DOLAR
33,9875
EURO
37,8340
ALTIN
2.821,35
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Cahit Necipoğlu Direktörü Gökhan Necipoğlu Piyasadaki Belirsizliği Yorumladı

27.09.2023 13:56
5
A+
A-

Türk Lirası’nın düşüş grafiği kripto para piyasalarını aratmıyor. Peki bu süreçte ticareti iyi mi yönetmek gerekir? Şimal Kıbrıs’ta banyo ve seramiğin öncü firmalarından Cahit Necipoğlu Direktörü Gökhan Necipoğlu konuğumuz…

Eriyen Türk Lirası, zora giren tecim…

Krizin merkezi Türkiye bir ihtimal, fakat KKTC’deki tesiri oldukça daha büyük.

Bundan dolayı hem bireysel, hem de ticari olarak dövizle borçlanma Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde özgür.

O yüzden TL’nin korkutan kıymet kaybı karşısında, zarar görenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Peki iş dünyasında neler oluyor?

Mesela ofisimizde değişmesi ihtiyaç duyulan rahat bir su motorunun bile dakikalar içinde fiyatının arttığını gördük. İnşaat sektörünün çözüm çözüm ortaklarında, araç-gereç tedarikçilerinde durum iyi mi?

Konuğumuz Şimal Kıbrıs’ta banyo ve seramiğin öncü firmalarınıdan Cahit Necipoğlu Direktörü Gökhan Necipoğlu…

Araya bir not girelim.

Gökhan Bey iyi bir Fenerbahçe taraftarı.

Hatta KKTC Fenerbahçeliler Derneği Başkanı.

Aslına bakarsak Fenerbahçe’nin, TOKİ Arena’dan sonrasında Galatasaray’ın Nef Stadyumu açılışını da yapmış olduğu maçı değerlendirmek isterdik, fakat para piyasalara buna pek fırsat vermiyor. Mesut Özil’in jeneriklik golünün önüne, Türk Lirası’nın kripto para piyasalarını aratmayan düşüş grafiği geçiyor.

O yüzden Fenerbahçe’nin tüm zorluklara karşın elde etmiş olduğu bu başarıyı ve gidişatını başka bir güne bırakıp, mevzumuza dönüyoruz…

“En Büyük Güçlük Ürkü Hali”

Kurun seyri baş döndürüyor. Size yansıması iyi mi? Bu zamanda karşılaşılan zorluklar neler?

Yaşanmış olan en büyük güçlük ürkü hali. Devletimizde emlak, yapı, vasıta şeklinde alımlarda faizi düşük olmasından dolayı genel anlamda dövizin tercih edilmiş olduğu bir gerçek. Fakat burada kredinin döviz cinsinden oldukça, kazancınız mühim. Eğer Türk Lirası kazanıyorsanız, bu şekilde dönemlerde duyarlılık ve yıkıcı tesir daha da artıyor.

Fakat kazancınız döviz ise krizden oldukça, fırsat bile doğabiliyor. Döviz kazananın alım gücü görüyoruz ki, günden güne artıyor.

O yüzden bu şekilde belirsiz zamanlarda Türk Lirası ile çalışıyorsanız, ticarette yada son tüketici olarak dövizden ne kadar uzak durursanız o denli iyidir.

Eskiden fiyatlar bir ay, iki ay geçerdi. Fakat şimdi o denli değişken bir atmosfer mevcut ki, duyduğunuz her fiyat eskiyor ve eski fiyat dediğimizde de hangi eski fiyat diye bizi düşündürüyor. Bundan önceki eski fiyattan mı bahsediyoruz, iki yada üç önceki fiyattan mı bahsediyoruz, net olamadığı zamanlar yaşıyoruz. Ek olarak mal tedarik sıkıntıları da başladı. Türkiye’deki tedarikçilerimize yurt dışından da bu şekilde zamanlarda sipariş artıyor ve satın alımlarımızda aksamalar yaşayabiliyoruz.

“Kampanyaları Durdurmadık”

Geçici süre ticaretini durduran oldu, gelecek planlarını iptal edenler var. Siz bu süreci iyi mi denetim ediyorsunuz?

Eski ve yeni fiyat averajları ile yeni fiyat belirlediğimiz Paçal Ücret denen bir yöntem kullanarak tedarik akışını sürdürme ve işimizi koruma halindeyiz. Elimizden geldiğince döviz bağlantılı alımlar yerine Türk Lirası’na odaklanıyoruz. Kampanyaları durdurmadık, maliyet olarak hesaplaması oldukça zorladı fakat yeni kampanya çalışmalarımızı da hayata geçirmekteyiz. Firmalardan alabildiğimiz fiyat ve temin garantisiyle alışverişlerimizi yönetiyoruz. Mevcut durumda firmalar size taahhüt etmediği bir durumu yada taahhüt limitlerini kısarak hareket ediyor. Biz burada iletişimi güçlendirerek büyük işlerimize devam ediyoruz. Perakendede ise son alıcıya fiyatlarımızın uzun vadeli geçerli olamayacağını belirtiyoruz.

“Tereddüt Vakit ve Para Kaybettirecektir”

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Oldukca süratli karar alınsın ve derhal aksiyon alınsın. Fiyatlar yüksek denmesin, fiyatlar hızla değişiyor. İmkan var ise projeler işler tamamlansın. Görünen o ki bu gidişatın kısa sürede duracağı yok. Tereddüt vakit ve para kaybettirecektir.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Gökhan Necipoğlu, Cahit NecipoğluEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.