Her iki törende konuşma meydana getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta sulh, refah ve itimat içinde yaşamayı ve Doğu Akdeniz’de devlet sahibi olmayı o yıllarda ödenen bedellere ve verilen şehitlere borçlu olunduğunu altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törenlerde yapmış olduğu konuşmalarda Gaziveren ve Çamlıköy Direnişinin üstünden 60 yıl geçtiğini ve o günlerden bugünlere Kıbrıs Türkü’nün izolasyonlar ve ambargolar altında mücadelesinin devam ettiğine işaret etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu ülkede çocuklarımızı sulh, refah ve itimat içinde geleceğe taşımak için asil mücadelemizi hala daha sürdürmekteyiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Makarios’un,1960 Kıbrıs Cumhuriyeti anlaşmasını, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için bir sıçrama tahtası olarak gördüğünü ve bunun için Kıbrıs Türk halkına saldırıların başladığını anımsatarak, Kıbrıslı Türklerin bu süreçte şanlı geçmişine yakışır şekilde mücadeleler verdiğini ve 1974 Sulh Harekatının Kıbrıs’ta yeni bir süreci başlattığını kaydetti.
Kıbrıs’ta sulh, refah ve itimat içinde yaşamayı ve bugün Doğu Akdeniz’de bir devlet sahibi olmayı o yıllarda ödenen bedellere ve verilen şehitlere borçlu olunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bugün yeni siyasetimiz, eğer bir antak kalma olacaksa KKTC’nin bir Türk devleti olarak bu anlaşmanın bir parçası olacağı şeklindedir. Biz bunu söylüyoruz. Ötekiler bunu söylemiyor. Oldukça değişik konuşmalar var, kelime oyunlarıyla bu siyasete meydana getirilen haksızlıklar var” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerini 1974 öncesine götürecek entrika ve oyunlarla, sıfır asker, sıfır güvence ile yalnızlığa ve yok oluşa sürükleyecek bir anlaşmayla bir yere varılamayacağını her insanın bilmesi icap ettiğinin altını çizerek, “ Federal çatıda ayrı devlet yoktur, tek devlet tek egemenlik vardır, Kıbrıs Türk halkının yama olarak yalnızlığa itileceği, tehlikeli entrikalarla Anavatandan koparılacağı bir oyuna gelmeyeceğiz’ dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün orantısız güçler karşısında verdiği mücadelede birçok şehit ve kayıplar verdiğini ve şehit ailelerinin acısının hala devam ettiğini de kaydederek, mesela ilk milletvekili Cengiz Ratip’in hala daha yitik bulunduğunu, bir mezarının olmadığını ve ailenin acısının devam ettiğini söylemiş oldu.
KKTC’nin bugün Türk Devletler Teşkilatına gözlemci üye bulunduğunu ve Anavatanın desteğiyle KKTC gerçeğini dünyaya anlatmak ve tanıtmak için yoğun bir dış ilişkiler trafiği sürdürüldüğüne vurgu meydana getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Nerde olursak olalım Kıbrıs Türkü birdir, bütündür, tek yürektir ve bu mücadeleyi sürdürmeye devam edecektir” dedi.