Corona virüs Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ekonomiyi fazlaca sert vurdu. Neredeyse tüm sektörlerde işler durdu. Peki ekonomik olarak bizi neler bekliyor?
Corona virüs Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ekonomiyi fazlaca sert vurdu.
Gezim, inşaat, emlak, eğitim, perakende ve ötekiler… Tüm sektörler için, iktisat için yaşam durdu.
KKTC hükümetinin virüsün yayılmasını önleme adına almış olduğu erken tedbirlerle, emek verme hayatına resmen ara verildi.
Kamu çalışanları resmi olarak izinli, hususi sektörün işyeri açması yasak. Kimileri işten çıkarıldı, kalanlarsa evden emek harcamayı deniyor.
Para kazanamayan şirketlerin giderleri karşılaması, maaşları yatırması, kira ödemesi, öteki sorumluluklarını yerine getirebilmesi bu tabloda pek de mümkün görünmüyor. Toplumsal medyada bu anlamdaki paylaşımların sayısı günden güne artıyor.
Virüse karşı alınan tedbirler için kimsenin negatif bir düşüncesi yok. Fakat firmalar için akışın durması, negatif sonuçlar doğuracak, bu net. Ve hepimiz dört gözle hükümetten gelecek çıkış yolu önerisine bakıyor.
KKTC’den izahat beklenirken, hemen hemen işletmelerin kapanmadığı, iş yaşamının kontrollü olarak devam etmiş olduğu Türkiye, ekonomiye destek paketini deklare etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın detaylarını paylaşmış olduğu 100 Milyar TL’lik paketin içinde birçok sektör için krizi hafifletecek maddeler var.
Paketin içeriğine bakınca, virüs salgınının ortalama ilk etapta 3 ay süreceğinin öngörüldüğü ortaya çıkıyor. Nisan, Mayıs, Haziran aylarını kapsayan birçok erteleme ve destek maddeleri dikkat çekiyor önlem paketinde…
İşte bu açıklamadan sonrasında, KKTC’nin de zaman kaybetmeden benzer bir destek sunması umut ediliyor. En büyüğünden en küçüğüne, tüm şirketlerin gözü piyasaya bir nebze de olsa moral depolayacak destek muhteviyatında.
Aksi halde virüs salgını 3 ay sonrasında geçse bile, ekonomide işler pek de iyi gitmeyecek şeklinde.
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun