Yeni yasama yılına yönelik olarak Meclis çalışmalarına ilişkin görüşlerini paylaşan UBP Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan, 2022 yılı başlangıcında UBP Başbakanlığında kurulan ve devam eden hükümetler döneminde meclisten toplam 91 yasa geçirildiğini anımsattı. Savaşan geçirilen yasaların mühim bir kısmının Cumhuriyet Meclisi’nin tatilde olduğu sürede meydana getirilen komite çalışmalarında hazırlandığına işaret etti.

Demokrasi kavramından bahsedildiğinde ilk akla gelen en mühim devlet organının yasama organı bulunduğunun altını çizen Ahmet Savaşan, halkın seçtiği vekiller aracılığı ile iradesini idareye yansıttığını belirterek, Meclis’te yaşanmış olan tartışmalarla ilgili görüşlerini deklare etti:

“ÇALIŞMALAR FARKLI FİKİRLER VE TUTUMLAR NEDENİYLE TIKANABİLİYOR”

ABD’deki kurultay çalışmalarının bütçe sebebiyle tıkanıklık yaşadığını anımsatan UBP Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan, “bu yaşanmış olan son vaka da gösteriyor ki Meclislerin emek harcamaları, çoğu zaman değişik fikirler ve tutumlar sebebiyle tıkanabilmekte ve gereksinim duyulan sonuçlar üretilemeye bilmektedir. Bu bağlamda bizlerin de Meclisimizin işlevini doğru kavramamız gerekmektedir. İktidar ve karşıcılık, mecliste elbet tartışacak. Ara sıra sert tartışmalar da meydana getirecek. Burada mühim olan kamu düzeninin gereksinim duyduğu yasaların geciktirilmeden üretilmesidir. Normal olarak bu olurken idarenin özgür konuşmalar ve sorularla denetlenmesi de kaçınılmaz bir gereklilik ve demokrasinin de gereğidir” dedi.

“HALKIN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK 91 YASA YAPTIK”

Savaşan, halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak 2022’den bu yana UBP Başbakanlıklarında kurulan ve ekseriyeti Ünal Üstel Hükümeti dönemlerinde geçirilen 91 yasanın Cumhuriyet Meclisi’nin her şeye karşın verimli bir performans ortaya koyduğunu somut olarak gösterdiğini söylemiş oldu.

“BELEDİYELERİN BİRLEŞTİRİLMESİ HİZMETİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRDI…

Fazlaca uzun senelerdir üstünde çalışılan ve büyük gereksinim olan pek oldukca yasanın 2022 yılından bu yana UBP Başbakanlığında kurulan hükümetler döneminde geçirildiğinin altını çizen Ahmet Savaşan, Yataklı Tedavi Kurumları Yasası ve Hal Yasası’nın bu süreçte geçen en mühim yasalar içinde bulunduğunu hatırlattı.

“OLUMLU YANSIMALAR HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA HİSSEDİLECEK…””

Belediyelerin birleştirilmesi ve Belediyelerle ilgili öteki yasal düzenlemelerin de gene aynı dönemde yapıldığına dikkati çeken Dr. Ahmet Savaşan, Rekabet Yasası, Organize Endüstri Bölgeleri Yasası, Hususi Gereksinimli Bireylerin Eğitimi Yasası, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdamı Yasası, Yabancılar ve Muhaceret Yasası, Öğretmenler Yasası, Polis Örgütü Yasası, Merkezi Cezaevi Yasası, Aile Yasası, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası, Yapı İnşaatı ve Teknik İşler Müteahhitleri Kayıt ve Denetim Yasası, Zelzele ve Öteki Naturel Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası ile Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Yasası’nın da geçirilen 91 yasanın içinde yer aldığını söyledi. Bilhassa belediyeler mevzusunda meydana getirilen değişikliklerin düzeltim durumunda bulunduğunu ve mahalli yönetimlerin verdiği hizmetlerin etkinliğini artırdığını belirten Savaşan, bu değişikliğin pozitif yönde yansımalarının her geçen gün daha çok hissedileceğini de sözlerine ekledi.

