PGM Basın Subaylığından meydana getirilen yazılı açıklamada, avcıların avlayabilecekleri av hayvanları, uymaları ihtiyaç duyulan kurallarla hangi bölgelerin avlanmaya açık ve kapalı olduğu açıklandı.
Güneşin batışı ile doğuşu içinde avlanmak suretiyle, baraj ve göletlere beş yüz (500) metre ve daha azca yaklaşmak suretiyle, meskûn mahallere iki yüz elli (250) metre ve daha azca yaklaşmak suretiyle, motorlu araçtan ateş etmek suretiyle, Yasanın öngördüğü avlanma araçları ve şekilleri haricinde av yapma, 3’ten fazla ve/yada kendi üstüne kayıtlı olmayan köpekle, av hayvanları haricinde başka bir hedefe ateş etmek suretiyle avlanmanın yasak olduğu hatırlatıldı.
Oya Demirsöz son yolculuğuna uğurlandı…
Açıklamada, ava gidilen motorlu araçla, en yakın toprak yada asfalt yola 50 (elli) metre mesafeden daha çok arazi içine girilemeyeceği 50 (elli) metre mesafeden sonrasında av yerine yaya olarak gidileceği, araçların ava kapalı bölgelere park edilemeyeceği de belirtilirken, salon araçlarla arkası açık yada kapalı van ve pick-up tipi araçlar haricinde, traktör ve biçerdöver dahil hiçbir ziraat aracında, kamyon dahil hiçbir iş aracında ve ATV tipi araçlarda av tüfeği bulundurulup taşınamayacağı vurgulandı.
Açıklamada şunlara da yer verildi:
“Yasada belirtilen sınırlar içinde olsa dahi, kanlı yada parçalanmış bir av hayvanının fotoğraf yada görüntüsü ve ek olarak, her av günü için yasada belirtilen sayının üstünde ölü av hayvanı içeren bir fotoğraf yada görüntüyü kamuya açık şekilde toplumsal medya dahil, hiçbir gösterim organında sergilenemez ve yayınlanamaz.
Avcıların, av günlerinde sabah saat 04 .00’dan ilkin ve akşam 19.00’dan sonrasında toprak yollara silahlı olarak girmeleri yasaktır.
Av tüfekleri, araçların bagajında kırık iki parça halinde ve kılıf yada kutu içinde, bagajsız araçlarda ise gene kırık iki parça halinde kılıf yada kutu içinde, kabinde yada yük kısmında göç eder. Kabin içinde yada bagajda, kırık iki parça olsa bile kılıf yada kutu haricinde av tüfeği taşınamaz.
Adlarına kayıtlı yakıcı tabanca kayıt belgesi, geçerli tutum ve avlanma ruhsatı olmaksızın yakıcı tabanca tutum etmek, taşımak ve hem de avlanmak suçtur.
GKRY menşeli fişekleri tutum etmek ve bu tür fişeklerle avlanmak suçtur.
Av ruhsatı alan bir kişinin, hiçbir av döneminde saat 00.00’dan ilkin, Kaymakamlıktan hususi izin almadan silahını evden çıkarması ve aracında taşımasının kabahat bulunduğunu bir kez daha hatırlarız.”
-Büyük Av Mevsiminde avlanabilecek av hayvanı türleri
Bir avcı Büyük Av Mevsiminde her av günü için, belirtilen hayvanlardan (Ova tavşanı, turaç, sülün, keklik, yaban güvercini, fassa, bıldırcın, cikla, çulluk, karga ve saksağan) toplamda en fazla kırk (40) tane olmak suretiyle, en fazla bir (1) tavşan, beş (5) keklik yada turaç, sekiz (8) çulluk, beş (5) sülün, sekiz (8) fassa ve yirmi (20) cikla avlayabilecek.
Polis Genel Müdürlüğü, 29 Ekim Pazar günü başlamış olacak Büyük Av Mevsimi sebebiyle; tüm bölgelerde avcı kontrolleri yapılacağını ve yasada belirtilen kurallara uymayanlar aleyhinde yasal işleme gidileceğini hatırlattı.
Açıklamada, “Tüm avcıları yasalara uymaya ve av haritasında belirtilen ava açık bölgelerde, doğaya zarar vermeden sağduyulu şekilde avlanmaya çağrı eder, kazasız bir av sezonu geçirilmesini temenni ederiz.” denildi.