Hususi temsilci olarak anlatılan kişinin “direkt Güvenlik Konseyi’ne bağlı olup, federal zeminde bir antak kalma için bir görüşme zemini var mı noktasında çalışacak” olmasını kesinlikle reddettiklerini vurgulayan Tatar, taleplerinin yansız, yetkileri sınırı olan ve belirli bir süreliğine görevlendirilecek “kişisel temsilci” bulunduğunu belirtti.
Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Sulh Operasyonlarından Görevli Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix’le yapmış olduğu bir saatlik görüşmenin peşinden basına açıklamalarda bulunmuş oldu.
Tatar, görüşmede Lacroix’ye Kıbrıs’ta iki devletin bulunduğunu ve burada faaliyetlerini sürdüreceklerse KKTC ile de bir mutabakat metni imzalamaları taleplerini ilettiklerini belirtti. Taleplerine yaklaşımın pozitif yönde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yazılı bir mutabakat için önerilerinin olabileceği yanıtını aldıklarını söylemiş oldu.
“İki devletli çözüm önerimizin ciddiyetle ele alınmasının zamanı geldi”
Tatar, çeşitli konuların ele alındığı pozitif yönde bir görüşme yaptıklarını kaydederek, ilk olarak Filistin’de yaşananlar, bu mevzuda Birleşmiş Milletler’in tutumu ve Kıbrıs Türk halkının duyduğu üzüntünün konuşulduğunu belirtti.
Benzer olayların yaşandı Kıbrıs’ta probleminin 60’ıncı yılına girdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, gerçekçi çözümün iki devletli bir çözüm bulunduğunu hatırlatarak, bu çözümün ciddiyetle ele alınmasının zamanının geldiğini söylemiş oldu.
Tatar, “resmi müzakerelerin başlaması için egemen eşitliğimizin ve eşit internasyonal statümüzün kabul edilmesi icap ettiğini kendisine bugün net bir halde ifade ettik” dedi.
Lacroix’nin, devamlı tarafsızlık ilkesi çerçevesinde görüşmelerin başlaması için arayışlarını sürdürecek olan Genel Yazman’in Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu fazlaca iyi ve net anladığını ifade ettiğini vurgulayan Tatar, “Bu işin anahtarı egemenlik meselesidir” şeklinde devam etti. Tatar, Kıbrıs’ta kalıcı, sürdürülebilir ve adil bir anlaşmanın, egemen eşitlik ve eşit internasyonal statüsünün kabulünden geçtiğinin altını çizdi.
“Pile’de Rumların inşaat faaliyetlerine başlama niyetlerinden duyduğumuz rahatsızlığı ilettik”
Görüşmede Pile mevzusunun de gündeme geldiğini ve yol çalışmalarına BM’nin müdahale etmesiyle bir ekip tatsızlıkların yaşandığını ve emekleri 2 buçuk ay durdurduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların Kıbrıs Türk halkının 40 yıldan fazladır ekip biçtikleri yerlerde şu an inşaat faaliyetlerine başlama niyetlerinden duydukları rahatsızlığı Lacroix’ye ifade ettiklerini kaydetti.
Bu şekilde bir ihlali asla kabul etmeyeceklerini belirterek, BM’den mevzuya müdahale etmesini talep ettiklerini söyleyen
Tatar, yol tamamlandıktan sonrasında bölgede bir ekip gelişmeler olacaksa, bu gelişmelerin her iki tarafın onayıyla olması icap ettiğini belirtti.
Bunun yanında 4 aydır boş olan Birleşmiş Milletler Sulh Gücü Komutanı’nın onaylanmadan ilkin kim olacağını kendilerine bildirilmesi ve onay almaları mevzusundaki hassasiyetlerini de paylaştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu mevzuda da pozitif yönde dönüş aldıklarını dile getirdi.
“Kapılar mevzusunda da BM’nin her iki tarafa cesaret verici bir ekip telkinleri olabileceğini değerlendirdik”
Cumhurbaşkanı Tatar, teknik komiteleri iyi mi daha da geliştirebileceklerini ele aldıklarını söyleyerek, komitelerde çalışılmak suretiyle her iki halkın faydasına olabilecek mevzuları paylaştığını söylemiş oldu. Tatar, daha ilkin BM ile meydana getirilen görüşmelerde de gündeme getirmiş olduğu, organik kaynakların araştırılması, kabloyla elektrikte iki tarafın enterkonnekte sisteme bağlanması, yenilenebilir enerji projeleri, düzensiz göç ve mayınlar benzer biçimde ortaklık önerilerini tekrardan ifade ettiğini söylemiş oldu.
Bayraktar: Teknofest’in en kısa zamanda Şimal Kıbrıs’ta gerçekleştirilmesi hedefindeyiz
Rum tarafının “tanıma noktasına gelebilecekleri” için KKTC’nin yetkilileriyle bu mevzuları çalışmak suretiyle buluşmaktan uzak durduğunu ifade eden Tatar, sınır kapıları mevzusunda da BM’nin her iki tarafa cesaret verici bir ekip telkinleri olabileceği değerlendirmesinde bulunduklarını dile getirdi.
“Tamamıyla yansız olabilecek bir temsilciyi onaylarız”
Gündemde olan BM temsilcisi (envoy) mevzusunda da pozisyonlarının net bulunduğunu ve iki yıl önceki pozisyonlarını koruduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, taleplerinin yansız, yetkileri sınırı olan ve belirli bir süreliğine görevlendirilecek “kişisel temsilci” olduğunuması yönünde bulunduğunu hatırlattı.
Tatar, hususi temsilci olarak anlatılan kişinin “direkt Güvenlik Konseyi’ne bağlı olup, federal zeminde bir antak kalma için bir görüşme zemini var mı noktasında çalışacak” olmasını kesinlikle reddettiklerini kaydederek, bu konudaki hassasiyetlerinin altını çizdi.
Sual üstüne bu temsilci için onayladıkları bir ismin olmadığını belirten Tatar, bu mevzuda dikkatli olunması icap ettiğini, ve “tamamıyla yansız olabilecek” bir BM temsilcisini onaylayabileceklerini söylemiş oldu. Tatar, hemen hemen bu özellikte bir ismin kendilerine ulaştırılmadığını belirtti.