DOLAR
34,0386
EURO
37,8608
ALTIN
2.800,80
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Nice-Him Genel Müdürü Cüneyd Uğur Atan İnterkom Seçiminde Dikkat Edilmesi Ihtiyaç duyulan Başlıkları Söyledi

28.09.2023 19:38
15
A+
A-
Nice-Him Genel Müdürü Cüneyd Uğur Atan İnterkom Seçiminde Dikkat Edilmesi Ihtiyaç duyulan Başlıkları Söyledi

Günümüz teknolojisinde interkom ve akıllı ev sistemi hızla yaşamımıza giriyor. Artan ve gelişen teknolojik imkanlarla beraber hala evinde interkom bulunmayan kaldı mı? Maalesef var. Sisteme haiz olan sadece sistemi çalışmayan da birçok insan var. İnterkom sistemini ve dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bilgileri Nice-Him Genel Müdürü Cüneyd Uğur Atan’la konuştuk.

cuneyd-ugur-atan-nice-him

İnterkom en rahat haliyle “karşılıklı görüşme sistemi”. Peki değişen teknolojinin bu denli yaşamımıza girmesi ve teknolojiye nazaran yaşamaya başladığımız bu zamanda interkom sistemini tanıyor muyuz, kullanıyor muyuz? Oturduğumuz konutta interkom var mı, var ise da çalışıyor mu?

Nice-Him Genel Müdürü Cüneyd Uğur Atan, interkom sistemini, faydalarını, hangi aşamada kurulması icap ettiğini ve yanlış kurulan sistemde yaşanmış olan sıkıntıları söyledi.

Detaylar röportajımızda. Keyifli okumalar..

“Karşılıklı Görüşme Sistemi, İnterkom”

İnterkom nedir ve niçin tercih etmeliyiz, yararları nedir?

İnterkom, rahat anlatımıyla karşılıklı görüşme sistemidir.

Açıklaması bu kadar rahat olmasına rağmen bina sakinlerinin güvenliği ve konforu adına büyük ehemmiyet taşıyor. Bu yüzden yatırımcı tarafınca üstünde durulması ihtiyaç duyulan mühim bir kalemdir.

Fakat günümüzde hala ihtiyaç duyulan önemi göstermeyen projeleri görüyoruz. Daire sayısı kadar aboneli zil panelleri kullanan, hatta gereksiz diye alt yapısını bile önemsemeyen projelerle karşılaşınca da şaşırıyoruz açıkçası.

Hızla gelişen teknolojinin bu denli hayatımızda olduğu, şimdiki zamanda konut alan ya da kiralayan kişilerde interkom artık bir olmazsa olmaz oldu. Konut üreten müteahhitlerimizin de buna azami dikkat etmesi gerekiyor. Şu sebeple günümüz yatırımcısında teknolojik şuur ve sorgulama başlamış durumda.

İşte bu aşamada, artık müteahhit firmalarımız büyüyen projelerindeki teknoloji kullanımını (Zayıf Akım İşlerini) daha çok önemsemeli ve projelerine katacağı değerleri bilgili bir halde kendileri belirlemelidir.

Diafon olarak başlamış olan ve günümüzde IP teknolojisine ulaşmış interkom sistemleri bir konut projesinin eğer olmazsa olmaz parçasıdır. Bilhassa daire sayıları fazlalaşmış ve büyük yerleşkeler haline gelmiş projelerde bu mevzu önemsenmeyecek olduğunda, gelecekte yaratacağı sıkıntılar hem müşterilerde bir olumsuzluk yaratacak hem de sistem sorunlarının düzeltilmesi fazlaca zor yada oldukça pahalı olacaktır. Bu şekilde, prestij yitirilmesine sebep verecek durumla karşılaşmamak için mevzunun üstünde en baştan hassasiyetle durulması icap ettiğini ve kulaktan dolma, eş dost bilgisi ile karar vermek yerine teknik informasyon sahibi uzmanlarınca, analizler yapılarak karar aşamasına gelinmesini tavsiye ediyoruz. Hatta seçilen markaların ürünlerinin örnek dairelerde ön testlerinin bizzat yapılarak satın alma aşamasına geçilmesinin fazlaca büyük avantaj sağlayacağını söylemek isteriz.

Netice olarak, AYPRO Akıllı Yaşam Sistemlerimiz ile İnterkom, Alarm ve Akıllı Ev şeklinde ana başlıkları tek bir ekran üstünde sunabildiğimizi ve sistemin tüm bileşen ve yazılımları firmamız AR-GE mühendislerince yapıldığından esnek çözümler sunabildiğimizin bilinmesini isteriz. Özetlemek gerekirse, Otel ve her türlü konut projelerinizde AYPRO markasının yer alması bir tek projelerinize ayrıcalıklar katmayacak, toplam satın alma maliyetlerinizi de düşürecektir.

“Projelerde Ne Kadar Erken Karar Verilirse O Kadar İyi Olur”

İnşaatın hangi aşamasında kurulum yapılmalıdır?

Esasında kurulum işin son olarak kısmı. Günümüz interkom teknolojisinin geldiği nokta projenin en başlarında bu mevzunun görüşülmeye başlanılmasını gerektiriyor. Şu sebeple AYPRO’nun ekonomik IP serisi olan AYPRO POE’de bile 7” interkom ekranı üstünde kablolu Alarm ve Akıllı Ev özellikleri gömülü durumda. Doğrusu bu işin alt yapısının ihtiyaçlara nazaran hazır ve sorunsuz olması fazlaca mühim. Mesela, asansör çağırma isteniyorsa yada çeşitli alarm takıları ve akıllı ev fonksiyonları kullanılacaksa borulamasının yapılmış kablolamasının buna nazaran çekilmiş olması gerekiyor. Doğal ki SCOPE şeklinde üst segment ürün grubumuzda kablolu/kablosuz teknoloji bir arada olduğundan birçok ilave kablosuz ürünlerle bu özellikler sonradan da eklenebiliyor. Fakat bizce, bu bile mevzunun en başta görüşülmesini etkilememeli ve interkom seçimi proje ile beraber yürütülmelidir. Ne kadar erken karar verilir ise hem alt yapısı hem de sonrası için o denli iyi olacaktır.

Yeri gelmişken, satın alınacak interkom sisteminin tedarik işlemlerine evvel başlanabilmesi dar bir vakit aralığına bırakılmadan, ne olursa olsun evvel sözleşmesi yapılarak proje netleştirilmelidir. Aksi halde teknolojideki chip krizi, pandemi vb. durumlar tedarik sürecini dolayısı ile kurulum zamanı da etkileyecek ve bir aksamaya sebep verebilecektir.

“Eleştiri Uyarı: Zayıf Akım Hattı, AC Akımdan Ayrı Olmalıdır”

Kurulumu tamamlanmış bir sistem hangi bileşenlerden oluşur? Kurulumun en eleştiri parçaları nedir?

Bu sorunuzun cevabı proje ve içeriğine nazaran farklılıklar göstereceğinden bileşenlerden daha fazlaca sistemin alt yapı ve donanım kalitesine dikkat edilmesi icap ettiğini söyleyeceğiz. Günümüzde alacağınız bir interkom’un gerçek IP standartlarına haiz olması fazlaca mühim. Doğrusu Zil Panelleri ve Daire İçi Ekranlar gerçek IP protokolünde çalışmalı ve piyasadan satın alınabilecek herhangi bir marka Poe switch üstünden sorunsuzca çalışabilmelidirler. Ayrıca piyasada IP diye satılan birçok ürün gerçek IP standartında olmayıp, kendine ilişik bir ara birleştirme parçası (kendi Switch’ini) kullanarak ileride sorunlu olabilecek bir alt yapı kullanmaktadır. Ek olarak IP interkom sisteminin daire içi denetim ekranın teknolojik özellikleri ve donanımsal olarak interkom için üretilmiş olması dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan ayrı bir husustur.

