DOLAR
34,0713
EURO
38,0672
ALTIN
2.832,60
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kur Terfi etti Kıbrıs’ta Kira Krizi

28.08.2023 08:20
3
A+
A-
Kur Terfi etti Kıbrıs’ta Kira Krizi

Dövizde yaşanmış olan yükselişle beraber bilhassa başkent Lefkoşa ve Girne bölgelerinde kira krizi büyüyor.
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Türk Lirası döviz karşısında hızla eriyor. Günlerdir piyasalarda döviz kurlarının üstün dereceli artışına şahit oluyoruz.

Dövizdeki sert yükselişlerle beraber ülkedeki ekonomik kriz büyümeye başladı. Bilhassa gayrimenkul sektöründe para birimi Sterlin kullanılan ülkede, ev kiralarında keskin artışlar yaşanıyor.

Konut kiraları her geçen gün daha da artarken, döviz kurlarındaki artışlar sebebiyle bilhassa başkent Lefkoşa ve adanın gezim merkezi Girne’de 13,500 TL’nin altında ev bulmak imkânsız hale geldi.

Kıbrıs’ta kira krizine çözüm bulmak için hükümet aralık ayına kadar kuru sabitledi sadece bu da mal sahipleri ve kiracılar içinde kriz oldu.

 

Ekonomik paket açıklandı

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 14 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantıya gore, Ekonomik Paket açıklandı.

Ekonomik Paket’teki maddelerden biri de döviz kurlarının aralık ayına kadar sabitlenmesi.

Döviz kurlarında gerçekleşen yükselişlere gore döviz cinsinden kiralamalarda 31 Aralık 2023 geçmişine kadar kur sabitlemesine gidildi. Döviz cinsinden meydana getirilen kira sözleşmelerinde %13, Türk Lirası cinsinden kira sözleşmelerinde ise %8 olan stopaj vergisinin, %3’ünün kiracıya iade edilmesine yönelik düzenleme yapılmış oldu.

Döviz kredileri taksitler de vadeleri uzatılarak taksitlerin yapılandırılması için düzenleme yapılacak.

Açıklamaya gore kur geçici bir süreliğine sabitlendi sadece bu durum kiracılar ve mal sahipleri içinde krize niçin oldu.

 

En düşük kira asgari ücretten fazla

Dövizdeki şok yükselişler bir yana, ev kiralarının piyasadaki tutarları dudak uçuklatan cinsten.

Mesela Kıbrıs’ın en gezinsel bölgelerinden biri Girne’de 1+1 eşyasız dairelerin fiyatı 450 Sterlin kısaca 13,500 TL’den başlıyor.

İş dünyasının merkezi Lefkoşa’da ise 300 Sterlin ’den başlıyor. Bu fiyatlar bir tek başlangıç tutarları. Evin ebatlarına, eşya durumuna ve konumuna gore 1,300 Sterlin kısaca 39 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Bu durum, bilhassa düşük gelirli insanoğlu için sıkıntılı bir konut piyasası ortamı yaratıyor.

 

 

Türkiye’de de kira krizi büyüyor

Benzer durum Türkiye’de de yaşanıyor. Şişli’de 1+1 evin kirası 25 bin, Kasımpaşa’da 75 metrekarelik evin kirası 11 bin TL oldu. İstanbul, kira fiyatlarındaki fahiş yükselişlerin en fazlaca güçlük yaşattığı şehirlerin başlangıcında geliyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.