Meclis Onur Salonunda 11.30’da gerçekleşen görüşmede, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da konuk heyete birlikte rol aldı.

Tarım Bakanlığı ile DAÜ arasında su avcılık izinlerinin çevrim içi verilmesiyle ilgili sözleşme...

Ziraat Bakanlığı ile DAÜ içinde su avcılık izinlerinin çevrim içi verilmesiyle ilgili sözleşme…

Töre

Meclis Başkanı Sıkıntılı Töre, kabulün basına açık bölümünde yapmış olduğu konuşmada, KKTC’nin ulusal mücadelesini başarıya ulaştırmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin rolünün olağanüstü mühim bulunduğunu söylemiş oldu.

Oktay’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olduğu dönemde KKTC’de oldukça büyük yatırımlar yapıldığının altını çizen Töre, KKTC Devleti’nin kesintisiz işlerine devam ettiğini ve TC ile ortaklaşa ortak ulusal bir politika yürütüldüğünü beyan etti.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine kalmış olsaydı ne Sulh Harekâtı, ne Cumhuriyetin ilanı, ne de deniz altından borularla su getirilmesi projesi hayata geçemezdi” diyen Töre, yola Türkiye Cumhuriyeti ile devam edildiğini, KKTC’den caymak diye bir şeyin söz mevzusu olamayacağını altını çizdi.

Töre, Türk Devletleri Teşkilatındaki (TDT) statü yükseltilmesinin peşinden KKTC’nin tanınmasının da olacağına yönelik inancını da dile getirdi.

Oktay

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay da 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılına başlangıcı öncesi KKTC’ye gelip belli mevzuları istişare etmek istediklerini kaydetti.

TC ve KKTC’nin ayrılmaz tüm bulunduğunu, KKTC’yi etkileyen bir olumsuzluk durumunda 85 milyonun tek yumruk bulunduğunun altını çizen Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’de belirttiği suretiyle Kıbrıs’ta sadece iki eşit statüdeki devlet temelinde görüşme yapılabileceğini bildirdi.

Oktay, parlamentolar arası dostluk gruplarının önemine de işaret ederek, KKTC’de kurulan dostluk grubu benzer biçimde grupların dünyada öteki devletler tarafınca da kurulmasını yaptıkları çeşitli ziyaretlerde teşvik ettiklerini belirtti.

KKTC’nin kalkınması ile ilgili iş birliği ve katkıya devam edeceklerini de belirten Oktay, yapısal değişimlerin sadece meclislerin alacağı kararlarla mümkün olacağına dikkat çekti ve internasyonal arenada da birlik-beraberlik içinde çalışmaya devam edeceklerini söylemiş oldu.

Bir sonraki ziyaretin yeni Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Mecliste yapılmasını da dileyen Oktay, KKTC’deki yeni Cumhurbaşkanlığı ve Meclisin, Adada adeta “bağımsız KKTC Devleti’nin bir mührü olacağını” sözlerine ekledi.