Bizce en eleştiri konulardan bir tanesi de alt yapıdaki zayıf akım hatlarının elektrik hatları ile iç içe götürülüyor olmasıdır. Maalesef birçok projede asla önemsenmeden zayıf akım ile AC akım beraber çekilmektedir. Her açıdan soruna sebep verecek bu durumdan kurtulmak için ne olursa olsun ayrı bir zayıf akım şaftı yada alt yapısı olmalıdır.

“Mevzuyu Tam Olarak Öğrenin ve Bilerek Karar Verin”

Ürünlerin standardını hangi kriterlerle saptayabiliriz? Doğru ürünü seçerken iyi mi ustalaşmış yardım alabiliriz?

Bu mevzuda uzun süredir inşaat ve elektrik müteahhiti firmalarımızı ziyaret ediyor, mevzunun önemini anlatmaya çalışıyoruz. Doğru ürün seçimi için senelerdir süre gelen methodların kullanılıyor (şu demek oluyor ki Akıllı Yaşam Sistemlerinin projeye neler katabileceğinin öneminin kaçırılıyor) olması maalesef bazı büyük firmalarımız içinde devam ediyor. Buradan, bu mevzuda yapılabileceklerin neler olabileceğini öğrenmek adına bizlerle temasa geçebileceklerini söylemek isteriz. AYPRO hakikaten ustalaşmış bir yardım gibidir, mevzuyu tam olarak öğrenirsiniz ve istediğiniz şeklinde karar verirsiniz.

Ürün seçme kritelerini Tedarikçi Değerlendirmesi şeklinde düşünerek aşağıdaki ana başlıklarda incelerseniz fazlaca daha net bir sonuca ulaşabilirsiniz.

  • Şirket ürünün resmi ve yetkili satıcısı mı?
  • Şirket mevzusunda uzmanlaşmış, kuramsal ve ergonomik bilgiye haiz mi?
  • Markanın yurtiçi ve yurt dışı standartları nedir? (TSE, CE, ISO vb)
  • Markanın projenize benzer referansları var mıdır?
  • Ürün teknik özellikleri isteklerinizin tamamını karşılıyor mu?
  • Ürün güncelliği ve üstünlükleri Nedir?
  • Ürün gelecekte oluşabilecek olası gereksinim ve isteklere nazaran iyileştirlebilir mi?
  • Sistemin arızalanma/sorunlu emek verme sıklığı nedir?
  • Herhangi bir arıza durumunda müdahale süresi kaç saattir?
  • Yedek parça temin süresi kaç gündür?
  • Uygulama meydana getirecek firmanın yeterliliği ne düzeydedir?
  • Şirket şantiyede lüzumlu keşifleri yapmış mıdır?
  • Sistemlerin kurulumu ne kadar sürede tamamlanacaktır?
  • Ürünlerin güvence süresi nedir?
  • Sistemin toplam haiz olma maliyeti avantajlı mı?

“Hatalı Ürün Süre, Para ve Prestij Kaybettirir”

Hatalı ürün seçimi ve/yada kurulumunda iyi mi bir sonuçlar karşılaşırız?

En rahat anlatımı ile vakit, para ve prestij kaybınız olacaktır diyebiliriz.

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Emlak sektörü ile ilgili her türlü haberin bulunmuş olduğu portalınızı keyifle ve ilgiyle takip ediyoruz. Haberleriniz vesilesiyle projeleri ve sektördeki yenilikleri sürekli okuyoruz. Sizlerle çalışmaktan dolayı da son aşama memnunuz. Her insanın emlak sektörünü yakından takip etmesi için mühim bir noktada olduğunuzu söylemek ister, bu keyifli söyleşi için yeniden teşekkür ederiz.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: cüneyd uğur atanEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.