[ad_1]
Bakan Berova, Bakanlar Kurulu’ndan bugün onaylanarak Meclis’e gönderilen KKTC’nin 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesinde 78 Milyar 712 Milyon TL gider, 71 Milyar 932 Milyon TL gelir ve 6 Milyar 780 Milyon TL bütçe açığı öngörüldüğünü söylemiş oldu.
2024 bütçesinin 41/2019 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Denetim Yasasına nazaran yapıldığına işaret eden Bakan Özemir Berova, bütçenin Meclis’e 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi olarak sunulduğunu altını çizdi.
“Bütçe Meclis’e 2024 mali yılı merkezi devlet bütçesi olarak sunuldu”
Bakan Berova, “Bütçe Meclislerin esas ana görevlerinde bir tanesidir. Bütçe oluşturma adına 2019 senesinde 41/2019 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Denetim Yasasını Meclis’ten geçirdik. Merkezi devlet yönetimini mali açıdan planlayan ve bu vesile ile de Bütçe disiplinini elde eden oldukça mühim bir yasa idi. İçerdiği maddelere uyum mevzusunda bir süreç geçmesi de mutlak hızlıca bir elzemdi. O gün bu yasayı geçirirken bu sürecin ortalama 2 senelik süreç alabileceğini düşünmüştük. Sadece araya pandeminin de girmesiyle beraber 2021 senesinde da gene bu yasanın öngördüğü şekilde bir bütçe ile Meclis’e gelemedik. Fakat 2023 senesinde ilk kez bu yasaya uygun bir bütçe yapılabilmesi adına mühim bir adım atıldı. …Bu yıl ise bütçe 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi olarak sunuluyor” dedi.
“DAÜ ve TÜK maalesef 2024 mali yılı merkezi devlet bütçesi içinde rakamsal olarak yer almadı”
2024 Merkezi Devlet Bütçesinin neleri içerdiğini de açıklayan Bakan Berova, DAÜ ve TÜK’ün 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi içinde rakamsal olarak yer alamadığını, isim olarak kaldığını belirtti.
Maliye Bakanı Berova, “Genel Bütçe olacak, hususi bütçeli idarelerin bütçeleri de gene eş zamanlı olarak bugün Bakanlar Kurulu’ndan geçirdik. Düzenleyici ve denetleyici idarelerle ilgili bütçeleri de geçireceğiz. Ve fonlarla Genel Ziraat Sigortası Fonunun 2024 bütçesini de Bakanlar Kurulu’ndan geçirerek 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi olarak Meclis’e sunuyoruz. Elbet ki yüzde yüze ulaşan bir halde bu yılda bazı aksaklıklar yaşadık. Mesela TÜK Bütçesinin geçmiş dönemde geçmeyen bütçeleri var. Onlar tamamlanamadığı için Toprak Ürünleri Kurumu Bütçesi rakamsal olarak gözükmeyecek. Gelecek günlerde de bunu hallederek inşallah 2025 senesinde bu bütçeleri de katacağız. Gene DAÜ ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Mali açıdan yürütülebilmesi mevzusunda oldukça büyük sıkıntılar var. Hem Eğitim Bakanlıüı hem de üniversite ve bunlara bağlı olarak ikimiz de Maliye Teftiş Kurulumuzu orada çalışmak için yolladık. KKTC’nin incesi DAÜ’nün sürdürülebilir mali yapıya kavuşturulabilmesi için emek harcamalar halen daha devam ediyor. İnşallah yakın bir zamanda da sonuca ulaşacağız. DAÜ ve TÜK maalesef 2024 Mali Yılı Merkezi Devlet Bütçesi içinde rakamsal olarak yer alamadı. İsim olarak kaldı. Rakamsal alanları dolduramadık” dedi.
“2024 mali yılı merkezi devlet bütçesinin en büyük oranı genel bütçeye ayrıldı”
Özdemir Berova, Merkezi Devlet Bütçesinin en büyük payının Genel Bütçeye ayrıldığını da söylemiş oldu.
Berova, “Genel Bütçenin meydana getirilen emek harcamalar sonunda Bakanlar Kurulu’nda 78 Milyar 712 Milyon TL’ye bağlandı. Ayrıca doğal olarak ki esas olan gelir gider dengesini tutturmaktır. Gelirlerimiz ise 71 Milyar 932 Milyon TL’de kaldı. Bu anlamına gelir ki 6 Milyar 780 Milyon TL’lik açık görüyoruz 2024 yılı Genel Bütçesi açısından”dedi.
