Birlikten meydana getirilen açıklamaya nazaran, Özant ve beraberindeki kurul, Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nu ziyaret ederek, reçete soruşturması ve toplumsal sigorta sistemi mevzularında görüş ve informasyon birikimi paylaştı.
Reçete soruşturmasının saydam, adil ve hakkaniyetli araştırılıp gerçeklerin ortaya çıkması icap ettiğini adaletin yanında durmaya da devam edeceklerini belirten Özant, toplumsal sigorta sistemi, sigortadan ilaç tedariki, incelem ve tedavide sigortadan yararlanma mevzusunda problemler bulunduğunu kaydetti.
Toplumun ekonomik durumunun kötüleştiği bu günlerde, halkın sigorta sistemine olan haklı talebinin arttığını söyleyen Özant, “Toplumsal güvenlik sisteminde halkın daha etkin ve kafi sıhhat hizmeti alması için değişiklik şarttır” ifadelerini kullandı.
Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yaşını kutladı: Kuvvetli Türkiye kuvvetli KKTC anlamına gelir
Özant, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir toplumsal güvenlik sistemi için kayıt dışılığın ortadan kaldırılması, gerçekçi toplumsal güvenlik primlerinin toplanması, etkin ve kafi prim tahsilatı, ödemelerdeki yolsuzlukların önüne geçmek için iç ve dış denetim mekanizmaları kurulması icap ettiğini belirtti.
“Genel Sıhhat Sigortası ile daha kuvvetli, daha etkin, daha kafi ve daha kaliteli bir kamusal sıhhat hedeflenmelidir” diyen Özant, hastaları hususi kurumlara sevk etmek yerine, kamu kurumları ile hususi kurumların uyum içinde çalmış olduğu, ülke gerçeklerine uygun yeni bir sistemin tüm paydaşlarla beraber kurgulanması icap ettiğini dile getirdi.
-“Etkin, efektif ve kapsayıcı bir GSS’ye odaklanıp sigorta sisteminde kalıcı değişiklik tek yoldur”
Genel Sıhhat Sigortası mevzusuna değinen Özant, şu ifadeleri kullandı:
“GSS yasal çalışmalarında tüm hekimlerin çatı örgütü, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü KTTB ile beraber çalışmanız daha verimli, yetkin ve sorunsuz bir sistem kurgulamak için yararlı ve zorunludur.
Reçete soruşturması vakasında da görüldüğü benzer biçimde, toplumsal sigortalarda oldukça ciddi denetim eksiklikleri aşikardır. Plansız, etkin ve kafi denetim ve denetim mekanizmalarından yoksun yapılacak palyatif değişimler daha ciddi sorunları yaşamamıza niçin olacaktır. Etkin, efektif ve kapsayıcı bir GSS’ye odaklanıp sigorta sisteminde kalıcı değişiklik tek yoldur.
Sürdürülen reçete soruşturması sebebi ile sisteme kayıtlı hekimlerimiz ciddi kaygı içindedir. Soruşturma kapsamında adı geçen kişilerin lekelendiği, mesleğimizi icra eden kişilerin minik düşürülmüş olduğu, meslek onurumuzun kırıldığı ve meslek haysiyetimizin zedelendiği bir süreç devam etmektedir. Bundan dolayı bu şartlarda hekimlerimiz sigorta reçetesi yazmayı güvenli görmemekte ve sigorta reçetesi yazmamaya yönelmektedirler. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak böylesi tutum alan hekimlerimizin devamlı yanındayız.”
-“Toplumsal sigorta sistemi de soruşturulmalı”
Özant, soruşturma sürecinde sigorta sistemi, sorunlu reçetelerin ödemesini icra eden Toplumsal Sigortalar Dairesi, denetleme görevini yerine getirmeyen kadroların da etkin bir denetim ve soruşturmadan geçmesi icap ettiğini beyan etti.
KTTB’nin, kamu kurumu durumunda tüm Kıbrıslı Türk hekimlerin üye olduğu tüzel kişiliğe haiz bir meslek kuruluşu olduğuna işaret eden Özant, yasanın birliğe, halk sağlığını korumayı ve hastalara hizmet etmeyi vazife verdiğini söylemiş oldu.
Özant, birliğin ülkedeki sıhhat ve sigorta sisteminde yapılacak değişimler ve değişimler için beraber çalışılması ihtiyaç duyulan meslek kuruluşu bulunduğunu belirtti.