Tatar, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, İngiltere’nin İsrail’e destek için Cenup Kıbrıs Rum kesimindeki üslerini kullandığı iddialarının hoş olmadığını vurgulayarak, “İngiltere’nin saygı duyulan bir devlet olarak bu şekilde bir katliama destek olmaması gerekir.” dedi.

Ada’nın, İsrail’in Filistin’e zulmüne alet edilmesini KKTC ve Rum kesiminin kesinlikle tasvip etmeyeceğini vurgulayan Tatar, “Doğal Kıbrıs’tan bu müdahaleyi yaptıysa bu daha da fena şundan dolayı Kıbrıs bizim vatanımız. Kıbrıs Türk halkı bu şekilde bir vakası kınar, asla tasvip etmez. Şu demek oluyor ki kendi doğduğumuz, büyüdüğümüz kendi vatanımızda buralardan bu şekilde bir vahşete, bu şekilde bir zulme alet olmak ve bunu Kıbrıs’tan yapmak bizi üzer.” diye konuştu.

-Kıbrıs Türkleri, İngiltere’nin garantörlük sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyor

İngiltere’nin 1990’lı yıllarda Ada’daki üsleri kullanarak Irak’a müdahale etmiş olduğu iddialarını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün İngiltere’nin almış olduğu üsler karşılığında garantörlük sorumluluklarını yerine getirmesini beklediğini altını çizdi.

Tatar, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınadıklarını yineleyerek, şu şekilde devam etti:

“İsrail’in bu saldırılarını kınıyoruz. Kıbrıs Türk halkı olarak elbet rahatsızlığımızı en üst düzeyde ben ve öteki makamlar ifade etmiştir. Mazlum sivil halka, çoluk çocuğa, yaşlıya her türlü orantısız güç karşısında bu şekilde bir hücum ve on binlerce insanoğlunun ölümüne yol açabilecek bu sertliği, bu vahşeti kınıyoruz.”

1974 Kıbrıs Sulh Harekatı ile Kıbrıs’ın garantörleri içinde görevini yerine getiren tek ülkenin Türkiye bulunduğunu vurgulayan Tatar, İngiltere’nin 1963 vakalarına izleyici kaldığını hatırlattı.

Tatar, “Oysa burada üsleri kullanarak başka bir ülkenin işine karışıyorlar. İngiltere, bu üsleri zamanında kazanılmış olduğu için şu anda bu egemen üslerden dilediği benzer biçimde bu bölgelerde askeri harekatlarda bulunabiliyor.” dedi.

-İngiltere’nin Ada’daki üsleri İsrail lehine kullanımı “sakıncalı”

Tatar, İngiltere’nin Ada’daki iki üssüne vapur, tayyare ya da asker konuşlandırabileceğini sadece bunun bölge genelinde bir ekip “sakıncaları” olabileceğini dile getirdi.

Ada’daki üslerin İsrail’e destek için değil de insani yardım ve kurtarma operasyonları için kullanılmış olmasını umut ettiğini vurgulayan Tatar, “(Ada’daki İngiliz üssüne getirilmiş olduğu iddia edilen) 1000 İngiliz askerinin, sulh ve insanlığın ihtiyacı için, (bölgedeki) kurtarma operasyonları için getirilmiş olduğu ifade edilmiştir. İnşallah öyledir. İnşallah İsrail’in Gazze’deki sivil halka, çoluk çocuğa yönelik saldırılarına bir destek olunmaz.” dedi.

-İsrail’in Gazze’ye saldırılarına destek çıkmış olduğu iddia edilen İngiltere Ada’da Türklerin ölümüne izleyici kaldı

Öte taraftan Tatar, Ada’daki üslerini İsrail’in Gazze’ye saldırılarına destek için kullandığı iddia edilen İngiltere’nin “Kıbrıs’ta Türkler öldürülürken izleyici kaldığını” söylemiş oldu.

Ada’da Rumların yapmış olduğu “Kanlı Noel” katliamına İngiltere’nin müdahale etmediğini hatırlatan Tatar, “İngiltere maalesef hep izleyici kaldı. Kıbrıs Türkleri katliamlardan geçilirken, çoluk evladımız canlı canlı mezarlara götürülürken, kurşuna dizilirken, maalesef İngiliz üslerinden garantör ülke olarak müdahalesini hep bekledik fakat o müdahale hiçbir vakit olmadı.” dedi.

Tatar, İngiltere’nin, Türk Hava Kuvvetlerinin 1964’te Ada’da yapmış olduğu uyarı uçuşu esnasında uçağı Rumlar tarafınca yaralanan ve Rum askerlerince tutsak alınan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in şehit edilmesine de kayıtsız kaldığına dikkati çekti.

-İngiltere’nin Cenup Kıbrıs’taki üslerini İsrail’in Gazze’ye saldırılarına destek için kullandığı iddiası

İngiltere’nin, 7 Ekim sonrası Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) üslerini İsrail’in Gazze’ye saldırılarına destek sağlamak için kullandığı iddia edildi.

Haaretz Gazetesi, 40’tan fazla ABD kargo uçağı, 20 İngiliz kargo uçağı ve 7 kargo helikopterinin GKRY’deki İngiltere’nin Akrotiri Hava Üssü’ne tabanca, ekipman ve personel taşıdığını ileri sürdü.

Ertuğruloğlu: Ortaklık öldürüldü. Öldüren ödüllendirildi, öldürülen hala daha suçlanıyor

Ertuğruloğlu: Ortaklık öldürüldü. Öldüren ödüllendirildi, öldürülen hala daha suçlanıyor

GKRY Lideri Nikos Hristodulidis ise ABD’nin İsrail’e tabanca ve cephane naklinde, Ada’daki İngiliz üslerini kullanmadığını sadece Ada’daki üslerin İngilizler ve ABD’liler tarafınca bölgedeki ihtimaller içinde tahliyelere hazırlık için kullanıldığını savundu.

Cyprus Mail Gazetesi de 21 Kasım’da, İngiltere Silahlı Kuvvetlerden Görevli Devlet Bakanı James Heappey’in 7 Ekim sonrası GKRY ve Doğu Akdeniz’deki asker sayısının 1000 artırılarak 4 bin 500’e çıkarıldığını açıkladığını bildirdi.

İngiltere Müdafa Bakanlığı parlamentoya 13 Kasım’da yapmış olduğu bilgilendirmede, 7 Ekim sonrası İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin deniz devriye uçağı P-8 Posedion ve öteki askeri araçlarla İsrail’e gözetleme desteği sağladığını kaydetti.

İngiltere Başbakanlığı ise 13 Ekim’de Başbakan Rishi Sunak’ın İsrail’e destek, bölgesel istikrarın güçlendirilmesi ve caydırıcılığın artırılması için GKRY’deki üslere 2 cenk gemisi, 3 askeri helikopter ve bazı hava araçlarının konuşlandırması; donanmaya ilişik bir birliğin de Doğu Akdeniz’e kaydırılması talimatı verdiğini duyurmuştu.

İddiaların üstüne Alba Partisi milletvekili Kenny MacAskill, İngiltere Müdafa Bakanlığına, ülkenin çatışmalardaki görevi ve İsrail’e desteğini araştırmak suretiyle bir takım sual önergesi verdi. Kendisine cevap olarak gönderilen e-postada “Sorunuz Hükümet tarafınca engellendi.” ifadeleri kullanıldı.

İngiltere’nin Kıbrıs Adası’nda egemenlik hakları kendinde olan Ağrotur ve Dikelya askeri üsleri bulunuyor.