Dünyanın en büyük enerji kaynaklarından önde gelen güneş enerjisini kullanmayı asla düşündünüz mü? Avantajlarını biliyor musunuz? Kıbrıs Emlak Merkezi oldukça dört gözle beklenen güneş enerjisinin detaylarını ve kurulum sürecini sizin için araştırdı.
Evinize En Güzel Yatırım Güneş Enerjisi
Şimal Kıbrıs, konum itibari ile dört mevsim güneş alan bir ülke. Bundan dolayı de güneş enerji sistemlerine oldukça yatkın. Tüm dünyada olduğu şeklinde devletimizde de günden güne güneş panelleri bir halde hayatımızda.
Her geçen gün artan maliyetlere bir de elektrik faturalarının kabarık gelmesi ile beraber çözüm arayışında olanlar, maliyeti düşürmek isteyenler için mükemmel bir yazı hazırladık.
Kolay kurulum, azca maliyet ve ek prosedürlerin olmadığı güneş enerjisi ile siz de evinize en doğru yatırımı yapın.
Electrolyte Engineering Direktörü Büşra Avcıoğlu, Şimal Kıbrıs’ta güneş enerjisinin kurulum süreci ve maliyeti hakkında Kıbrıs Emlak Merkezi’ne informasyon verdi.
Güneş paneli kullanmak isteyen bir ev iyi mi olmalı?
Evin çatısının kiremit, düz beton yada panelin bahçeye yere olması pek bir şey değiştirmiyor. Her türlü kurulum yapılıyor. Ev müstakil mi? İkiz ev mi? Apartman mı? Bu aşamada o önemlidir. Eğer apartmansa, öteki koçan sahiplerinden kuruluma itirazları olmadığına dair yazılı izin almak gerekiyor. Sadece müstakil evlerde bu şekilde bir problem yok.
Süreç iyi mi aşama kaydediyor? Lüzumlu evraklar nedir?
Kullanıcının tek yapması ihtiyaç duyulan prosedürün en başlangıcında, talep edilen evrakları bizlere vermek ve hazırlayacağımız müracaat formlarına imza atmaktır. Geri kalan tüm evrak, izinler, kurulum ve sonraki tüm işlemler bizim kontrolümüzde aşama kaydediyor.
Lüzumlu evraklar: kimlik fotokopisi, konutun koçanı, site plan (Elinde yoksa İçişleri Bakanlığı’ndan biz alıyoruz.) elektrik faturası ve bizim hazırlamış olduğumuz müracaat formlarının doldurulması.
Eğer koçandaki isim ile elektrik faturasındaki isim birbirinden değişik ise; koçan sahibi, elektrik faturasında yazan isme izin verdiğine dair yazılı bir metnin altına imza atıyor.
Apartman şeklinde birden oldukça sayıda koçanı olan bir bina ise, tüm koçan sahiplerinin, kurulum yaptırmak isteyen koçan sahibine izin verdiğine dair yazılı metni imzalaması gerekiyor.
Güneş paneli kurulumu için nerden izin alınmalı?
Kullanıcının hazırladığı tüm evrakları iki dosya olarak hazırlıyoruz. Hazırlanan dosyalar KKTC Iktisat ve Enerji Bakanlığı’na veriliyor. Enerji Bakanlığı bir nüshayı kendi arşivler, ikinciyi KIBTEK’e gönderiyor. Dosya KIBTEK Genel Merkeze gidiyor. Genel Merkezden de güneş enerjisi kullanılmak istenen ev hangi ilçede ise, o ilçenin bölge amirliğine gönderilir. Bölge Amirliği’nde görevli şahıs, ekip görevlendirir. Ekip, ilgili bölgeye gelmiş olarak trafo ölçümü yapar. Ölçümde trafonun kapasitesi nedir, bu kapasitenin ne kadarı doludur ne kadar daha güneş enerjisi kurulabilir bunlar denetim edilir. Kota dolmamışsa, kurum başvurunun uygun olduğuna dair Enerji Bakanlığı’na geri görüş yazıyor. KIBTEK’den gelen görüşe bakılırsa Enerji Bakanlığı kurulum iznini yazıyor.
