Görüşmede söz alan CTP Milletvekili Armağan Candan, ombudsmanın yurt dışı temaslarının yararlı bulduğunu kaydederek “Ne kadar oldukça internasyonal ortamda yer alırsak, o denli iyidir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bundan önceki Ombudsman’ın değişik, şu an görevde olan Ombudsman’ın ise değişik bir stille çalıştığını kaydeden Candan, “Ombudsmanın devamlı ‘ona bu şekilde, şuna şu şekilde’ demesini doğru bulmuyorum. Mühim olan işlerin doğru yürütülmesi” dedi.

Yurtdışı görevlerine TAK’tan iki değil bir muhabirin görevlendirilmesinin daha doğru olacağını ifade eden Candan, kendilerinin yurt dışına basın götürmediğini, haberlerini de kendilerinin yazdığını söylemiş oldu.

Varol

Bunun üstüne söz alan Ombudsman İlkan Varol, kendisiyle Dubai’ye giden TAK muhabiri ile foto muhabirinin amaca hizmet için götürüldüğünü belirterek, “Bunun ötesi yok” dedi.

Foto muhabirinin bir tek fotoğraf çekmediğini, görüntü de aldığını ifade eden Varol, orada çekilen fotoğrafların öteki Ombusmanlarla da paylaşıldığını kaydetti.

Varol, “Birçok teşekkür mailleri aldık… Yalnız fotoğraf kabul edebilirsiniz fakat bu bile ikili ilişkilerde mühim. TAK’daki arkadaşlarımızın bu mevzuda ciddi emeği var…” dedi.

Baybars

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, ombudsmanın görevinin her sorun ilgili görüş bildirmek olmadığını kaydederek, “Bunun ayrımını yapmak lazım…” dedi.

Kamuya mal olan meseslerle inisiyatif alınmasının, toplumun da bunu bilmesinin mühim bulunduğunu kaydeden Baybars, yurt dışından nereye çağrı alınırsa oraya gidilmesinin görünürlük için mühim bulunduğunu altını çizdi.

Bütçede tutum yapılması icap ettiğini düşünmediğini, israfa her insanın karşı bulunduğunu belirten Ayşegül Baybars, Ombudsman yasasının tadil edilmesi için ellerinden geleni halletmeye da hazır olduklarını altını çizdi.

Şahiner

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, de Ombudsman bütçesi üstüne söz aldı. Şahiner,  “Ülke siyasal yolsuzlukların çöplüğüne döndü. Bu mevzuda Ombudsman ne yapıyor? Halk içinde Ombudsman saygınlık kaybeden, varlığı yokluğu bir olan, siyasetin kirli defterlerini örten bir kurum olarak görülüyor…” dedi.

Şahali

Komite Başkan Vekili Erkut Şahali, Ombudsmanın hak etmiş olduğu kıymeti görmediğini belirterek, yürütülen faaliyetlerin de yurtdışı görüşmelerinin de pozitif bulunduğunu, 57 başvuruda yönetim ile vatandaşın uzlaştırılmasını da mühim bulduğunu söylemiş oldu.

TAK tartışmasının yanlış zeminde yapıldığını belirten Şahali, basın mensubu talep ederken isim mi söylendiğini yoksa birinin mi görevlendirilmesini istediğini sordu.

İçişleri Bakanı Oğuz, Türkiye İçişleri Bakanı Yerlikaya ile görüştü

İçişleri Bakanı Oğuz, Türkiye İçişleri Bakanı Yerlikaya ile görüştü

Erkut Şahali, haber ve fotoğraflarda iki aynı ismin imzasını gördüğünü, bu tür görevlerde dönüşüm olması icap ettiğini belirtti.

Şahali, UBP’nin Dilekçe Komitesi başkanını bakan olarak atamasından dolayı Meclis’teki komitenin çalışamadığını kaydederek, bu konudaki serzenişin haklı bulunduğunu beyan etti.

Varol

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Ombudsman İlkan Varol, gayri yasal bir şey yapmaktansa eleştirilere maruz kalmayı tercih ettiğini kaydetti. Varol, “Yasaya uygun hareket ettiğim için itibarsızsam itibarsız olayım…Yasa bana çizgimi gösteriyor, beğenirler ya da beğenmezler ben bu yolu izliyorum…  Ombudsmanın kanal kanal gezmesi doğru değildir.. Göreve geldim, beni televizyonlardan aradılar… Benim görevim bu değil…Benim vazife yerim ofisimdir, evrakların başıdır…” dedi.

CTP Milletvekili Ongun Talat’ın sorusu üstüne, kendilerine başvuran insanların avukat tutacak parası olmadığını kaydeden Varol, 57 başvuruda yönetim ile vatandaşın uzlaştırıldığına işaret ederek, “Amaca ulaştık mı, ulaştık.” dedi.

Ombudsman raporlarına basının ilgi göstermediğini belirten Varol, “Ombudsmanın her raporunda kamu yararı vardır, ricayla minnetle rapor yayınlatıyoruz….” şeklinde konuştu.

İşleri bıraktığı yerde bulduğunu, bunun üzücü bulunduğunu kaydeden Varol, “Ekip, personel ve yasada düzenlemeye ihtiyacımız var” dedi.

Binalarının aylık kirasının 4 bin sterlin bulunduğunu ve bu miktarın kendileri için fazla bulunduğunu ifade eden Varol, binayı kiraladıkları vakıflara bir dilekçe yaptığını ve kiralarının 4 binden 2 bin sterline düşürüldüğünü söylemiş oldu.

Konuşmaların arkasından söz alan Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay, İlkan Varol’un hanım olarak orada olmasının mühim bulunduğunu belirterek, “ Siyasetti ve bürokrasideki hanım sayısını ümit ederim artırabiliriz… ” dedi.

Konuşmaların arkasından Ombudsman bütçesi oy çokluğuyla onaylandı. Kısa bir aranın arkasından Dışişleri Bakanlığı’nın 588 milyon 99 bin 400 TL’lik bütçesi görüşülmeye başlandı.