-CANLI AKTARIM / Pelin Yükselay

KTAMS'dan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı’ya kınama

KTAMS’dan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı’ya kınama

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın TBMM’de yapmış olduğu konuşmada, ‘Gözümüz Kulağımız KKTC’dedir. Bakanlar Kurulu’ndadır’ açıklamasına muhalefetin soruları üzerine, Meclis Genel Kurulu’nda cevap verdi.

“Yabancıların mal alımı 2004 Annan Planı’ndan sonrasında süratli bir halde arttı” diyen Üstel, arkasından bir durgunluk yaşandığını ve sektörün tekrardan canlanması için hükümetlerin bir ekip emekler yaptıklarını söyledi. 

Üstel, sözlerine şöyleki devam etti:
“CTP’de iktidara geldi ve bir ilki yapmış oldu, yabancılara mal alımını 1’den 4’e çıkardı. O günden bugüne dek geldi ve biz göreve geldiğimizde yasaya aykırı olmasına karşın yabancılar tapuya gidip birden fazla da sözleşme yapılırdı. Ben İçişleri Bakanı iken genelge yaparak bunu kısıtlandırdım, 1’e indirdim. O günden bugüne geldi yabancıların mal alımında bir artma oldu. Tapu Dairelerimizde otomasyon gerçekleşmedi. Biz 2 yıl var bununla uğraşıyoruz. Bugün siz gidin Tapu Dairesi’ne isteyin 2022’den gerisini defterde kayıtlıdır. Sizler de bu koltuklarda oturdunuz fakat yapılmadı. Telaş edilecek, yüksek rakamlar yoktur. Ülke ekonomisinin çarkları bu müteahhitlerin yaptıkları işler yardımıyla döner. Hepimizin eksiği var burada.”
“Tapuda kaydı olmayan sözleşmeler de yeni yasa ile da kayıt altına alınacak”
Üstel, Hakan Fidan’ın açıklamasıyla ilgili de şunları söylemiş oldu:
“Sayın Hakan Fidan’ın yapmış olduğu izahat tüm yabancıların mal alırken Tapu Dairesi’nde bir tane kayıt hakkı var, ikincisi Bakanlar Kurulu’ndan geçer güvenlik soruşturması yapılır ve ondan sonrasında alır. Tüm bu tarz şeyleri hukukçu dostlarım bilir, iyi mi yapıldığını. Tapuda kaydı olan sözleşmeler belli. Tapuda kaydı olmayan sözleşmeler de yeni yasa ile da kayıt altına alınacak. Hangi yıl kaç ev satıldı, kaç sözleşme yapılmış oldu, sektörlerle konuşarak çalışmalarımızı yapacayız. Savcılıktan görüş bekliyoruz. O görüşte erişince kamuoyu ile paylaşacağız”