Maliye Bakanlığı bütçesinin oylanması öncesinde son konuşmayı CTP Milletvekili Salahi Şahiner yapmış oldu. Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın eleştirileri yanıtlamasının arkasından komite Gelirler Bütçesi’ni görüşmeye geçti.
Şahiner
CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Maliye Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında, Maliye Bakanlığının gelir artırıcı uygulamalar mevzusunda yapmış olduğu açıklamalara işaret ederek, bunların hayata geçmesinin kafi olamayacağını söylemiş oldu.
Lokomotif sektörlerin Maliye kasasına beklenen katkıyı yapmadığını kaydeden Şahiner, teşviklere de bu yönden bakılması icap ettiğini dile getirdi.
Sınırsız teşviklendirmenin ise suistimale açık olduğuna dikkat çeken Şahiner, bölgedeki gelişmelere ve ekonomik olgulara işaret ederek dikkatli olunması icap ettiğini altını çizdi.
Üretmemenin yarattığı pahalılığa işaret eden Şahiner, üretim sektörlerinin korunması gerektiğine de değindi.
İhalelerin açılma yöntemlerini de eleştiren Şahiner, bunun gelecek için maliyetinin oldukca büyük olacağını beyan etti. Şahiner, yabancı şirketlerin ülkede aldıkları ihalelerin tüm kazancının yurt dışına çıktığına vurgu yapmış oldu.
Kayıt dışılıkla mücadelenin önemine işaret eden Şahiner, Vergi Dairesi denetimlerinin elzem bulunduğunu kaydetti.
Şahiner, Vergi Dairesi’nde bunun için kafi personel ve kaynak bulunduğunu sadece kimi zaman “gelen bir telefonla” denetimlerin sekteye uğratıldığını savundu.
Dijitalleşmenin önemine de işaret eden Şahiner, bu işin yapılmasının oldukça kolay bulunduğunu söylemiş oldu.
Yabancılara meydana getirilen konut satışlarında harç oranlarının artırılması önerisinin devamlı tepki çektiğini kaydeden Şahiner, şu an 60 bin Sterlin tutarındaki 1+1 apartman katlarının 160 bin Sterline yabancılara satılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda, harç oranını artırarak devletin kasasına fazladan birkaç bin sterlinin gireceğini belirtti.
“Emlak tüccarlığı”nın yeni bir meslek olarak ortaya çıktığını, alıcıyla satıcı içinde gerçek fiyatların bilinmediği bir sistem türediğini ifade eden Şahiner, yeni yasada emlakçılar için komisyon oranının belirlenmediğine işaret ederek, bunun yol açacağı sıkıntılara vurgu yapmış oldu.
İstatistik Kurumunun bugün içinde bulunmuş olduğu durumun Maliye Bakanlığını zor durumda bırakacak bir noktada bulunduğunu dile getiren Şahiner, doğru veriler olmadan doğru hamleler yapılamayacağını dile getirdi ve gerçekleşme rakamlarıyla ilgili bazı sorular yöneltti.
Berova
Maliye Bakanı Özdemir Berova da eleştiri ve soruları yanıtladığı konuşmasında, bütçenin hazırlanmasına katkı koyan personele teşekkür etti. Maliye Bakanlığı bütçesinin bu yıl ilk kez Merkezi Yönetim Bütçesi gereklerini yerine getirerek hazırlandığını dile getiren Berova, komitede kendilerine yöneltilen eleştiri ve önerileri dikkatle kaydettiklerini belirtti.
Bütçenin Meclis’te görüşülmesi esnasında da bu eleştiri ve önerilere cevap vereceklerini dile getiren Berova, hedefin bütçe disiplini sağlamak bulunduğunu kaydetti.
Tatar: Kırgızistan’ın bizlere mevcud desteğini çoğaltması yönünde taleplerde bulunduk
Konuşmaların arkasından Maliye Bakanlığı 38 milyar 48 milyon 576 bin 500 TL olarak oyçokluğuyla onaylandı.