Bu aşamada bakanlık vizeli elektrik projesi ve belediyeden onay istiyor. Belediyenin de 2019 Hususi İmar Emri’ne bakılırsa uyguladığı bazı kuralları var. Kurulumun ona uygun olarak yapılacağının taahhüdünü istiyor. Bununla beraber mimardan kurulum tamamlandığında sistemin kuş bakışı iyi mi görüneceğine dair çizim, inşaat mühendisinden de binanın statiğine zarar gelmeyeceğine dair statik rapor istiyor.
Evin ilk projesini çizen mimar ve inşaat mühendisinin bu çizimi yapması yada yazılı bir onay ile bu telif haklarını bizlere devretmesi gerekir. Binanın ilk mimarı ve inşaat mühendisi ‘’Hayır haklarımı devretmem’’ derse, bu çizimi yalnız o yapabilir ve kendi fiyatlandırır.
Oturulan konut türü apartmansa, tek bir kurulumdan faydalanılabiliyor mu?
Apartmanlarda iki seçenek var. Birincisi, her daire sahibi kendi adına ayrı ayrı sistemler kurabilir. İkincisi, dairelerin hepsi tek bir kişi adınaysa, tek bir kurulum yapılıp, bilgisayar sistemi üstünden toplam üretim belirlenecek oranlarda dairelere bölüştürülebilir.
Tek bir sistem kurup tüm dairelere bölüştürmek için de tüm elektrik sayaç isimlerinin aynı kişinin üstüne olması gerekiyor. Değişik isimlerde olan sayaçlar, ayrı ayrı kurulum yapmak zorundadır.
Tüm sürecin iyi mi ilerlediğini öğrendik. Güneş enerjisinin maliyeti ne kadar?
Averaj fiyat tek faz bir ev için 3000 Euro’dan başlıyor, 9000 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Sistemin kaç KW olacağına kullanıcı kendi karar veremiyor. Kapasiteyi döküm ve KIBTEK’den gelecek görüş belirliyor. Sadece, mevcut yasal mevzuata bakılırsa 5 KW kurulum yapabiliyor fakat maddi gücü 3 KW’a yetiyorsa, 3 KW kurulabilir.
Yasal mevzuata bakılırsa 3 KW kurabilme şansı olan biri, ödeyebilme gücü var diye 5 KW kuramaz. Üst limit yasal mevzuatı belirliyor.
Sistem kurulduktan sonrasında gelecek olan elektrik faturasına iyi mi yansıyor?
Kullanıcı yalnız durağan(durgun) karşılık olan maktu tutarı ve sokak aydınlatma ücretini ödüyor. Ödenen bu miktarlar güneş enerjisi olsun yada olmasın ödeniyor. Benzer bir uygulama su sayaçlarında da bulunuyor. Kullan yada kullanma 30-50 Türk Lirası içinde durağan(durgun) bir karşılık bulunuyor.
Buna ek olarak, Güneş Enerjisi Sistemi sahibi abonelere uygulanan gene 40-50 TL arası Şebeke Kullanım Tutarı uygulanıyor. Özetlemek gerekirse, sistem kurulumuna ödenecek toplam meblağ 5 senelik elektrik faturasına karşılık ediyor. Devlet üretilen bu enerjiye 20 yıl alım garantisi veriyor.
Bu da demek oluyor ki, yapmış olduğu harcaması karşıladıktan sonrasında averaj 15 yıl elektriğe ödeyeceği miktar cebinde kalıyor. Değişen elektrik fiyatlarından da etkilenmiyor. Bu şekilde aile bütçesi için, yatırımın en cazip kısmı oluyor.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ
En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun