DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı tarih ve araştırma komitesi tarafınca düzenlenen “40. Senesinde Geçmişten Günümüze KKTC’nin Tarihsel Evrimi” paneline katıldı.

A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı tarih ve araştırma komitesi tarafınca düzenlenen “40. Senesinde Geçmişten Günümüze KKTC’nin Tarihsel Evrimi” paneline katıldı.

 
Yazar Bülent Fevzioğlu’nun yönettiği panelde Cumhurbaşkanlığı Tarih ve Araştırma Komitesi Başkanı Hasan Topal, Cumhurbaşkanı Hususi Temsilcisi Ergün Olgun ve eski siyasetçi-tarihçi İsmail Bozkurt birer konuşma gerçekleştirmiş oldu.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, panelde yapmış olduğu konuşmada, birçok medeniyetin Kıbrıs’ta bulunduğunu belirterek, adanın hiçbir vakit Rum-Yunan ikisinin yönetimine girmediğini söylemiş oldu. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının adanın İngiltere idaresine girmesiyle sorun yaşamaya başladığını belirterek, talibi Osmanlı’dan kiralayan İngiltere’nin geri vermek yerine talibi ilhak ettiğini dile getirdi. 
 
Bu durumu kabul etmeyen Türklerin Anadolu’ya geri döndüğünü bazılarının ise adada yaşamını sürdürmeye devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikisinin ise ENOSİS hayalini hayata geçirmek için girişim yaptığını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs adasında yaşananları idrak etmek için zamanı iyi bilmek ve araştırmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin kendi egemenlik ve Mavi Vatan’daki haklarıyla bölgede bir devlet olarak yerini aldığını bu coğrafyada varlığını sürdürmek için Türkiye ile beraber savaşım verildigini beyan etti. 
 
Federal çözüm arayışları esnasında Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün tartışılmasından hastalık duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile beraber şu anda yürütülen yeni siyasetin iki devletin işbirliğine dayalı bir çözüm modeli bulunduğunu altını çizdi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının başka bir devlet ve halkın boyunduruğa altına girmeyeceğini belirterek, kendi geleceğini atama edeceğini kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, devleti geleceğe daha iyi bir halde yöneterek, haiz çıkarak, ulusal değerlerle sulh, refah ve itimat içinde taşımak için savaşım vermeye devam edeceklerini söylemiş oldu. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Filistin’de yaşananlara da işaret ederek, Kıbrıs’ta sulh içinde yaşamı sürdürmenin Türkiye ve Türk askeri yardımıyla bulunduğunu kaydetti. 
 
Panelde konuşulanların tarihe not olarak düşüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar açık oturum sonunda konuşmacılara plaket sundu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.