Cumhurbaşkanı Tatar kongrede yapmış olduğu konuşmada, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan insan kaynağının önemine işaret ederek, kongrede çıkacak sonuçların bilimsel kaynağa katkı koyacağına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Atatürkçülüğü benimseyen ve eğitime ehemmiyet veren Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs’taki ulusal davayı destekleyen Türkiye’nin desteğiyle Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduğunu belirttti.
Doğu Akdeniz’de ve en güneyde bir Türk devleti olan Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin jeo stratejik ve jeo politik olarak değerinin büyük bulunduğunu özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, kara parçası yanında mavi vatanda da büyük bir değerin var bulunduğunu altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kafkasya’dan Anadolu’ya ve Doğu Akdeniz’e uzanan petrol ve naturel gazın geçmiş olduğu Bakü-Ceyhan Bor Hattı güzergahının güvenliğinin önemine vurgu yapmış oldu.
Türkiye’nin mühim bir enerji koridoru olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, naturel kaynakların bulunmuş olduğu bölgede güvenliğin yanı sıra iktisat ve siyasal değerinin de büyük bulunduğunu bundan dolayı Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin statüsünün güvenlik yanında iktisat açısından da yükseldiğini kaydetti.
Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ı bir Helen adası yaparak Anadolu’yu kuşatmak istediğine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemenlik haklarından vazgeçmeyeceğini dile getirdi.
Kıbrıs Rum tarafının eşitlik temelinde bir antak kalma istemediğinin senelerdir meydana getirilen resmi görüşmelerde ortaya çıktığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Avrupa Birliği içinde “Sıfır asker, sıfır güvence” diyerek Türkiye ile içsel, ulusal ve ekonomik bağların kopartılmak istendiğini aktardı.
Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 1960 kurum antlaşmalarında Kıbrıs’ta Kıbrıs Türkü ve Kıbrıs Rumu bulunduğunun yer aldığını dile getirdi.
Halkların kendi geleceğini atama etme hakkının bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, siyasetin temelinde yer edinen özden gelen egemenlik hakkının kullanılacağını, antak kalma olacaksa iki eşit egemen devletin işbirliğiyle gerçekleşeceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Bakü ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, ‘Türk Cephesi’nin ekonomik, siyasal ve diplomatik anlamda güçlenmek zorunda bulunduğunu vurguladığını’ dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üyesi olduktan sonrasında önümüzdeki süreçte yerin daha da güçleneceğini kaydetti.
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapıyı güçlendirmek için Türkiye Cumhuriyeti ile ekonomik ortaklık protokolleri yapıldığını özetleyen Cumhurbaşkanı Tatar, yapıyı geliştirmek ve istihdam yaratmanın hükümetlerin vizyonları içinde bulunduğunu, gezim ve eğitimde başarı göstermiş olunduğunu sanayide teknoloji ve iletişimde de gelişmeler yaşandığını söylemiş oldu.
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eğitim ve gezim adası bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, üniversitelerin ortaklık ile yazılım alanında gelişmeler yaşanacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’taki enerji sorununu çözmek için Türkiye’den getirilecek kabloyla elektrik projesine Cenup Kıbrıs’ın da dahil olması için öneride bulunduklarını beyan etti.
KKTC’nin marka kıymetini bulduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bir yerde gelecek eğer olmazsa oraya yatırım olmaz. Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak potansiyelin bilincinde olanlar yatırım yapıyor” dedi.
Doğu Akdeniz’de Türk Yunan dengesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bundan dolayı iki devletli çözümün mühim bulunduğunu sözlerine ekledi.