“YAZDA YAPTIĞIMIZ YASA İLE HASTANELER GÜÇLENECEK”

Meclis’in yazları çalışmadığı şeklindeki algının doğru olmadığını belirten UBP Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan, yazları meydana getirilen Yataklı Tedaviler Kurumları Yasası’nın hastaneleri doktorlar ve öteki kadrolar bakımından güçlendireceğini, uzun senelerdir kanayan yara durumundaki hasta bakıcı sorununu da ortadan kaldırarak, acil servis ile yoğun bakım servislerini güçlendireceğine vurgu yapmış oldu.

“BİRLİKTE YAPILAN YASA TOPLUMSAL UZLAŞI VE GELİŞMEYE KATKIDA BULUNDU”

Yataklı Tedavi Kurumları Yasası’nın, UBP’nin ihtiyaç duyulan siyasal iradeyi ve performansı ortaya koyması, muhalefetin de mühim katkısı ile geçirildiğine işaret eden Ahmet Savaşan, bu mesela toplumsal uzlaşı ve gelişme için büyük ehemmiyet taşıdığına dikkat çekti.

“UBP YENİ DÖNEMDE KARARLI VE UZLAŞICI TAVRINI SÜRDÜRECEK…”

UBP’nin yeni yasama döneminde de gereksinim duyulan yasaların geçirilmesi noktasında aynı kararlılıkla çalışacağını ve ihtiyaç duyulan siyasal iradeyi ve uzlaşıcı tavrı ortaya koyacağının altını çizen Savaşan, “İktidar ve muhalefetin beraber çalışmasının verimliliği artırdığı yadsınamaz bir gerçektir. Yeni dönemde muhalefetin yataklı tedaviler kurumu yasasında olduğu şeklinde yapıcı bir yaklaşım izlemesi halinde devletimizde gereksinim duyulan pek oldukca yasa gecikmeden ve etkin bir halde geçirilebilecek ve pek oldukca ihtiyaca da yanıt verilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

“KOMİTELERİN GÜNDEMİNDE ÖNEMLİ YASALAR VAR”

Fly Kıbrıs Hava Yolları, ilk büyük gövdeli uçak operasyonunu gerçekleştirdi

Fly Kıbrıs Hava Yolları, ilk büyük gövdeli tayyare operasyonunu gerçekleştirmiş oldu

UBP Grup Başkanvekili Dr. Ahmet Savaşan, UBP’nin yeni yasama döneminde başta ortakları ve karşıcılık partileri ile beraber, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun daha etkin ve verimli çalışabilmesini sağlamak için gereksinim duyulan değişim yasası da dahil olmak suretiyle; Talih Oyunları Hizmetleri Vergisi Yasası; İmar, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası; Kabahat Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası; Seçim ve Halkoylaması Yasası; Enerji Dairesi ve Enerji Üst Kurulu Yasası; Polis Örgütü Yasası; Huzurevleri ve Yaşlı Bakımevleri Yasası; Sıhhat Hizmetleri Dairesi Yasası; 112 Acil Sıhhat ve Ambulans Hizmetleri Yasası; Afet ve Acil Durum Yönetimi Yasası; Muhasebe Ve Denetim Meslek Yasası şeklinde pek oldukca yasanın Meclis’ten geçebilmesi noktasında yüksek bir gidişat ile çalışmaya kesin bulunduğunu söylemiş oldu.

“YASALARIN NİTELİĞİNİ ARTIRACAĞIZ”

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in adli senenin açılışında yapmış olduğu konuşmada yasaların niteliğine dikkat çektiğini anımsatan Dr. Ahmet Savaşan, bu mevzuda milletvekilleri yanı sıra bilhassa hukukçular ile teknik personele büyük görevler düştüğüne işaret ederek, UBP’nin yeni dönemde yasalar yapılırken gerek bütünsellik, gerekse de öteki yasalarla uyum şeklinde mevzularda niteliğin yükseltilmesi için ihtiyaç duyulan hassasiyeti göstereceğini söylemiş oldu. Savaşan daha nitelikli yasaların yapılmasının idarenin standardını de artıracağına vurgu yapmış oldu.