Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Sulh Gücü (BMBG) askerinin, Lefkoşa’da KKTC sınırları içindeki askeri bölgede temizlik meydana getiren Türk askerine yönelik hareketiyle ilgili açıklamada bulunmuş oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, BMBG askerinin yanlış davranışını Kıbrıs Türk tarafının hoş karşılamadığını belirterek, “Şikayetimiz üstüne soruşturma başlatıldı ve takibini yapıyoruz” dedi.

Tekel 2000 ile 2001'e 5 TL zam

Tekel 2000 ile 2001’e 5 TL zam

Kıbrıs Türkü’nün haklarını sonuna kadar korumak için çaba sarfetmek istediklerini özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin Kıbrıs Türkü’nün yanında bulunduğunu altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs adasında, Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) içinde yer edinen BMBG kontrolünde ara bölge bulunduğunu beyan etti.

KKTC sınırından başlamış olacak Pile-Yiğitler yolu çalışmasını BMBG’nin engellemeye çalıştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 yılından itibaren KKTC kontrolünde olan bölgede, BM’nin gerçekleştirdiği hareketin, BM’nin tarafsızlığına gölge düşürdüğünü kaydetti.

GKRY lehine benzer durumlarda ara bölgede meydana getirilen yol, ev, üniversite ve avm yapımına BM’nin imtiyaz tanıyarak yapılanlara göz yumduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Ara bölgeyi GKRY’nin bir toprağı kabul etmek suretiyle kendi topraklarına alma çalışmalarına izleyici kalınıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, BM’nin 4 mart 1964 tarihinde 186 nolu kararla Kıbrıs Cumhuriyeti’nden, Kıbrıs Türkü’nü dışlayan, devrin Makarios hükümetinin Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tek taraflı tanınmasıyla Kıbrıs meselesinin sorumlusunun bir bakıma BM olduğuna işaret etti.

Bundan sonrasında yapılacak görüşmelerde, egemen eşitlik ve eşit statünün kabulüyle ilgili müzakerelere başlanacağını ve Kıbrıs’ta anlaşmanın 2 devletin işbirliğiyle olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin ortadan kaldırılması ve Kıbrıs Türkleri’nin Rum Cumhuriyeti’ne yama edilmesinin kabul edilemez bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Kıbrıs Türk tarafının siyasal duruşunu desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, her platformda Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin bu durumu teyit ettiğini sözlerine ekledi.