Feyzioğlu, Türkiye yüzyılının bununla birlikte Kıbrıs Türkü’nün ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de yüzyılı olacağını kaydetti. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı kutlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nde resepsiyon düzenlendi.

Lefkoşa Büyükelçiliği’nin bahçesinde yer edinen resepsiyona, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sıkıntılı Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ana Karşıcılık Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Sulh Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, bazı bakanlar, milletvekilleri, üst düzey yöneticiler katıldı.

ARUCAD 2023-2024 Akademik Yılı açılış dersini Doç. Dr. Derviş Zaim verdi

ARUCAD 2023-2024 Bilimsel niteliği olan Yılı açılış dersini Doç. Dr. Derviş Zaim verdi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlamış olan resepsiyonda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temsilciliklere gönderilmiş olduğu bildiri sinevizyon vizyonu olarak konuklara sunuldu. 

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, resepsiyonda yapmış olduğu konuşmada ilelebet payidar duracak Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladı. 

Feyzioğlu, yüce Türk milletine sonsuz itimat duyan büyük dahi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’e, O’nun dava ve tabanca arkadaşlarına kurtuluşun ve kuruluşun hanım ve adam tüm kahramanlarına, Cumhuriyet zamanı süresince bağımsızlık ve istikbal mücadelelerinde kaybedilen tüm şehitlere, yaşamını kaybeden ve hayatta olan gazilere, Dr. Fazıl Ufak ile Rauf Raif Denktaş’a en derin şükran ve saygılarını sundu. 

-Bugün dünyada demokrasi ve adaletin hakim kılınması için kararlılıkla savaşım vermekteyiz  

Türk milletinin zamanı süresince boyunduruk altında yaşamayı kabul etmediğini vurgulayan Feyzioğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

“100 yıl ilkin ‘yurtta sulh, dünyada sulh’ ilkesi temelinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bölgede ve çevresinde bir sulh, güvenlik ve istikrar adası olmayı başarmıştır. Bugün de dünyada demokrasi ve adaletin hakim kılınması için kararlılıkla savaşım vermekteyiz” 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’de devam eden katliamı durdurmak için gösterdiği liderliğin milletçe arkasında olduklarını vurgulayan Feyzioğlu, “Birinci dünya savaşının sömürgeci devletleri şanlı mücadelemize çarpıp paramparça olmuş, hesaplarını değişik ambalajlar içinde tekrardan dayatma peşindedirler. Eksikleri olan hesaplarını kapatma çabası içindedirler. Yüzyıl önceki senaryoları ısıtıp önümüze koymaya çalışmaktadırlar. Başaramayacaklar” dedi. 

Birlik ve beraberliğin muhafazasının her zamankinden mühim olduğuna işaret eden Feyzioğlu, Türk milletinin gelecek 10 yıllarda oldukca daha büyük zaferlere imza atacağına inanç belirtti. 

Büyük Türk devletinin asli bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları aralığında adada yaşayan Rum zulmüne karşı destansı bir savaşım verdiğine, internasyonal toplumun uyguladığı çifte standartlı yaklaşımlara karşın varlığını koruyup pekiştirdiğine dikkat çeken Feyzioğlu, Türkiye yüzyılının bununla birlikte Kıbrıs Türkü’nün ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de yüzyılı olacağını altını çizdi. 

Feyzioğlu, Kıbrıs’ın kendileri için bir “sorun” olmadığını, kendileri için Kıbrıs’ın uğruna can verdikleri ulusal bir dava bulunduğunu altını çizdi. 

Feyzioğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Bu fikir ve tarifsiz heyecanla, 100 senedir cumhuriyet coşkumuzu yüreklerinde yaşayan, her yıl 29 Ekim’i kendi bayramları bilen Kıbrıs Türk halkını bir kez daha selamlıyor, her ferdine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı mübarek olsun. Ne mutlu Türküm diyene.” 

Ayrıca resepsiyonda TAK ve AA’nın katkılarıyla hazırlanan “Diplomasinin Yüzyılı Fotoğraf Sergisi” ve “Cumhuriyet’in Yüzü Geleneksel El Sanatları Sergisi” de yer aldı.