Cumhurbaşkanı Tatar yazılı mesajında şu ifadeleri kullandı.
Dünyanın her yerinde bayanlar, dayanışma ve savaşım ruhuyla, aile içi ve toplumsal şiddete, ayrımcılığa karşı çıkmakta; hanımefendilere yönelik şiddetin önlenmesi için savaşım çağrısı yapmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır.
Hanıma yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel unsur, toplumun minik yaşlardan eğitilmesidir. Bu bağlamda, devletin oldukça yönlü ve bütüncül politikalar üretmesi yanında, bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak etkin ve kesin bir halde yürütülmesi gerekmektedir.
Birleşmiş Milletler Hanım Birimi’ne bakılırsa, cinsel istismar, rahatsızlık ya da saldırı verilerinin bulunmuş olduğu ülkelerin çoğunda, bayanların yüzde 40’ından azı, yardım ya da destek isteyebiliyor. Aynı verilere bakılırsa, dünya genelinde ortalama her 10 hanımdan 4’ü sertlik görüyor ve ne yazık ki aynı veriler, bayanların yüzde 35’inin ömründe minimum 1 kez şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor.
TÜK’ün 2022-2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarıları onaylandı
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de fizyolojik, sözel, ruhsal ve ekonomik anlamda sertlik hatta cinsiyet ayrımı sebebiyle toplumsal sertlik yaşayan kadınlarımızın olduğu ve üstelik sosyo-ekonomik durum fark etmeksizin bunun yaşanmakta bulunduğunu veriler ile biliyoruz. Verilerin yanı sıra, kayıtlara geçmemiş olanların da olabileceğinin farkındayız.
Bugün Birleşmiş Milletler tarafınca belirlenen “Hanıma Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Internasyonal Savaşım Günü”.
Şiddetin nerede ve kime yapıldığına bakılmaksızın, normal olarak tümüne karşı savaşım etmeliyiz. Sadece hanıma karşı sertlik denildiğinde daha da hassaslaşıyoruz. Bu yüzden böylesi günlerin farkındalığı artıran günler olarak karşımız çıkması önemlidir.
Kıbrıs Türk halkı, hoşgörü ve sevgiyi bilen, aileyle ilgili değerlere ehemmiyet veren aydın bir halktır. Sebebi her ne olursa olsun meşru kabul edilemeyecek hanıma yönelik sertlik mevzusunda da sağduyu ile yaklaşarak, toplumsal olarak bu mevzuyu geride bırakmamızı sağlayabilecek donanıma haizdir.
Vatanımızda hanım hakları hatırı sayılır bir ilerleme noktasındayken, hanıma karşı sertlik eylemlerinin hala olması üzücüdür. Bunun önüne geçmek, sessiz kalmayarak hukuki haklarla hanıma karşı şiddetin caydırıcılığını sağlamak ve bu mevzuda kişi, devlet ve sivil cemiyet eşgüdümü ile ilerlemek, başarıya ulaşmak için çalışmanın görevimiz bulunduğunun bilinci ile cemiyet huzurunu korumak ve hanıma karşı sertlik eylemlerini sonlandırmak için savaşım etmeye devam etmeliyiz ve edeceğiz.”