Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, 67. müessese yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Tabipler Birliği Kent Hastaneleri Emek harcama Grubu Üyeleri ile “Sağlıkta Değişiklik” kapsamında yaygınlaşan kent hastaneleri mevzusunda “Kamu Hususi Ortaklığı mı? Sağlığın Özelleştirilmesi mi?” başlıklı açık oturum düzenledi.

Panele katılan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, yapmış olduğu konuşmada, “Hekimlik mukaddes bir meslektir” diyerek, sağlıkta hizmet veren hekim ve hemşirelik mesleğinin insan sağlığını birinci derecede etkilediğini ve fedakarlık gerektirdiğini altını çizdi.

Sağlığın özelleştirilmesi konusunu da değinen Töre, hekimliğin itibarı devasa yükseklikte bir meslek olduğuna işaret etti.

Ögrencilerden belediyeyle iş birliğinde sosyal sorumluluk projesi

Ögrencilerden belediyeyle iş birliğinde toplumsal mesuliyet projesi

Töre, “Sıhhat hem özelleşsin hem de devlet olsun. Hususi doktorlar, hususi hastaneler ve hususi klinikler de olacak. Sıhhat ve eğitim alanında devletin dışarıda kalması söz mevzusu olması imkansız. Doktorlarımıza ve hemşirelerimize güveniyorum.” dedi.

Özant: “Soruşturma mesleğimize saldırıya dönüştü”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant da, birlik olarak hekimlik hakları, onuru ve saygınlığı için savaşım edeceklerini dile getirdi.

İnsan hakları ve cemiyet sağlığı mevzusuna da değinen Özant, yolsuzluk operasyonu vakasının, meslektaşların onurunu ve saygınlığını zedelediğini söylemiş oldu.

Özant, “Sürdürülen soruşturma, yolsuzlukları ortaya çıkarmaktan oldukca, mesleğimize saldırıya dönüşmüştür. KTTB olarak hekimlik onurunu zedeleyen, insan haklarına aykırı bu tutum için girişimlerde bulunduk, savaşım ettik, etmeye de devam edeceğiz.” dedi.

Ülkede bir öteki probleminin eğitim ile sağlığın piyasalaştırılması olduğuna da işaret eden Özant, artan ekonomik krizlerin ve sağlıkta görülen sertlik olaylarının bir an ilkin engellenmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Ökten

Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. İhsan Ökten de, Türkiye’de kent hastaneleri kiralarına ödemelerin artması ve sıhhat harcamalarının da her geçen yıl yükselmesinin halkı mağdur ettiğini söyledi.

Sağlığa ayrılan payın hizmete değil, binalara ve firmalara gittiğini belirten Ökten, kamuya ilişik hastaneler yapılmasının öncelikli bulunduğunu ve koruyucu sıhhat sistemini artıracak bir sisteme geçilmesinin de lüzumlu bulunduğunu altını çizdi.

Konuşmaların peşinden, sunumlara geçildi.