Görüşmede, Cumhurbaşkanı Tatar’ın BM Genel Sekreteri ile de paylaşmış olduğu iş birliği, diyalog önerisi, hellim sürecinde Kıbrıs Türk üreticilere iyi mi destek olunabileceği, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yürütülen ticaretin hacminin artırılması yönünde atılabilecek adımlar, Metehan Sınır Kapısındaki sıkışıklığı da azaltacak, bir tek ekonomik ve ticari faaliyetlere ayrılacak Haspolat’ta yeni bir geçiş kapısı açılması önerisi, iki taraf içinde banka transferlerinin yapılabilmesine yönelik emekler ve ara bölgeye solar enerji santrali kurulması mevzusundaki ön fizibilite emek vermesi  mevzuları ele alındı. 

Görüşmede ek olarak Avrupa Birliği ile Kıbrıs Türk tarafı arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi de değerlendirildi.

-Tatar Londra’dan Zoom üstünden Nava ile görüştü

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’daki temaslarına devam ediyor. Tatar, Londra’da, Zoom üstünden Nava ile çevrimiçi yapmış olduğu görüşmede, iki taraf için faydası aşikar olan mevzularda AB’nin desteğini istediğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Nava’dan, Rum liderliğinin yalıtım politikası kapsamında Kıbrıs Türk halkını her alanda engelleme girişimlerine alet yada aracı olmamalarını da istedi.

Görüşmesiyle ilgili TAK’a izahat meydana getiren Tatar, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu koruyarak, tüm kesimlerle temasları sürdürdüklerini açıkladı. 

Londra’daki temasları sürerken de Avrupa Komisyonu Genel Direktörü Nava ile çevrimiçi bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini aktardığını söylemiş oldu. 

İSİAS Otel ile ilgili yargı sürecinin geldiği aşama hakkında açıklama

İSİAS Otel ile ilgili yargı sürecinin geldiği aşama hakkında izahat

Tatar, Haspolat Kapısının ticari faaliyetlere açılmasının Metehan’daki yoğunluğu azaltacağına, ek olarak karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkileri artıracağına işaret etti. 

Kıbrıs Türk tarafının hellim mevzusundaki hassasiyetini de ilettiğini belirten Tatar, “Bizim otoritelerimizin onayı ile hellim sürecinin sürdürülmesi önemlidir” dedi. 

Tatar, eşitlik temelinde, organik kaynaklar, Türkiye Cumhuriyeti üstünden elektrikte enterkonnekte ile ara bölgede enerji sistemi mevzularında iş birliği yapılabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Pile- Yiğitler yolunun tamamlanmasının arkasından bölgede yapılaşma mevzusunda da iki taraflı onayla adım atılabileceğini açıkladı.