DOLAR
34,5091
EURO
36,1663
ALTIN
2.975,45
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Guardian’ın yeni Kıbrıs analizi: “Çözüm için yeni bir fırsat penceresi var”

30.08.2023 03:57
11
A+
A-
Guardian’ın yeni Kıbrıs analizi: “Çözüm için yeni bir fırsat penceresi var”

The Guardian, Kıbrıs problemi müzakerelerinin tekrardan başlayabileceğini irdeleyen bir yazı kaleme aldı.

İngiltere’nin en saygı duyulan gazetelerinden The Guardian, 2017 Crans Montana zirvesinden bu yana buzdolabında olan Kıbrıs problemi müzakerelerinin tekrardan başlayabileceğini irdeleyen bir yazı kaleme aldı. Patrick Wintour imzalı “Kıbrıs, Türkiye ile bölünmüş ada üstündeki sulh görüşmelerini canlandırmayı hedefliyor” başlıklı yazı, son dönemde yaşanmış olan Türkiye-AB ilişkilerindeki pozitif yönde havanın 50 senelik probleminin çözümü için yeni bir fırsat penceresi sunduğunu yazdı. Makalede, Türkiye’nin AB’den Gümrük Birliği güncellemesi ve vize serbesiyeti istediği belirtilirken, Erdoğan’ın bir tek AB’den değil ABD’den de F-16’lar mevzusunda onay beklediği vurgulandı. Çözüm yönünde BM’nin bir temsilci ataması beklenirken, Rum tarafının AB’den de bir hususi temsilci ataması ısrarını sürdürdünün belirtildiği makalede, Eylül ayında yapılacak BM toplantılarının eleştiri gelişmelere sahne olabileceği açıklandı. Öte tandan Ersin Tatar’ın Hususi Temsilcisi Ergün Olgun’un görevden ayrılması da makalede ‘pozitif yönde bir işaret’ şeklinde yer buldu. Gazete, Olgun’un görevi bırakmasının sebebinin bir etkinlikte Kıbrıs Türk tarafı tarafınca bir ön koşul olarak sunulan KKTC’nin tanınması şartından vazgeçtiğini ima etmesi olabileceği açıklandı.

Kıbrıs Cumhuriyeti diplomatları, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’nden (AB) kendi temsilcilerin atamalarını önererek, Türk birlikleri tarafınca adanın kuzeyinin “işgal” edilmesinden elli yıl sonrasında federal bir çözüm bulma çabasıyla bölünmüş ada üstündeki sulh görüşmelerini canlandırmaya çalışıyor.

Yazının tam metni ise şu şekilde:

Bir zamanlar İngiliz kolonisi olan Kıbrıs, 1974’te Türkiye’nin asker göndermesiyle ikiye bölünmüş durumda. Türkiye, Yunanistan’da o dönem iktidarda olan cunta tarafınca ülkeyi Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan bir darbe girişimine misilleme olarak adanın kuzeyinin üçte birini ele geçirdi. Geçen yıllarda adada meydana getirilen birleşme çabaları onlarca kere başarısız oldu.

Bazıları, Türkiye’nin AB ile ilişkileri üstünde görüşmeleri tekrardan açma isteğinin Brüksel’e, Ankara’yı ciddi oranda kaynak gerektiren bir Kıbrıs stratejisini tekrardan gözden geçirmeye ikna etme mevzusunda bir kıvılcım sağlayabileceğini korumak için çaba sarfediyor.

Haziran ayındaki son AB Konseyi, “görüşmelerin hızla tekrardan başlaması” çağrısı yaparak ve “BM öncülüğündeki sürecin tüm aşamalarını desteklemek için uygun tüm araçlarıyla etken bir rol oynamaya hazır bulunduğunu” belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.