Başbakan Yardımcısı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Azerbaycan’ın İsmayıllı iline bağlı zamanı Basgal nahiyesinde meydana gelen, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 7. Gençlik ve Spordan Görevli Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Ferit Gayıbov’un ev sahipliğinde meydana getirilen toplantıya, TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Özbekistan Gençlik Politikası ve Spor Bakanı Adham İkramov, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Çıngız Esengül Uulu, Kazakistan Spor ve Gövde Eğitimi Komitesi Başkan Yardımcısı Aigul Bektenova ile Türkmenistan ve Macaristan’dan yetkililer katıldı.

TDT üyesi ülkelerdeki sportif faaliyetlerin ele alındığı görüşmede, spor ve gençlik politikaları hususunda iş birliği mevzuları ele alındı.

BAK: “ZAMAN KKTC’Yİ TANIMA ZAMANIDIR”

Görüşmede konuşan Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, konuşmasının mühim bir kısmını KKTC’ye ayırarak, KKTC’nin tanınma zamanının geldiğine vurgu yapmış oldu.

Bak, “Azerbaycan’a ulaşmadan önce Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarda bulunduğunu bildirerek “KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ortaya koyduğu iki devletli çözüm modelini kuvvetle destekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın (Erdoğan) Eylül’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda ifade etmiş olduğu benzer biçimde, süre KKTC’yi tanıma zamanıdır.” diye konuştu.

ATAOĞLU: “TÜRKLÜĞÜN AKDENİZ’DEKİ VARLIĞININ GÖZETLEYİCİSİZ”

Başbakan Yardımcısı, Gezim, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, görüşmede yapmış olduğu konuşmasında, KKTC gençliğinin senelerdir internasyonal alanda spor ambargolarına maruz bırakıldığını belirterek, bunun insanlık dışı bir uygulama olduğuna vurgu yapmış oldu.

Ataoğlu, Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak katılmaktan sevinç duyduklarını da belirterek, tam üyelik mevzusunun da gündeme gelmesi icap ettiğini belirtti.

Ataoğlu’nun hitabı şu şekilde;

“Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti insanının, ekonomik kalkınma, refaha erişme ve dünya toplumları ile benzer koşullarda yaşam standardını geliştirme çabalarını geliştirmede siz değerli ziyaretçilerimizin paylaşım ve etkin  iş birliğini ülkemiz için son aşama kıymetli fırsatlar olarak görmekteyiz.

Ülkelerin, toplumların gelişmesinde  dünya, bölge ve ülke kaynaklarını akılcı, adil ve dengeli kullanımı, iş bilirlikleri, ortaklıklar ile informasyon ve tecrübe paylaşımının son aşama mühim   görevi vardır.

Kıbrıs, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde ;

-Sınırı olan bir alana ve kıt organik kaynaklara,

-Varlıklı, çeşitli ve kıymetli organik ve zamanı mirasa haiz ve

üç kıtanın tecim yollarının birleşiminden oluşan minik bir adadır.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak hepimiz Toplumsal gerilimlerin, çatışmaları yaşandığı coğrafyamızda, artık iyice eskimiş ve tüm parametrelerinin gözden geçirilmesi ihtiyaç duyulan, yarım yüzyıldır bizleri bölgeyi ve internasyonal toplumu meşgul eden “Kıbrıs Problemi” kapsamlı, adil ve sürdürülebilir çözüme yetişmesi için Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile beraber uğraş vermekteyiz.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk Halkı olarak  hepimiz ekonomik kalkınma, refah, yaşam standardını iyileştirme çabalarımızda, internasyonal ortaklaşa iş,  proje desteği  olanaklarından  yararlanamamakta,  internasyonal kuruluşlarla yada öteki coğrafyalardaki ülkeler ve toplumlarla ortaklaşa iş yapamamakta, spor alanında dahi gençlerimiz internasyonal imkanlarından ve fırsatlarından yararlanamamaktadır.

Bu yüzden Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı, bir taraftan siyasal çözüm için çabalarını sürdürürken öte taraftan da ekonomik kalkınma, refahı artırma ve yaşam standardını iyileştirme yönündeki çabalarına yoğunlaşmış durumdadır.

Türk Dünyası Teşkilatı’nın oldukca kıymetli Gençlik ve Spor Bakanları…

KKTC’nin, yıllardan beridir, her alanda olduğu benzer biçimde spor alanında da maruz bırakıldığı haksız engelleme ve izolasyonlar sebebiyle, internasyonal organizasyonlara genç sporcularımızın katılmaları engellenmiş, bundan dolayı ülke sporu hak etmiş olduğu gelişimi ve yaygınlığı kazanamamıştır.

KKTC, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın oluşumu ile 2013 senesinde düzenlenen 1’nci Üniversite Spor oyunlarına ev sahipliği yapmış, Türkiye, Afganistan, Kazakistan Kırgızistan, Pakistan ve Azerbaycan sporcularından oluşan toplamda 643 sporcuya ev sahipliği yapma gururunu ve heyecanını yaşadığını anımsatırım.

Bu ülke gençleri ve ülke sporu açısından mühim bir adımdı. Sadece bunun devamı maalesef gelmedi.

Türk dünyasının kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk gençlerinin de, en insani hakkı olan spor yapabilme, internasyonal spor müsabakalarına katılabilme hak ve özgürlüğünün kazandırılması, Kıbrıs Türk gençliği açısından dirimsel bir ehemmiyet arz etmektedir.

Türk Dünyası Teşkilatı’nda gözlemci üye sıfatı ile sizlerle beraber yeni bir Türklük dünyası oluşumunda yer almanın haklı gurur ve heyecanı ile beraber biliniz ki, gözlemci olarak değil, biz asırlar boyu Mavi Vatan’da Türk varlığını canı pahasına korumuş olan bir ecdadın evlatları olarak, Türklüğün Akdeniz’deki varlığının gözetleyicisi olduğumuz gerçeği ile sizlerle birlikteyiz. 

Dileğimiz ve beklentimiz odur ki, hepimiz de Kıbrıs Türkleri olarak, kopmaz bir parçası olduğumuz Türk dünyası içinde, tam üye olarak yerimizi alırız.

Bu gerçekle beraber gençlerimizin kendi vatanlarında insan hak ve özgürlüklerinin en temelinde yer edinen spor yapabilme özgürlüğünü, işte bu Türk Birliği içinde elde ederek, senelerden beri maruz bırakıldığı izole edilmişliğine son verip, tekrardan ülkelerine haiz çıkabilme, ulusal ve içsel duygularının tekrardan kuvvetlenmesine niçin olacaktır.

Bilhassa, Türk Dünyası Teşkilatı’nın spor Federasyonu oluşumunda, KKTC gençlerinin, spor yapma hak ve özgürlükleri için ortaya koymuş oldukları haklı istencin dikkate alınarak, Kıbrıs Türk genç sporcularının da kendi ecdatlarının torunları ile beraber yarışabilme, bu vesile ile tanışabilme, beraber savaşım edebilme haz ve heyecanından yoksun bırakılmasının dikkate alınması gerekliliğinin altını çizmek isterim.

Unutulmamalıdır ki, Türkler eski çağlardan beridir kuvvetli bir millet anlayışına haizdir. Kuvvetli milletin aslı de asla kuşku yoktur ki karakteri kuvvetli nesiller yetiştirebilmektir. Bunun için de atalarımızın geleneklerini, kültürel miraslarını nesillerimize aktarabilmek, kültürlerimizin ortak noktalarını genç nesillere aktarabilmenin en temel yolu, gençlerin birlikteliklerini arttıracak organizasyon ve etkinliklerin düzenlenmesinden geçer.

Güvenilir olunuz ki, Kıbrıs Türk gençliği, ecdatlarının soyundan gelen kültürlerle beraber olmaktan coşku, gurur ve mutluluk duyacaktır.

Genç Değişiklik programı ile Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkenin gençleri ile karşılıklı genç değişiklik programına gidilerek bu gençleri vatanımızda ağırlamak arzusundayız. Gençlere ülkemizin zamanı ve kültürel yerlerini gezdirirken, Kıbrıs Türk gençleri ile kaynaşmalarını ve bir birlerini daha iyi tanımalarını arzuluyoruz.

Vatanımızda her yıl Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz Gençlik Şölenine gerek dans grupları gerekse de sahne şovu yapabilecek gençleri şölenimize çağrı ediyoruz. Böylesi organizasyonların tüm Türk Devletleri içinde karşılıklı yapılması en büyük temennimizdir.

Sınav ertelendi, grev askıya alındı 

Imtihan ertelendi, bırakım askıya alındı 

Kültürel Değişiklik Programları, Spor Etkinlikleri, Genç Girişimcileri Desteklemek, Eğitimde Teknoloji Kullanımını yaygınlaştıracak ortak projelerin geliştirilmesi, Gençlik Değişiklik Programları ile Gençlik Değişiklik Kamplarının oluşturulması, gençlerimizin beraber mesuliyet paylaşarak, toplumsal sorunlara olan duyarlılıklarını arttırmaya yönelik olarak Toplumsal Mesuliyet Projelerinin geliştirilmesi, Türklük Zamanı ve Kültürel Mirasın tanıtılacağı ortak etkinlikler, Türk Devletleri Genç Kültür Festivalleri ile kültürel birlikteliği arttırmaya yönelik organizasyonların düzenlenmesi önerileri ile beraber, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak tüm bu etkinliklerin düzenlenmesi adına üzerimize seviye ne var ise hayata geçirmeye hazır olduğumuzu deklere ederim.

Zamanı ve kültürel miras alanlarımızın korunmasında, değişen şartlara karşı daha kolay uyum sağlayabilmek ve geleceğimizi korumak adına daha oldukca anlatmamız, daha oldukca savaşım etmemiz gerektiğine inanıyorum.

Bu kıymetli toplantıya katılıp bizleri en iyi şekilde ağırlayan Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Farid Gayibov’a ve Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev’e ek olarak teşekkürlerimi sunmak isterim.

En içten dileklerimle saygılar sunar, organizasyona katkı koyan herkesi kutlama ederim.

Bu vesile ile can Azerbaycan’ın Zafer Günü’nü tüm içtenliğimle kutluyorum” dedi.

Konuşmaların arkasından TDT üye ülke Spor ve Gençlik Bakanları aile fotoğrafı çekerek, karşılıklı armağan takdiminde bulunulmuş oldu.