Son yıllarda sıkça duyduğumuz ekolojik ev nedir? Modernleşen dünyanın bununla beraber getirmiş olduğu çevre problemlerine karşı alınan bir önlem mi yoksa tamamen tutum etmek amacıyla uygulanan bir sistem mi? Ekolojik evin öteki konutlardan farkı nedir? Enerji ihtiyacını iyi mi karşılar ve özellikleri nedir? Tüm bu soruların cevabı sizin için hazırlamış olduğumuz yazımızda.
Ekolojik evler geçmişte kullanılan sadece günümüzde çağıl bir halde yine yorumlanan ever için kullanılıyor. Çevre dostu olarak inşa edilen bu evler birçok ihtiyacını kendisi karşılıyor.
Giderek yaygınlaşan popüler bir akım ekolojik ev. Malzemeler geri dönüşüme uygun, enerji ihtiyacını karşılayan ve depolanabilir bir döngüye haiz, kısacası kendi kendine yeten bir sistem. Gelin beraber ekolojik ev nedir, özellikleri neler, diğerlerin farkı nedir mevzularını beraber inceleyelim.
Ekolojik ev, enerji ve kullanılan araç-gereç bakımından naturel ekosisteme dayanan, dolayısıyla çevreye zarar vermeyen bir ev türüdür. Tıpkı naturel ekosistem benzer biçimde ekolojik ev de su, enerji, ısı ve sarf malzemeleri bakımından kendi kendine yeter. Bu enerjileri kullanır ve kullanım fazlasını depolar.
Bildiğimiz basit evler ise kaynakları tıpkı bir kara delik benzer biçimde yok eder. Bu evlerde kullanılan kaynaklar depolanamadığı için bir süre sonrasında faydasız hale gelir ve çevreye karışır. Hatta bu evde üretilen atıklar çevreye boşaltılır ve söz mevzusu atıkların bazıları da toksik ve çevreye zararı olan hale gelir.
İdeal bir ekolojik evde ise atık ve israf diye bir şey yoktur. Zira kullanılan kaynaklar bir daire çizerek birden fazla amaca da hizmet eder. Mesela güneş enerji sistemi kullanılan bir evde su ısıtmak için doğalgaz harcamaya gerek kalmamıştır; zira naturel bir kaynak olan güneş ışığı, depolanan suyu ısıtır ve her türlü kullanıma hazır hale getirir. Kısaca ekolojik evlerde enerji depolama özelliği vardır ve bu enerji oldukça amaçlı kullanıma haizdir.
Bahçenize minik bir kümes kurup birkaç tavuk ile çocuklarınızı gerçek proteinlerle besleyebilirsiniz. Bunlar ekolojik evi tamamlayıcı yöntemlerdir.
Ekolojik Evlerin Sağlaması Ihtiyaç duyulan Özellikler;
Ekolojik ev dendiğinde çevreye duyarlı, sürdürülebilir sistemlere haiz bir yaşam alanının kastedildiğini biliyoruz. Isterseniz şimdi de ekolojinin ön plana alındığı, sadece mimari ve güzel duyu kaygıların göz ardı edilmediği, insanoğlunun içini ısıtan ekolojik ev örnekleri listemizi beraber inceleyelim.
Bu kulübeyi çağrıştıran müstakil ev, görüldüğü suretiyle büyük çoğunlukla naturel malzemeler kullanılarak üretilmiş. İskeleti meşe ağacından yapılmış evin, garip ve oldukça güzel duyu bir görünüme haiz olmasının yanı sıra zemin ısıtma sistemi ile döşendiğini ve ısı kaybını önleyen yalıtım malzemeleri ile yalıtıldığını da belirtmekte yarar var.
Tüm bu özellikler, görselini gördüğünüz evin karbon ayak izini en aza indirmek suretiyle bilgili olarak tercih edildiğini gösteriyor. Dolayısıyla bu evde yaşayan aile üyelerinin de doğaya karşı sorumlulukları mühim seviyede yerine getirilmiş olduğu yorumunu yapabilmek mümkün.
Evde kullanılan enerjiden daha fazlasını üretmeyi mümkün kılan ve bu enerjiyi depolamaya yarayan sistemle donatılmış bu taş evde olabildiğince naturel araç-gereç kullanıldığını görüyoruz. Ek olarak, geniş cam alanların bulunması, güneş ışığından mümkün olabildiğince yararlanma amacının göz önünde bulundurulduğuna işaret ediyor.
İngiltere’de inşa edilen bu heybetli dubleks, oldukça kapsamlı bir yalıtım sistemine haiz. Dolayısıyla evde ısı kaybı neredeyse sıfır. Evin bu şekilde inşa edilmesi, hem fazla enerji tüketiminin önüne geçmeyi mümkün kılıyor hem de doğayı koruma altına almayı sağlıyor.
“Atık diye bir şey yoktur. Bir tek yanlış yerde bulunan şeyler vardır.” mottosundan yola çıkılarak İngiltere’de inşa edilen bu ev, tamamen atık maddeler kullanılarak yapılmış. Bu proje evi inşa etmek tamı tamına 20.000 atık diş fırçası, 4000 DVD, 2000 disket, 5000 tane atık parke kullanılmış. Buradan yola çıkıldığında aslına bakarsak hiçbir şeyin atık olmadığını, ne olursa olsun başkasının bir ihtiyacını karşılayabilecek bir eşyaya dönüşebileceğini savunmanın da yanlış olmayacağı sonucuna ulaşabiliriz.
New York’taki 100 senelik bir binanın ekolojik felsefeye gore restore edilmesiyle güncel görünümüne kavuşan ev, 2 tane güneş paneline haiz. Ek olarak evde enerji kaybını en aza indirmeyi mümkün kılan ve buna ek olarak evde temiz hava devir sürekli elde eden bir havalandırma sistemi de bulunuyor. Bu örnek de istendiğinde insanoğlunun teknolojiyi kullanarak dünyanın geleceğine iyi mi mühim yatırımlar yapabileceğinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Yapımında bambu ve kil benzer biçimde rahat malzemeler kullanılmış olmasına karşın bu ekolojik evde güneş paneli, yağmur suyu toplama ünitesi ve jeotermal ısıtma sistemi benzer biçimde oldukça gelişmiş ve doğaya duyarlı sistemler bulunuyor. Vietnam’daki bu ekolojik ev, minimalist ve bir o denli da faydacı tasarımıyla benzerlerinden kolaylıkla fark gösteriyor.
Ekolojik bir yaklaşımın bir tek müstakil ve pahalı evlerde sergilenebileceğini de kim söylemiş? Los Angeles’ın Batı Hollywood semtinde yer edinen bu apartman bloğu hem bütçeye uygun hem de çevreye duyarlı. Güneş enerjisi, ekolojik ısıtma sistemi ve hatta kendine hususi bir ormanı bulunan bu evde yaşamak müthiş bir edinim olmalı.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
Etiketler: ekolojik evEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun