yazı yazdı.
Keyifli okumalar..
Bugün tüm dünyada, fakat ilk kez 1985 senesinde Internasyonal Mimarlar Birliği (UIA)’nin öncülüğüyle kutlanan “Dünya Mimarlık Günü”… Bizlerin, şu demek oluyor ki yaşamınızı hayallerinizin ötesinde kurgulayabilenlerin günü…
Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününde mesleki ve toplumsal bilincin artırımını sağlamak amaçlı belirlenen spesifik temalarla çeşitli kutlamalar kapsamında kendimizi ifade etmeye devam ediyoruz. Bu senenin teması ise “Architecture for well-being” şu demek oluyor ki kişinin kendisini bulunmuş olduğu ortam içinde iyi ve sıhhatli hissedebilmesi; Türkçe anlamında “Esenlik için Mimarlık” demek…
Bilhassa pandemi süreciyle kapalı ortamlarda uzun süre kalma durumuna paralel olarak öngörülen temalar gene toplumların temiz ve kaliteli yaşam standartlarına haiz olmaları icap ettiğinin vurgusunu yapıyor. Salgın sürecinde de sıhhatli, güvenli ve konforlu mekanların oluşturulmasının önemi tekrardan herkesçe deneyimlenmiştir.
Daha bütüncül bir perspektiften değerlendirildiğinde ferdin sıhhatli olabilme halinin bir tek fizyolojik anlamda kafi olmadığı, ruhsal sağlığının da herhangi bir mekandaki motivasyonu ve verimliliği etkilediği için mühim bir ölçüt olduğu emsalsiz bir gerçek. Devamlı ayni havayı soluduğumuz bir emek harcama ortamından yada oldukça karanlık bir ortamda kitap okumaya çalışmaktan hangimiz verim ya da keyif alabiliriz? İnsan sağlığıyla direk ilişkili olan mekanların, sıhhatli koşullar çerçevesinde organize olması ve yapı fiziği açısından “esenliğimizi” huzursuz etmemesi her ferdin temel ihtiyacıdır.
İnsanları yakından çevreleyen ortamın yapı fiziği açısından değerlendirilmesi, hem kullanıcı konforu hem de çevre kalitesi bağlamında belirleyici bir etkendir. Akustik, ısı, rutubet, havalandırma, aydınlatma, fiziko-kimyasal etkisinde bırakır, kokusal ve görsel faktörler gözetilerek daha konforlu ve sıhhatli yaşam alanları yaratmak; odağında “insan” olan biz “yaşam mimarlarının” sorumluluklarından bir tek bir tanesi… ve aslen bu belirtilenlerin mimari, iç mimari ve kent planlama ölçeğinde dikkate alınması icap ettiğini; bizim günümüzde “Dünya Mimarlık Günü”nde tekrardan hatırlatmak isteriz…
Yrd. Doç. Dr. Pervin Abohorlu Doğramacı
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun