İlk etapta iki yararlanıcıya, 20 koyun ve iki koç, beş yararlanıcıya da, 20 keçi ve iki teke olmak suretiyle toplamda 154 tane küçükbaş dağıtımı yapılacak.

Projeye katılmak isteyenler bugünden başlayarak 20 Ekim Cuma mesai bitimine kadar Hayvancılık Dairelerine müracaatta bulunabilecek.

– Damaskus ırkı keçi ve Asaf ırkı koyunun dağıtımı yapılacak

Bakanlıktan meydana getirilen duyuruda, kırsal kalkınma kapsamında hellim tescili gereği gereksinim duyulan küçükbaş hayvan sütünün karşılanması amacıyla küçükbaş hayvan sayısının ve işletme sayısının artırılması için Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanlığı ile TİKA katkılarıyla ‘Küçükbaş Hayvancılığın Yaygınlaştırılması Programı’nın devam etmiş olduğu açıklandı.

TİKA ve Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanlığı tarafınca ülke genelinde yürütülecek programda Devlet Üretme Çiftliğinde bulunan Damaskus ırkı keçi ve Asaf ırkı koyunun dağıtımı yapılacağı belirtilen açıklamada, “Program çerçevesinde lüzumlu müracaat şartlarını yerine getiren ve gerçek sahibi olarak tespit edilen ilk etapta 2 yararlanıcıya,  20 koyun, 2 koç; 5 yararlanıcıya da, 20 keçi, 2 teke olmak suretiyle toplamda 154 tane küçükbaş dağıtımı yapılacaktır” denildi.

Mevzu ile ilgili oluşturulan komisyonun, bir tek belirlenen şartları taşıyan kişilerin başvurusunu değerlendirmeye alacağı belirtilen açıklamada, müracaat sahiplerinin bu değerlendirme sonunda uygun bulunması halinde kuraya katılma hakkı elde edebilecekleri, ilk etapta dağıtımı yapılacak hayvanlar için hak kazanacak olan yararlanıcıların noter huzurunda yapılacak kura çekimi usulü ile belirleneceği kaydedildi.

-“Verilen hayvanlar proje takip süresi olan 3 yıl süresince hiçbir şekilde satılamaz ve devredilemez”

Açıklamada “Verilen hayvanlar proje takip süresi olan 3 yıl süresince hiçbir şekilde satılamaz ve devredilemez. Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanlığı tarafınca, projenin sürdürülebilirliği için 3 yıl içinde işletmede doğan yavrulardan her yıl değişik sayılarda olmak suretiyle minimum 6 aylık yaşta toplamda 20 baş dişi ve 3 baş adam hayvan işletmeden alınarak projenin devamlılığı için ilerleyen yıllarda öteki işletmelere verilecektir” vurgusu yapılmış oldu.

-Müracaat şartları

Dağıtımı yapılacak hayvanlar için projeye katılmak isteyen kişilerin bugünden başlayarak 20 Ekim Cuma mesai bitimine kadar Hayvancılık Dairelerine müracaatta bulunmaları gerektiği belirtilen açıklamada müracaat yapabilmek için belirlenen şartlar şu şekilde sıralandı:

1.      KKTC vatandaşı olmak,

2.      18-45 yaş aralığında olmak,

3.      Tercihen hayvanı olmamak yada en fazla 20 damızlık küçükbaş hayvanı olmak

4.      Hane halkı içinde devletten maaş almıyor olmak,

5.      Hane halkının toplamda 20 damızlık küçükbaş hayvandan fazla hayvanı olmamak,

KKTC Gazete Manşetleri/ 10 Ekim 2023

KKTC Gazete Manşetleri/ 10 Ekim 2023

6.      Hayvan sağlığı ve refahı için lüzumlu altyapıya haiz uygun bir barınağa haiz olmak,

7.      Ziraat ve Naturel Kaynaklar Bakanlığının proje kapsamında hazırlamış olduğu taahhütname şartlarını kabul etmiş olmak,

8.      Hayvancılık ile uğraşanlar için hayvan hastalıklarından ari işletmesinin olması,

Müracaat için Lüzumlu Belgeler:

1.      Kimlik kartı fotokopisi

2.      Barınak iyelik belgesi

3.      Bağlı bulunmuş olduğu belediyeden küçükbaş ağılı için uygunluk yazısı

4.      Ziraat sigortasından ekilen arazi varlığı (var ise)

5.      Hayvan kayıt sistemine kayıtlı olup olmadıklarını ve/yada hayvan sayısını gösteren belge

6.      Hayvancılar Birliği üyelik belgesi (hayvanı var ise)

7.      İşletmenin son ödediği elektrik faturası (elektrik var ise)

8.      İşletmenin son ödediği su faturası (suyu var ise)

9.      Muhtardan onaylı hane halkı sıralaması (isim, yakınlık derecesi ve doğum tarihleri).”