Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin arkasından BRT’ye izahat yapmış oldu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Aliyev ile genel bir değerlendirme yaptıklarını ve Azerbaycan devletinin KKTC’nin daima yanında bulunduğunu söylemiş oldu. Tatar, aynı milletten gelen insanoğlu olarak bu mücadelede birlik ve beraberlik içinde olmalarının, her insana yarar sağlayacağını konuştuklarını belirtti.

Tatar, “Karabağ harbinde Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğini ve elde ettikleri zaferin ne anlama geldiğini her insanın bilmesi gerekiyor. Bazı dış güçler Azerbaycan’a büyük haksızlık yapmış oldu, dış cepheden bizlerle uğraşanların, her yerde Azerbaycan aleyhine bir ekip önerge verdiklerini ve idrak yaratmaya çalışmış oldukları gördük. TC ve KKTC daima Azerbaycan’ın hep yanındaydı. Bu zaferden sonrasında Azerbaycan’da büyük seviyede rahatlama oldu” dedi.

Dipkarpaz’da pulya avlayan genç tutuklandı

Dipkarpaz’da pulya avlayan genç tutuklandı

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin doğru zeminde bulunduğunu, Kıbrıs mevzusunda gelinen noktayı, iki devletli siyaseti, Kıbrıs Türkü’ne meydana getirilen haksızlıkları, KKTC’nin tanınmasını ve internasyonal alanda kabul görmesinin engellenmeye çalışılmasının Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafınca da bilindiğini söylemiş oldu.

Tatar Aliyev’in bu bilinçle, Kıbrıs Türk halkı ile her türlü ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını ve bu yönde Aliyev’in hükümet yetkililerine talimatlar verdiğini belirtti.

KKTC üniversitelerine daha çok talebe gelmesi için ilgili bakanlara Aliyev’in yönerge verdiğini de dile getiren Cumhurbaşkanı, Türkiye üstünden Azerbaycan’dan KKTC’ye daha çok gezgin gelebilmesi için de çaba sarf edildiğini açıkladı.

Tatar, “Aliyev, bizim Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gözlemci üye olarak çalışmalarımızı ve temsiliyetimizi önemsediğini ve destek verdiğini söylemiş oldu. Azerbaycan benzer biçimde öteki Türk devletlerinin de KKTC ile daha yakın ilişkiler içine girmesini temenni ederek ve bu yönde girişimler yapacağını söylemiş oldu. Ben de bundan memnunum. KKTC içinde bulunmuş olduğu koşullarda, internasyonal hassasiyetin devam etmiş olduğu bir ortamda böylesi bir toplantının yapılması ve bizlere bunların açıklanması kıvanç verici ve zamanı bir adım olarak değerlendiriyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açıklamasında, Azerbaycan halkının gösterdiği yakınlığın ve kardeşlik ilişkisinin, KKTC gerçeğinin orada kabul gördüğünün bir göstergesi bulunduğunu kaydetti.

Tatar, “Tanınma buradaki şartlara bağlı olarak gelişebilir şu an bir şey söyleyemem fakat bu şekilde karşılanıp ağırlanmamız, verilen mesajlar ve İlham Aliyev’in liderliği, kararlılığı ve onun düzeyinde bu açıklamaların yapılması zamanı adımlardır” dedi.

İzolasyonların, ambargoların ve kısıtlamaların çağ dışı bulunduğunu ve bunların KKTC’nin önünde bir tehdit bulunduğunu Aliyev’e de anlattığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu meydana getirilen tehditlerin ve meydana getirilen haksızlıkların inşallah ortadan kalktığını göreceğiz. Bu görüşmeler bizlere yeni kapılar açacaktır diye umut ediyorum. Görüşmeden oldukça pozitif izlenimler aldım” dedi.

Kaynak: BRT