Erhürman’ın mevzuyla ilgili toplumsal medya hesabından yapmış olduğu izahat şöyleki:

Bir doktor daha tutuklandı

Bir hekim daha tutuklandı

2022 Ocak seçimlerine giderken, “uzun vadeli toplumsal, ekonomik, kültürel kalkınma planı”nın uzmanların ve ilgili tüm kesimlerin katılımıyla hazırlanacağını ve Meclis’te sağlanacak mümkün olduğunca geniş uzlaşma ile geçirileceğini taahhüt etmiştik seçmenlere.
O günden bu yana da, kimilerinin “planlamanın dünyada modası geçti” iddialarını dikkate almaksızın, nüfus politikasından başlayarak, ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlarda uzun vadeli planlamanın yaşamsal önemini anlattık.
Bir süredir “hükumet”in bu yönde bir hazırlık içinde bulunduğunu duyuyoruz. Bugün düzenlenen “bilgilendirme toplantısı” ile beraber duyduklarımız teyit edilmiş oldu. 
Fakat şu ana kadar Meclis’teki ana karşıcılık partisi olarak bizimle kimse temasa geçmedi!
O süre şimdiden uyarayım:
1. Bu şekilde bir plan sizden sonraki hükumetler tarafınca da uygulanacak bir plandır.
2. Bu şekilde bir plan mevzuatımıza gore Meclis’ten geçer.
3. Dolayısıyla bu şekilde bir plan hem siyasetin, hem ekonomik örgütlerin, hem kamu kurumu niteliğindeki meslek müesseselerinin, hem de sivil cemiyet örgütlerinin hazırlanma sürecine katılımını gerektirir. 
4. Dolayısıyla kendi kendinize belirlediğiniz “uzmanlar”la ve örgütlerle, kendi kendinize belirlediğiniz “yöntem”lerle hazırlanacak bir “plan”ın sizden sonraki hükumetlerce uygulanma olanağı yoktur!
Hem bu ülkenin kalkınması ve geleceği açısından, hem de Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan ekonomik ve mali ortaklaşa iş protokollerinin zemininin Kıbrıs Türk halkı tarafınca hazırlanması açısından hepimiz için son aşama mühim olan bu şekilde bir fikri yüzünüze gözünüze bulaştırmanıza, tüketmeye çalıştığınız umutlar listesine bu fikri de eklemenize müsaade etmeyiz! Bunu şimdiden izah edelim!..