DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Fasıl 96 Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

15.09.2023 12:15
8
A+
A-
Fasıl 96 Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

Şimal Kıbrıs’ta mevzu yol yada binalarla ilgiliyse sık sık karşımıza çıkan Fasıl 96 ne anlama geliyor?

Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Şimal Kıbrıs’ta yol ve binalarla ilgili karşılaştığımız Fasıl 96 kelimesi ne anlama geliyor? İçeriğinde neler var?
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Fasıl 96, ‘Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’ olarak isimlendiriliyor.
Yol yapımı ve bina inşa etmeye ilişkin tüm ayrıntıları kapsıyor Fasıl 96 yasası.

Özetle Fasıl 96 İçerik

• Fasıl 96 Yasası’na bakılırsa, yetkili makamdan ruhsat almadan yol açılamaz ve bina inşa edilemez.
• Yetkili makam tasarlanan ve yapılması için ruhsat istenilen iş yada başka şeyin yürürlükteki tüzük kurallarına uygunluğuna güvenilir olmadıkça ruhsat verilmez.
• Bir ruhsat verildiği tarihten başlayarak bir yıl için geçerlidir.
• Yetkili makam, bir yol açılması için ruhsat verirken, ruhsat sahibinin ruhsatta belirlenecek süre içinde yolu yapmasını yada ruhsat sahibinin, yolun bir tüm olarak tahmini yapım harcamalarında, yetkili makamın kanısınca, olan orantılı paya eşit bir para miktarını, yatırmasını öngören bir şart koyabilir.
• Tehlikeli durumdaki binaların yıktırılması
• Yetkili makam, ruhsat vermeden ilkin belirli planlar, çizimler ve hesapların sunulmasını yada uygun ve lüzumlu göreceği şekilde tasarlanan işin tanımının yapılmasını ve sunulan planlar, çizimler yada hesapların değiştirilmesini isteyebilir.
• Yetkili makamın koyacağı koşullar
• Yetkili makam herhangi bir bina için onay belgesi vermedikçe, asla kimse o binayı işgal edemez yada kullanamaz.
• Verilen bir ruhsata dayanılarak inşa edilen her yol, onay belgesi verilir verilmez, kamuya ilişkin bir yol sayılır.
• Yetkili makam herhangi bir yolu genişletmek yada doğrultmak amacıyla, ilgili yolun genişliği ve izleyeceği yönü gösteren planlar hazırlayabilir yada hazırlatabilir.
• Yetkili makamın verdiği bir ruhsat herhangi bir yolun tekrardan düzenlenmesini gerektirirse, yeni düzenleme ile eski düzenleme içinde kalan herhangi bir yer, herhangi bir tazminat ödenmeksizin o yolun bir kısmını oluşturur. Sadece tazminat ödenmesinin maddi sıkıntıya yol açacağının saptanması halinde yetkili makam meselenin tüm koşullarını göz önünde bulundurarak makul bir tazminat öder.
• Yetkili makam, sağlığa zararı dokunan yada yapıdaki kusurlar sebebiyle insanların oturması için uygun olmayan yada tehlikeli olan herhangi bir binayı kapatabilir. Yine inşa edilene yada tadilat yapılana kadar, binanın oturma için kullanılmasını yasaklayabilir.
• Yetkili makam, çekince arz eden binalarla ilgili tehlikeyi ortadan kaldıracak önlem için karar alabilir.
• Müracaat sahibi, yetkili makamın verdiği bir onay belgesi ibraz etmedikçe, Kaza Tapu Dairesi bu Yasanın 3. Maddesi kuralları uyarınca ruhsatla yapılması ihtiyaç duyulan herhangi bir iş yada inşaatın kaydını yapmaz. Sadece, Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürünün onay belgesinin ibraz edilmesinin göz ardı edilmesini emrettiği herhangi bir meselede, onay belgesi ibraz edilmeyebilir.

 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.