Hafta sonu yağmurlu geçecek
Meclis Basın Bürosundan meydana getirilen açıklamaya nazaran iki ülke Meclis Başkanı baş başa görüştükten sonrasında heyetler bir araya geldi ve burada açıklamalar yapılmış oldu.
Açıklamaya nazaran TBMM Başkanlık Divanı’nda gerçekleşen görüşmede Meclis Başkan Yardımcısı Erdem Özdenefe, Meclis İdari Amiri Yasemi Öztürk, Meclis Divanı Üyesi Milletvekilleri Hasan Minik, fırtına Karanfil, Devrim Barçın ve Şifa Çolakoğlu’nun yanı sıra Hususi Kalem Müdürü İrem Uygun da yer aldı.
KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu da görüşmede hazır bulunmuş oldu.
Kurtulmuş: “KKTC, Türkiye’nin kırmızı çizgisidir”
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş burada yapmış olduğu açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak, Kıbrıs’taki iki toplumun egemen eşitliği üstünde bir Kıbrıs çözümünden yana olduklarını, sadece Rum tarafının çözümün gerçekleşmemesi için tüm imkanları kullandıklarını ve internasyonal anlamda da destek bulduklarını kaydetti.
Kurtulmuş konuşmasını şöyleki sürdürdü:
“Kıbrıs tarafı Annan Planı’nı onaylamasına karşın maalesef Avrupa Birliği, Avrupa Birliği girişi sürecinde de çifte standartlı davranarak sanki Kıbrıs’ı cezalandırdılar ve Cenup Kıbrıs tarafını AB’nin üyesi olarak kabul ettiler. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bazen karşılaştığımız çifte standardın, maalesef bazı durumlarda Birleşmiş Milletler Sulh Gözlemcileri tarafınca da gerçekleştirildiğini üzülerek takip ediyoruz. Son olarak Pile-Yiğitler yolu üstünde meydana getirilen o haksız uygulamaya, Türk tarafı olarak müdahale edilmiş ve orada insani konuların açılması için lüzumlu adım atılmıştır. Umut ediyoruz ki o yolun kısa sürede tamamlanması mümkün olur, köy halkının da KKTC ile bir araya gelmesi mümkün olur.”
KKTC’nin varlığı, istikbali ve istikrarının; Türkiye’nin temel kırmızı çizgilerinden birisi bulunduğunu ifade eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bu çerçevede Türkiye olarak tüm kurumlarımızla yanınızda olduğumuzu bir kez daha teyiden ifade etmek mecburiyetindeyim.” dedi.
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin internasyonal alanda da tanınmasını temin etmek için yoğun emek harcamalar yürütülmekte olduğuna vurgu meydana getiren Kurtulmuş, bu haklı dava eninde sonunda başarıya ulaşacağına ve Internasyonal alanda şimdiye kadar yaşanmış olan çifte standardın geride bırakılacağına dair inanç belirtti.
Sözlerinin sonunda, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre ve heyetine, geldikleri için teşekkür eden Kurtulmuş, “Şimal Kıbrıs’ı, bizim bir gönül coğrafyamızın bir parçası olarak gördüğümüzü, Anavatan Türkiye’nin derhal yanıbaşında duran bir kardeşi olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim” sözlerini kullandı.
Töre: “KKTC’yi yaşatmak ve ileriye götürmek bizlerin görevidir”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre de konuşmasında, Kıbrıslı Türkler olarak Türk milletinin parçası olduklarının altını çizdi. Töre, Rum tarafının Kıbrıs’ı Girit’e benzetmek istediğini vurgularken Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nden tabanca diretmesiyle uzaklaştırıldığını dile getirdi.
1974 harekatından ilkin darbe girişiminde bulunan Rum tarafının Helen Cumhuriyeti’ni duyuru ettiklerini aktaran Töre, “O günden sonrasında gözler Türkiye’ye çevrildi. 20 Temmuz şafak vakti Türk askeri adaya geldi ve Şimal Kıbrıs’ı vatan yaptık” dedi.
Töre, harekattan sonrasında nüfus mübadelesi anlaşması bulunduğunu ve güneyden kuzeye, kuzeyden güneye göçlerin bulunduğunu belirtti.
Meydana getirilen müzakereler ve görüşmelerin peşinden artık Fedaral bir antak kalma olmadığını dile getiren Töre, Annan Planı ve Crans Montana zamanı Rum tarafının şiddetli bir halde “hayır” dediklerini hatırlattı.
KKTC olarak, Rumların beklentilerine nazaran “Kendi ülkemizden yada Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçecek değiliz” ifadelerini kullanan Töre, geldiğimiz noktada KKTC’yi yaşatmak ve ileriye götürmek bizlerin görevidir” dedi.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine haiz olan ülke olduğuna vurgulayan Töre, “Arkasından KKTC ve Libya geliyor. Rumların bu mevzuda ciddi ödün ve istekleri var. Bizim ifade ettiğimiz Mavi Vatan’ı onlar asla kabul etmiyorlar” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği dünya beşten büyüktür sözüne anımsatan bulunan Töre: “Son kurul toplantısında da gördük ki parçalanmış durumda, beş ülkenin liderlerinin bir araya gelemediklerini gördük” dedi.
Töre konuşmasının sonunda, KKTC olarak gelinen noktada eşit egemenlik ve iki devletliliği savunduklarını belirtti.