Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’nda yer edinen protokol imza töreninde, Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu  ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı imza koydu. Törende  Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Serkan İlseven, Bakanlık Müdürü Meray Dürüst ile Toplumsal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit de hazır bulunmuş oldu. 

2018 yılından beri yürürlükte olan protokol; şiddete, cinsel sömürüye yada istismara maruz kalan, boşanma davası açmak için kafi maddi imkanı bulunmayan hanımefendilere; koruma emirlerinin alınması ve boşanma davalarının açılıp yürütülmesi için Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Toplumsal Hizmetler Dairesi vesilesiyle ve onayıyla parasız adli yardım desteği sağlanmasına olanak sağlıyor.
Adli yardım desteği kapsamında, ekonomik gücü kafi olmayan sertlik mağduru hanımefendilere Kıbrıs Türk Barolar Birliği tarafınca Aile (Evlenme Ve Boşanma) Yasası kapsamında meydana getirilen koruma emri başvuruları, istidaları ve boşanma davaları hususunda hukuki destek veriliyor.

HAKSEN vergi düzenlemelerinin gerçekçi öngörülerle yapılmasını talep etti

HAKSEN vergi düzenlemelerinin gerçekçi öngörülerle yapılmasını talep etti

Protokol imza töreninde konuşan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Birlik ile Bakanlık içinde 2018 yılından itibaren  sürdürülen  ortaklaşa iş çerçevesinde, bugüne dek oldukça  sayıda sertlik mağduru hanıma  nitelikli hukuki hizmet sağlandığını beyan etti. Karşılıklı anlayış içinde protokolün yenilendiğini kaydeden Esendağlı,  Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu  ve bakanlık yetkililerine hassasiyetlerinden dolayı  teşekkür etti.
Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu  da konuşmasında, şiddete,  cinsel sömürüye ve istismara maruz kalan hanımefendilere,  koruma emri alınması  ve boşanma davalarının açılıp yürütülmesi için  protokol kapsamında  beş yıldan beri destek verildiğini,  sürdürülen işbirliğinin gereksinim duyulan başka alanlarda da hayata geçirilmesi için ortak emek harcama hayata geçirmeye  devamlı hazır olduklarını beyan etti.

Hanıma yönelik sertlik ve aile içi sertlik mevzusunda toplumun daha duyarlı ve bilgili olmasının mühim olduğuna işaret eden Gardiyanoğlu:
‘‘Bakanlık olarak gayemiz  yalnızca şiddetin son aşamasında  emek harcamalar yapmak değil, şiddete neyin sebep olduğuna  dair emek harcamalar yaparak şiddetin önüne  başınndan geçmek için  sivil cemiyet örgütleriyle her türlü  işbirliğini daha da ileriye taşımak olmalıdır şeklinde konuştu.

Adli yardım desteğine iyi mi başvurulabilir?
Emek harcama ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Toplumsal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü ve Şubelerine ya da Bakanlık Toplumsal Medya hesaplarına başvurarak adli yardım desteği mevzusunda informasyon alınabilir.
Yıllara Gore Adli Yardım Başvuruları
Toplumsal Hizmetler Dairesi istastistiklerine nazaran,  protokolün yürürlüğe girmiş olduğu 2018 senesinde 7 hanım adli yardım başvurusunda bulunurken,  2019 senesinde  55 hanım, 2020 senesinde 37 hanım, 2021 senesinde 67 hanım, 2022 senesinde  105 hanım ve 2023 senesinde, Ocak- Eylül ayı içinde  121 hanım  adli yardım  desteği için başvuruda bulunmuş oldu.