Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, görüşmede engellilerin sorunlarını dile getirerek, en büyük probleminin 2006 yılından beri kamuya tek bir engellinin istihdam edilmemesi bulunduğunu, engellilerin iş beklediğini belirtti. Yücetürk, hükümetin kamuya, istihdam edeceğini açıklamış olduğu 50 kişiyi ay sonuna kadar istihdam etmemesi halinde fiil başlatacaklarını deklare etti.

Yücetürk, Engelsiz Yaşam Evi’nin en kısa sürede faaliyete geçmesi, Engelliler Dairesi’nin açılması icap ettiğini söyleyerek, engellilerin ulaşım, dolaşım, erişimini sağlayacak alt yapının da sağlanamadığını kaydetti.

Meclis’ten geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması talebini dile getiren Yücetürk, engellilere ilişkin Meclis’ten geçen sadece uygulamaya girmeyen yasaların uygulanmasını istedi.

Görüşmede Yücetürk’ün yanı sıra, Ümit Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda da sorunları dile getirdi.

3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü çerçevesinde, federasyon yetkilileri, engellilerin taleplerini içeren 14 maddelik paketi hükümet yetkililerine sunacak ve sorunlarını anlatacak.

Tatar: Doğu Akdeniz’de barışın, huzurun ve güvenliğin teminatı KKTC’nin tanınmasından geçer

Tatar: Doğu Akdeniz’de barışın, huzurun ve güvenliğin teminatı KKTC’nin tanınmasından geçer

-Yücetürk

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, engellilerin genel sorunlarını çözüme kavuşturacak Engelliler Dairesi’nin açılmadığını dile getirdi. Yücetürk, dairenin en kısa sürede açılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Engellilerin en büyük problemlerinden birinin istihdam problemi olduğuna işaret eden Yücetürk, 2006 yılından beri kamuya engelli istihdamı yapılmadığını belirtti.

Hükümetin “Temmuz ayında 50 engellinin istihdam edileceği” yönünde taahhütte bulunduğunu sadece bunun da gerçekleşmediğini söyleyen Yücetürk, çeşitli kurumlara sınavsız ve münhalsiz fazlaca sayıda istihdam yapıldığını ileri sürdü.

Yücetürk, federasyon tarafınca belirlenen 50 kişinin ivedilikle istihdam edilmemesi halinde eylemlere başlayacaklarını söylemiş oldu.

Engelsiz Yaşam Evi’nin 2014 senesinde temelinin atıldığını, inşaat ve donanımının tamamlandığını özetleyen Yücetürk, bekçi konmadığını için açılmak üzereyken hırsızlar tarafınca içinin boşaltıldığını 550 bin sterlin zarara uğratıldığını kaydetti. Yücetürk, ihtiyaç duyulan paranın bulunduğunu söyleyerek, bakanlıktan gün verilmesini beklediklerini açıkladı.

Engellilere verilen nakdi yardımlara da değinen Yücetürk, yardımların asgari ücretin üstünde olması icap ettiğini söylemiş oldu. Yücetürk, bu çerçevede, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzüğü, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü ile Hak ve Ödevler Tüzüklerinin iyileştirilmesini talep etti.

Belediyelerin engellilerin ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarını çözemediğini söyleyen Yücetürk, hükümetten bu yönde katkı beklediklerini kaydetti.

Yücetürk, Meclis’ten geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için lüzumlu tüzüklerin ivedilikle çıkarılmasını istedi.

-Özerdem

Ümit Otizm Derneği Başkanı Mustafa Özerdem de toplumsal devlet anlayışı çerçevesinde devletin engellilere kıymet vermesi, problemlerine duyarlı olması icap ettiğini belirtti.

Özerdem, sivil cemiyet örgütleri ve ailelerin, kendilerinden ödün vererek savaşım ettiğini dile getirerek, devletin de yaptıklarıyla engellilerin yanında bulunduğunu göstermesi icap ettiğini açıkladı.

-Çaluda

Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda da engellilerin sorunlarını aktardığı konuşmasında, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Çaluda, kamu politikalarında engellilerin sorunlarının yer alması ve çözüm bulunması icap ettiğini belirtti.

Hususi Eğitim Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini sadece uygulanmadığını söyleyen Çaluda, mühim olanın yasaların uygulanması bulunduğunu altını çizdi.

Çaluda, Engelsiz Yaşam Evi’nin de en kısa sürede hayata geçmesi icap ettiğini, beklemenin mağduriyetleri artırdığını belirtti.