Genel Bütçe açığının kapatılmasına yönelik atılacak adımları da açıklayan Bakan Berova, “Ilk olarak oldukça sıkı bütçe disiplini olması gerekiyor. Ve gelir artırıcı önlemler mevzusunda da hamle yapmamız gerekiyor.V ergi ödemelerinde doğru otomasyon ile doğru takip sistemi oluşturacağız. Gene Tecim Dairesi ile Emek harcama Bakanlığı’nın portallarının da Vergi Dairesi ile karşılıklı olarak görülebilmesi için sistemler hazırlanması sonrası daha sıhhatli bir emek harcama ortamının sağlanmasını hedefliyoruz. Bu mevzu ile ilgili geçtiğimiz hafta Ankara’ya gerçekleştirediğimiz ziyarette TC Cumhurbaşkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşme imkanı bulduk. Otomasyonun geliştirilebilmesi için kendilerine bu mevzuda bizlere devlet aracılığı ile yardımda bulunmalarının önemine dikkat çektim. Her ikisi de mevzuya hassasiyetle ilgilendi. TC Tecim Bakanı Ömer Bolat ile mevzuyu geliştirme açısından konuştuk. Hatta şunu ifade edeyim, sayın Şimşek ilgili bürokratlarına ve bakan yardımcısına bu mevzuyla ilgili bizimle sıkı bir temas halinde olmalarını ve otomasyon mevzusunda yapılacak olan emek harcamaları her 3 ayda bir rapor etmelerini istedi. Bu bizim için oldukça sevindirici birşey. Kuvvetli bir otomasyon sistemi ile beraber daha oldukça ve adil vergi toplayabilmenin yolunu açacağız. Tamamı bütçe açısından gelir artırıcı olacak” diye konuştu.
“6 milyar 780 milyon TL’lik bütçe açığının mühim bir bölümünü gelir artırıcı adımlarla kapatacağız”
Maliye Bakanı Özdemir Berova, daha kontrollü bir iktisat için yakın bir süre içinde e-faturaya da geçileceğini ve bunun için de otomasyon sistemi üstündeki alt yapının hazırlandığını kaydetti.
Ülkede kredi kartı kullanımını daha da teşvik etmek adına emek harcamalar içinde olduklarına da değinen Berova, “Gelir artıcı adımlarla 6 Milyar 780 Milyon TL’lik bütçe açığının mühim bir bölümünü 2024 yılı sonunda kapatacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Maliye Bakanı Berova, bir ekip yasal düzenlemelerle de gelir artırıcı hamleler yapacaklarını söylemiş oldu.
Berova, “Şuanda Meclis’te bulunan Talih Oyunları Yasasını oldukça kısa sürede tamamlayacağız. Bu da mühim bir gelir artırıcı tedbir olacak. Gene Döviz bürolarının ayrıcalık harçları ile ilgili olan düzenlemeler de Meclis’tedir. O da kısa sürede geçecek. Sigorta şirketleri için de yasal düzenleme hazırladık. Sigortacılar Birliği ile bu emek vermeyi paylaştık. Onlardan gelecek geri dönüşe nazaran onları da yasallaştıracağız. Bu ve bunun şeklinde yasalarla beraber gelirlerimizi artırarak inşallah bu 6 Milyar 780 Milyon TL’lik açığı kapatacağız” dedi.
Maliye Bakanı Berova, hedeflenen çalışmalarla beraber denk bütçeye yakın bir noktada 2024 yılını kapatma umudu taşıdığını dile getirdi.
“Türkiye’den KKTC’ye hibeler ve krediler başlığı altında aktarılacak sayı 14 milyar TL”
Bir sual üstüne Özdemir Berova, TC’den KKTC’YE Hibeler ve Krediler başlığı altında aktarılacak rakamın toplam 14 Milyar TL bulunduğunu deklare etti.
Berova, “Anavatanımızın bizlere verdiği katkı da oldukça mühim. Ortalama 5 Milyar TL kredi yardımı öngörüldü. Bütçemizde 9 Milyar TL de bağışlama olarak gelecek. Bu da büyük yatırımlarımızı mesela Çevre yolunun ve öteki ilgili hususların gelecek yıl bitirilmesi mevzusunda oldukça mühim adımlar atılacağının göstergesi” dedi.
“İnşallah 2024 yılı 2023 yılından daha refah olur”
2024 senesinde yaşam pahalılığının 4 ayda bir belirleneceğini ve bunun mali açıdan bütçeye ek bir külfet getireceğini de kaydeden Berova, “Bu külfeti de külfet olarak görmüyoruz. Halkı enflasyon altında ezdirmemek adına Başbakanın ve hükümetimizin oldukça ciddi hassasiyeti ve iradesi söz mevzusudur. İnşallah 2024 yılı 2023 yılından daha refah olur” dedi.
Bakan Berova, “Bir bütçenin tartışışmaması siyasetin doğasına aykırıdır. Biz şuan innaıyoruz ve şunu savunacağız rasyonel bir bütçe yarattık. Rasyonel bütçe ile bütçe disiplinini de sağlayabilirsek 2024 senesinde bir ihtimal senenin ilk bir kaç ayında birazcık nakit açısından sorun yaşayabiliriz. Fakat günün sonunda bunu da aşabileceğimizi düşünüyorum”dedi.
“2024 BÜTÇESİNİN EN ÖNCELİK ALANLARI SAĞLIK VE EĞİTİM”
2024 yılı bütçesinde iki öncelik belirlediklerini de söyleyen Maliye Bakanı Özdemir Berova, “Sıhhat ve Eğitim alanında gelecek talepleri Maliye Bakanlığı olarak maksimum hassasiyetle değerlendireceğiz” diye konuştu.
[ad_2]