DOLAR
32,4055
EURO
34,5736
ALTIN
2.382,84
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü’nün 49’uncu yıldönümü için düzenlenen törenlere katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü’nün 49’uncu yıldönümü için düzenlenen törenlere katıldı
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yapmış olduğu konuşmada, Yeşilırmak’ta kahramanlıkla sürdürülen efsanevi direnişin 49’uncu yıldönümü bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Yeşilırmak halkının son kurşununa kadar direndiğini, şehitler verdiğini, bedeller ödediğini sadece umudunu yitirmeden savaşım edip, anavatandan gelen silahların adaya dağıtılmasında büyük rol oynadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin fazlaca acılar çektiğini, senelerce direndiğini vurgulayarak, Kıbrıs Cumhuriyeti müessese anlaşmasında Kıbrıs Türk halkının Rum halkı kadar egemen bulunduğunu fakat malesef fena niyetli EOKACI’ların Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için bu cumhuriyeti bir sıçrama tahtası olarak gördüğünü söyledi.

20 Temmuz 1974’te Mehmetçiğin adaya ayak basmasının Kıbrıs’ta bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, 5 Eylül 1974’te Türk bölgelerinin bütünleşmesiyle KKTC’nin sınırlarının çizilmiş bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir antlaşma için artık yeni siyasetin kabul edilmesi icap ettiğinin altını çizerek, yeni siyasetin, egemen eşitlik ve internasyonal statünün teyidiyle sadece Kıbrıs’ta bir görüşme süreci ve 2 devletin işbirliğiyle bir antlaşma olabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti. 

Kıbrıs Türkü’nün bu kadar bedeller ödedikten sonrasında asla Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olarak bir antlaşmanın parçası ve Türkiye ile beraber bu coğrafyada ulusal çıkarlarımızı ve varlığımızı devam ettirmek için mücadeleye devam ediyoruz. Şehitlerimize ‘Kıbrıs’ta asla Türk Milleti geri adım atmayacaktır’ sözünü veriyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın insanlığa yön veren mühim bir görüşmede KKTC’den ve her vesileyle Kıbrıs Türk hakının egemen eşitliğinden bahsettiğine işaret ederek, KKTC’nin sadece egemen eşitlik ve internasyonal statünün tanınmasıyla bölgede sağlanacak bir dengenin, sulh, rahatlık, güvenlik ve esenliğin bir parçası olabileceğini beyan etti.

Kıbrıs’a barışın 1974’te Mehmetçiğin adaya gelmesiyle başladığını ve o günden bu güne sulh, rahatlık ve güvenlik içinde yaşandığını  kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar,  “Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığı biz için yaşamsal ve yaşamsal öneme haizdir’ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.