DOLAR
34,5324
EURO
36,1628
ALTIN
2.981,16
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Ölçek nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

20.10.2023 10:28
8
A+
A-
Ölçek nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

Şimal Kıbrıs emlak sektöründe oldukça duyulan ölçek ne demek? Ölçeğin çeşitleri ne kadara ayrılır? Peki, ölçme ve değerlendirmedeki ölçeğin özellikleri neler? Ölçekle ilgili merak ettikleriniz Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…

ÖLÇEK NEDİR?

“Ölçek”, bir yerin haritasını yada planını yapabilmek için o yerin küçültülerek bir düzlem üstüne çizilmesine deniliyor. Plan ve haritaların hepsinde ölçek bulunuyor.

ÖLÇEĞİN ÇEŞİTLERİ KAÇA AYRILIYOR?

İki çeşit ölçek var. Bunlar:

*Kesir ölçeği,

*Çizgi ölçeği.

PEKİ, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDEKİ ÖLÇEK ÇEŞİTLERİ NELER?

Ölçek, varlıkların özelliklerini belirlerken kullanılan sayı ve sembolleri açıklamak aracıyla kullanılan açıklamalara deniliyor.

4’e ayrılır:

*Sınıflama (Adlandırma) ölçekleri: Nesnelerin genel olarak birbirlerine bakılırsa benzerlik ve farklılıklarını belirlemek ve sınıflandırmak amacıyla kullanılan ölçeklerdir.

*Sıralama ölçeği: Varlıkları belli bir özelliğe haiz oluş miktarları bakımından büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe doğru sıralamak amacıyla kullanılan ölçeklerdir. Başlangıç noktaları değişken. Ölçme aracı üstündeki aralıklar birbirine eşit değil.

*Eşit aralıklı ölçekler: Varlıkları belirli bir başlangıç noktasına bakılırsa belli bir özelliğe haiz oluş dereceleri bakımından eşit aralıklarla sıralamak amacıyla kullanılan ölçeklerdir. Bu ölçeklerdeki başlangıç noktası durağan(durgun), aralıklar da eşittir. Mesela; termometre, takvim, başarı, zekâ, saat, tutum vb. şeklinde…

*Oranlı ölçekler: Eşit aralıklı ölçekler üstündeki sıfır noktası gerçek sıfır olarak tanımlanır. Mesela; metre, kilogram, amper, süre, vb. şeklinde…

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.